Jezero Očaga – informacije i zanimljivosti

0

Vrlo atraktivan  rekreativni i sportski centar i kupalište pod imenom Očaga smešteno je nadomak Lazarevca, tačnije na teritoriji ove opštine.

Gde se nalazi jezero Očaga i kako do njega stići?

Veštačko jezero Očaga je udaljeno oko 60 kilometara od glavnog grada, a nalazi se na desnoj strani Ibarske magistrale. Zbog toga se jezero Očaga ubraja i u beogradska jezera.

Kada iz Beograda idete Ibarskom magistralom, skrećete desno kao da idete prema centru Lazarevca i uskoro ćete videti uređen parking ove turističke destinacije.

Pri prvom susretu sa parkingom ćete uočiti kako je prostor lepo sređen i kako se čitav kompleks pažljivo održava.

Korišćenje jezera je vrlo odgovorno i racionalno, te se ovde okuplja veliki broj turista, kako iz Lazarevca, tako i iz drugih krajeva naše zemlje.

Jezero Očaga – osnovne informacije, karakteristike i zanimljivosti

Lazarevac se graniči sa Barajevom i slovi za jednu od bogatijih beogradskih opština. Površinski kop lignita “Kolubara” koji se ovde nalazi odužuje se građanima Lazarevca za površinsku devastaciju uglavnom ulaganjem u infrastrukturu ove opštine.

Tako je nastalo i tako se redovno se održava Jezero Očaga.

Na ulaznoj kapiji jezerskog kompleksa stoji tabla upozorenja na kojoj piše kako je zabranjeno ulaženje sa motorima i biciklima, takođe je zabranjeno i uvođenje životinja i kupanje u odelu (što je pomalo neobično).

Snabdevanje jezera se vrši pomoću izvorske vode. Ova voda se neprestano filtrira uz pomoć vrlo savremenih filtera, odnosno uređaja za ove namene. Kontrolu kvaliteta vode redovno vrše nadležne službe, te je kupačima obezbeđen neophodan kvalitet i sigurnost.

Jezero ima šljunkovitu plažu, kao i staze za šetnju oko njega. Sve zelene površine su vrlo uredno oblikovane i sređene, a ima i cveća unaokolo, naročito oko lepih starih hrastova.

U jezeru se nalazi gejzir. Ovaj gejzir je veštačkog porekla. Kažu da su ovde primenjena neka neobična inženjerska rešenja kako bi gejzir bio u funkciji, jer je nivo vode promenljiv.

Pored kupanja u vodi i sunčanja na obalama jezera, posetiocima je ponuđen i prostor za vaterpolo, ali i za neobičnu vodenu košarku. Na obali ima mesta za odbojku na pesku, kao i za mali fudbal na travnatoj površini.

Ipak, najveću radost, kako deci tako i odraslima, donosi jedan tobogan koji se spušta direktno u mali bazen. Obožavaoci vodenih sportova mogu se zabaviti skakanjem u vodu sa skakaonica od tri nivoa. Ovde ih ima dve.

Nedaleko odatle, podignut je i betonski plato koji služi kao scena za izvođenje različitih oblika kulturnih manifestacija.

Na jezeru Očaga nisu zaboravljeni ni najmlađi posetioci. Oni se mogu igrati na specijalnom igralištu. Ovo igralište je vrlo interesantno jer je napravljeno od potpuno prirodnih materijala.

Na obali postoje i napravljeni drveni stolovi sa klupama okolo njih. Ovi stolovi služe izletnicima da tu naprave piknik, ručak, slavlje. Ko ne voli gužvu i ko voli prirodnu hladovinu, može da se spusti ispod starih hrastova i da drema.

Ovo jezero se preporučuje porodicama sa malom decom jer je vrlo prostrano i prijatno, a spasioci redovno rade svoj posao.

Posetiocima je, ukoliko nisu poneli svoj ručak ili užinu, na raspolaganju i jedan restoran. Terasa restorana gleda na jezero, pa zaista možete imati vrlo lep ugođaj.

Posebno ističemo da je ovo jezero primamljiva destinacija zbog toga što se ulaz ne plaća.

U večernjim časovima, kada se završe dnevne aktivnosti na vodi i oko vode, prostor oko jezera Očaga postaje divno mesto za zabavu, koncerte, razne vrste performansa. Postoji dobro osvetljenje, i kao što smo rekli, letnja scena.

Treba napomenuti i to da jezero Očaga nije namenjeno za ribolov, bez obzira što u jezeru ima ribe. Svi oni koji žele da pecaju, odlaze na jezero Stara Očaga, koje se nalazi nadomak ovog koji je novijeg datuma.

Kako je nastalo jezero Očaga?

Novo jezero Očaga je jezero koje se nalazi na kompleksu Sportsko-rekreativnog centra “Kolubara”. Ono je i nastalo kao rezultat pokušaja da se sredi i oplemeni površinska devastacija koja je rezultat iskopavanja rude lignita.

Naime, na tom mestu je postojao rudarski basen. Jezero ima ukupnu površinu od 0.12 kilometara kvadratnih i leži na nadmorskoj visini od 157 m.

Njegova dubina ne varira, već iznosi 6 m. Razlog ovoj ujednačenoj dubini jeste što ono ima betonirano dno, zbog toga što je namenski pravljeno da bi se ljudi u njemu kupali.

Smatra se da u jezero može da stane oko 6000 kupača.

Odmah pored jezera Očaga, malo severnije, nalazi se Stara Očaga. Ovo jezero više liči na kanal jer je dugo 800 m, a širina mu je svega 40 m. Oko ovog kanala-jezera su bankine.

U jezeru nema ni trunja, ni granja, ni blata, sve je izuzetno čisto, a jezerska voda je bistra. Okolna obala je takođe očišćena i iskrčen je korov, kao i šiblje.

U ovo jezero su veštačkim putem ubacivani amuri i šarani, a ima i bodorke, deverike, babuške, te je ono omiljeno sastajalište ribolovaca iz okoline.

Neki se odlučuju za godišnju dozvolu za ribolov koju kupuju u Ribolovačkom društvu u Lazarevcu, a neki kupuju dnevnu dozvolu na licu mesta.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora