Jošanička Banja- informacije i zanimljivosti

0

Na padinama planine Kopaonik, u dolini reke Jošanice po kojoj je i dobila ime, smeštena je Jošanička Banja. Pripada opštini Raška, koja se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, a prema popisu od pre 7 godina ova opština broji 24 678 stanovnika i ima 61 naseljeno mesto.

Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 550 metara i jedna je od najpoznatijih vazdušnih banja kod nas. Karakteriše je izuzetna umereno kontinentalna klima, sa naznakama župske, gde prosečna godišnja količina padavina iznosi 740 milimetara, a temperatura iznosi 10,2 stepena Celzijusa.

Vetrovi su umereni, njihova brzina dostiže oko 1,5 metara u sekundi, a duvaju kotlinom Jošanice.

Udaljena je od prestonice Srbije 245 kilometara, dok je od Kraljeva udaljena 74 kilometara, a do nje vode magistralni put Beograd- Kraljevo kao i auto- put Beograd- Niš. Takođe, na oko 10- ak kilometara od Jošaničke banje pruža se železnička pruga Kraljevo- Kosovska Mitrovica, tako da, možete pored dva navedena puta uživati i u vožnji starom prugom.

Poznata je pod nazivom “Zelena vrata Kopaonika“, a u ovim predelima preovladava crni bor koji se prostire na površini od oko 29 hektara, i koji čini vazduh veoma svežim, a znaju ga još po nazivu “Banjski borjak“.

Mnogobrojna verovanja ukazuju na to da su Rimljani bili prvi koji su znali za lekovita svojstva ove vode, a njihovo lekovito dejstvo koristili su i Turci, o čemu svedoči turko kupatilo iz 18. veka, poznatije pod nazivom “hamam“.

Podaci o prvim ozbiljnim ispitivanjima vode Jošaničke Banje datiraju iz davne 1834. godine, ovi uzorci su završili čak na Bečkom medicinskom univerzitetu nakon čega je njen kvaliitet zvanično bio izjednačen sa kvalitetom voda iz Ribarske i Brestovačke banje, a ove analize je zahtevao knez Miloš.

Baron Herder je izvršio ispitivanja 1835. godine, i nastavio je da je ispituje 1846. godine, u vreme kada su se članovi porodice kneza Mološa ovde lečili.

Josif Pančić je na putu ka Kopaoniku redovno posećivao banju i smatrao je za najtoplijom u Evropi. Kupatilo sa deset kada i malim bazenom sazidano je u Jošaničkoj banji 1935. godine u svrhu korišćenja termalne vode, a poznato je da se i dan danas koristi.

Status banjskog lečilišta sa pratećim službama stekla je šezdesetih godina.

Međutim, tek sedemdesetih godina 20. veka izvršene su značajnije analize, odnosno istraživanja, iz kojih su se dobili podaci kao što su: lokacija izvora, sastav vode, temperatura vode, procena minerala i mnoga druga.

Vode Jošaničke Banje se nalaze na vulkanskom području, te su samim tim veoma tople, a njihovi izvori su nastali kao posledica tektonskih promena.

Pored lekovitih svojstava, tople vode omogućavaju stanovnicima okolnih naselja, kao i stanovnicima Jopaničke banje, da se uspešno bave povrtarstvom, voćarstvom kao i uzgojem pastrmke.

Voće i povrće izuzetnog je kvaliteta, a takođe se može primetiti poprilično velik broj malih ribnjaka.

Mineralni izvori

Trenutno se zna za pet izvora tople vode na prostoru ove banje, nazalost nije dovoljno sredstava uloženo u njih, iako se svštavaju u najtoplije izvore u Evropi sa temperaturama između 36 stepena Celzijusa i 78 stepena Celzijusa.

Neke vode se piju, dok se neke primenjuju u svrhe hidro- kineziterapije, stoga vidimo da je lekovito devstvo ovih voda dvojno.

Kao što smo ranije pomenuli hipertermalne izvore Jošaničke banje utvrdio je 1834. godine baron Harder, svrstavajući ih u jedne od najtoplijih na Evropskom kontinentu, sa temperaturom koja dostiže neverovatnih 78 stepena Celzijusa.

Jedan izvor se pojavljuje u samom naselju banje, a drugi na oko 2 metra nizvodno, u vidu razbijenog izvorišta, a u nekoliko čvorova, koji se nalaze u oba izvora, zapreminski protok vode je oko 38 litara u sekundi, a temperatura vode se kreće između 22 i 78 stepena Celzijusa.

Na levoj obali Jošaničke banje nalazi se glavni banjski izvor čiji zapreminsi protok vode iznosi 7 litara u sekundi, a temperatura iste iznosi 78,5 stepena Celzijusa, te se on koristi za potrebe kupatila, u svrhe zagrevanja banjskih objekata za vreme zime.

Svojstva ove vode su sledeća: temperatura iznosi 78,5 stepena Celzijusa, blage alkalne reakcije, male radioaktivnosti, azot dominira kada je reč o gasnom sastavu, a ukupna tvrdoća vode iznosi 4,17 Nemačkih stepeni, (U Srbiji se koristi Nemački stepen za prikazivanje tvrdoće vode, a pored njega postoje još i Engleski stepen i Francuski stepen.

Soli kalcijuma i magnezijuma rastvorene u vodi čine ukupnu tvrdoću vode, odatle se ukupna tvrdoća deli na karbonatnu (KT) i nekarbonatu (NT) tvrdoću), a njena mieralizacija iznosi 0,32 grama po litru.

Od prirodnih radioaktivnih elemenata u vodama Jošaničke banje zastupljeni su radon, radijum i uran, a ono po čemu je specifična je samo prisustvo Volframa, molibdena i vanadijuma, elemenata koji su retko zastupljeni u vodama naših drugih banja.

Pored navedenih, magnezijum, litijum, kalijum, rubidijum, cezijum, bakar, barijum, fosfor, stroncijum i mangan, uslovljavaju terapijsku vrednost banjske vode.

Što se tiče načina njenog postanka svrstava se u juvenilnu vodu, odnosno termalnu mineralnu vodu magmatskog porekla, koja na površinu Zemlje dolazi iz velikih dubina litosfere- zemljinog čvrstog omotača, a kada je u pitanju hemisjki sastav voda Jošaničke Baje svakako da pripada šumadijskom tipu.

Bolesti koje se leče u Jošaničkoj Banji

Poznato je da su Turci izgradili kupatilo koje su koristili u svrhe lečenje reumatske bolesti zahvaljujući veoma visokim temperaturama voda Jošaničke banje, kao i zahvaljujući njenim lekovitim svojstavima.

S obzirom da temperature voda na nekim izvorima dostižu do neverovatnih 78 stepena Celzijusa, nije moguća njihova direktna primena na ljudski organizam, te se one moraju prethodno rashladiti.

Pored već spomenutog, poznatog glavnog banjskog kupatila, koje u svom sastvu broji 10- ak kada i jedan bazen, sagrađeno je i najnovije kupatilo koje raspolaže sa tri bazena i četiri kade.

Nekada se u svrhu lečenja koristio peloid, postojalo je blatno kupatilo, međutim, za vreme rata je i ono uništeno.

U Jošaničkoj Banji se pre svega tretiraju razni oblici reumatizma (kod reumatizma se kao simptomi javljaju ograničena pokretljivost i bol u zglobu koji je zahvaćen, a najčešći oblici su: degenerativni reumatizam kod ovog oblika reumatizma dolazi do destrukcije zglobne hrskavice i to najčešće na kolenu, ramenu, kuku, a ređe u predelu stopala i šake, pored njega javljaju se hronični i ekstraartikularni artritis), kao i stanja nakon povreda kostiju.

Ostale bolesti na koje se primenjuje lekovita voda su:

Lumbago koji važi za čest poremećaj koji zahvata mišiće i kosti, a predstavlja bol u leđima, odnosno krstima, a na osnovu svog uzroka može se klasifikovati kao mehanički, nemehanički i reflektivni bol.

Išijasnastaje nadražajem jednog od pet kičmenih korenova živaca, ovi korenovi živaca zajedno grade išijadični živac. Bol je lokalizovan u donjem delu leđa, krstima, kao i u različitim delovima nogu i stopala.

Oboljenja mišića (atrofija mišića, istegnuća, nagnječenje mišića, mišićna distrofija, miom, ravni tabani i tako dalje),

Gastritis (predstavlja oštećenje ili zapaljenje tkiva želudca),

Kožna oboljenja (psorijaza je genetski uslovljeno oboljenje kože, a faktori koji je izazivaju su infekcija, psihološka trauma ili lekovi, ekcemi su poremećaji praćeni upaljenom, crvenom, ljuspavom kožom, koja uglavnom svrbi.),

ginekološki problemi (upala jajnika najčešće predstavlja bakterijsku infekciju koja se javlja na području jajnika i materice, a najčešće se javlja kod žena koje su mlađe od 25 godina. sterilitet je sve češće medicinsko stanje, a podjednako je zastupljen i kod muškaraca i kod žena, predstavlja nemogućnost začeća.),

kao i neuralgije (bol koji se javlja kao posledica upaljenog nerva, koji je prouzrokovan pritiskom vezivnog tkiva ili kostiju).

Jošanička Banja- smeštaj

Vila Veljković se nalazi na ušću dve reke, u samom centru Jošaničke banje, a najbliža je banjskom lečilištu, domu zdravlja, pošti i obližnjim restoranima.

Objekat je okružen prelepom prirodom, te predstavlja idealno mesto za uživanje i odmor.

Smeštajni kapacitet ovog objekta se svodi na dvokrevetne sobe sa kupatilom, koje imaju tv, mini bar, internet kao i sopstveni parking, takođe raspolaže i četvorokrevetnim sobama sa kupatilom.

Apartman Pribojac pruža pogled na reku Jošanicu i na banjsko lečilište, a smešten je u samom centru Jošaničke banje. Apartman poseduje spavaću sobu, namenjen je za tri osobe, poseduje kupatilo i kompletno opremljenu kuhinju, terasu, dvorište.

U njegovoj blizini se nalazi više restorana, kao i aqva park na 100 metara od njega.

Vila Vukosavljević nudi petokrevetni apartman površine od 40 kvadratnih metara, a pored njega u ponudi stoji još pet soba. U svojoj ponudi obuhvata: Tv, kupatilo, terasu, frižider, dvorište i tako dalje. U blizini njega nalazi se pošta, prodavnica, restorani, crkva, aqva park.

Apartmani Proleće su smešteni u podnožju Kopaonika, u samom centru Jošaničke Banje. Od banjskog lečilišta i aqva parka udaljeni su 200 metara, a takođe, se u njihovoj blizini nalazi i dom zdravlja, restorani, pošta, prodavnice.

Sa terasa apartmana možete uživati u prelepom pogledu na predele Kopaonika.

Apartmani Bekcic predstavlja lux apartman koji se nalazi u centru Jošaničke Banje, udaljen od pošte i restorana svega 100 metara, a potpuno je nov i kompletno je opremljen. U ponudi Vam je centralno grejanje, Tv, kablovska, kuhinja, internet, dvorište, takođe je parking mesto obezbeđeno za svakog gosta apartmana.

Apartmani Radoičić- nude luksuzane i konforne apartmane u kojima možete pronaći svoj smeštaj. Smešten na obali reke Jošanice, u blizini se nalazi pošta, na udaljenosti od samo 50 metara, dva restorana koja se nalaze na 150 metara, a na istoj razdaljenosti se nalazi i aqva park, kao i banjsko lečilište.

Parking mesto je obezbeđeno za svakog gosta, a tri apartmana u ponudi imaju besplatan bežični internet i IPTV, opremljenu kuhinju, kupatilo, terasu, centralno grejanje i drugo.

Cene svih objekata variraju u zavisnosti od toga da li su sobe jednokrevetne ili višekrevetne, kao i od toga da li dolazite sami ili u grupi.

Ukoliko želite da obezbedite svoje mesto, brojevi telefona nalaze se na sajtu, a takođe možete obezbediti svoj smeštaj bukiranjem putem interneta.

U Jošaničkoj Banji se nalazi mnogo zanimljivih izletišta, ne možemo da ne pomenemo Akva park “Draguljica“, koji je smešten u blizini puta Jošanička Banja- Kopaonik, sa desne strane puta, nakon prelaska mosta ka Kopaoniku.

Takođe, na putu do akva parka nalazi se istoimeni restoran sa predivnom baštom, koji Vam se nalazi na raspolaganju od 7-22 časa i u njegovoj ponudi se nalaze mnogobrojne vrste jela. Postoji mogućnost smeštaja u četiri sobe, prilikom čega možete koristiti pansion, polupansion kao i mogućnost prenoćišta.

Ono što čini posebnim ovaj akva park je korišćenje termalne vode za punjenje bazena, pruža svim posetiocima maksimalno uživanje i sigurnost.

Trenutno postoje dva đakuzija koja su ispunjena termalnom vodom, pored đakuzija ovde se nalaze kabine za presvlačenje, tuševi, pedaline, prostor za igranje dece, toaleti…

Svakog dana od 9- 18 časova možete uživati u ovom akva parku, celodnevna karta iznosi 150 dinara.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora