Jezero Duboki potok – informacije i zanimljivosti

0

Jezero Duboki potok se nalazi blizu Barajeva kod Beograda. Ovo jezero postoji od početka 90-ih godina i stvoreno je tako što je podignuta brana na reci po imenu Duboki potok.

Kako se stiže do jezera Duboki potok?

Ako idete iz Beograda, najbolje je da krenete put Ibarske magistrale. Kada dođete do benzinske stanice pre ulaza u Lipovičku šumu, skrenete polulevo.

Dođete u centar Barajeva, a onda posle nizbrdice, kod mosta, skrećete oštro levo, te idete putem uz potok prema jezeru.

Na jezero ukazuju i putokazi, pa se sigurno nećete zbuniti i promašiti put. Kada dođete do jezera, možete da se parkirate na velikom parkingu.

Jezero Duboki potok igra značajnu ulogu u očuvanju zdrave ekološke sredine

Barajevo je mesto gde industrija nije razvijena, pa shodno tome, nema puno zagađivača prirodne sredine.

Kako bi ovakvo stanje održala još dugo vremena, barajevska opština je, u jednom trenutku, odlučila da usvoji Lokalni ekološki akcioni plan po kome će se postojeći kvalitet životne sredine očuvati i zaštititi.

Jezero Duboki potok igra itekako značajnu ulogu u ovom ekološkom planu.

Kako izgleda prostor oko jezera?

Gust šumski pojas okružuje jezero Duboki potok. Ova šuma u sebi krije mnoštvo malih potoka i izvora. Samo jezero je izuzeno čisto, dobro poribljeno i zaista se redovno održavalo.

Sa jedne strane postoji šljunkovita plaža koja je takođe bila fino uređena, a strana bliža šumi je mesto gde se okupljaju ribolovci.

Oni su na ovoj strani napravili svoje nastrešnice i skloništa i uživaju u pecanju smuđeva, šarana i bele ribe. Nedaleko od nasipa je napravljen restoran na splavu koji je bio prijatno mesto za relaksaciju i riblje specijalitete.

U blizini je otvorena i prodavnica u kojoj posetioci mogu da kupe osvežavajuće napitke i užinu, ali bez obzira na sve to, ovo jezero i nije tako posećeno kako bi se očekivalo.

Međutim, činjenice koje smo naveli i koje su rezultat uvida u stanje ovog jezera od pre više godina, treba ponovo ispitati.

Izgleda da su čistoća jezera, kao i okoline, u poslednje vreme dovedeni u pitanje. Očevici tvrde da putokazi koji vode do jezera više i nisu tako vidljivi. Jedan putokaz koji je prvi na mestu odvajanja od glavnog puta sada se i ne vidi od drugih silnih oznaka, dok je drugi prefarban crnim sprejem.

Jedini putokaz koji se može lepo videti jeste onaj koji se nalazi na 500 metara od jezera.

Plaža koja je nekada bila uređena i posuta šljunkom sada je prljava, puna đubreta i kamenja. Splav-restoran ne uliva puno poverenja kada je higijena u pitanju.

Tu se nalazi sedište ribolovačkog kluba i kajakaškog kluba, a očevici preporučuju da se naručuju isključivo flaširana pića zbog nedovoljno dobre higijene.

Takođe, kažu da je voda u jezeru sada prljava, da je dno puno mulja, a da ribolovci osećaju miris ulja i katrana kada izvuku olovo i hranilice.

Geografske odlike jezera Duboki potok i namena

Kao što je rečeno, jezero Duboki potok je jezero veštačkog porekla. Pripada teritoriji opštine Barajevo, a da biste odavde stigli do Beograda potrebno je da pređete nekih 35 kilometara.

Duboki potok je inače pritoka Barajevske reke i teče na razdaljini od 2 km od centra ovog mesta. Po planu Vodoprivredne osnove barajevske opštine, svrha akumulacije Duboki potok je odbrana od poplava i pokušaj zadržavanja poplavnih talasa u njenom slivu.

Zahvaljujući gradnji brane, sprečene su moguće poplave železnica, puteva, naselja i poljoprivrednih atara u barajevskoj opštini. Ispočetka je planirano da se akumulacija napravi na Barajevskoj reci, odnosno na njenom glavnom toku, ali ovaj plan nije realizovan zbog vrlo dinamične gradnje u naselju.

Tako je odlučeno da se na reci Duboki potok podigne brana (od zemlje) koja ima dužinu od 145 m i visinu od 15 m.

Ukupna površina akumulacije koja se tom prilikom stvorila uznosi 7.2 hektara, a korisna zapremina 0.00017 kubnih kilometara.

Jezero Duboki potok je široko 117 m i dugačko 773 m. Sedam potoka snabdeva vodom ovo jezero.

Kako je već rečeno, sa jedne strane jezera se nalazi šuma, a sa druge raščišćen prostor na kome može biti plaža. U planu je bilo da se ovaj potez pretvori u finu turističku lokaciju na kojoj će posetioci iz okoline, kao i iz prestonice, moći da se relaksiraju i odmaraju.

Pored samog jezera je napravljen i veliki parking, pa ima mesta za automobile. Biciklisti koji organizuju duže biciklističke ture vole da svrate na ovo jezero.

Oko jezera se može šetati, kao i po nasipu na kome se nalazi betonirana staza. Pored jezera Duboki potok, stvorena su još dva manja jezera koja imaju ulogu filtera (taložnika) za veliko jezero.

Infrastruktura oko jezera Duboki potok – najnoviji radovi

Kako kažu najnovije vesti vezane za ovaj teren, put ka jezeru Duboki potok je nedavno asflatiran. Preduzeće “Šumadija put” je asfaltiralo pristupni put do jezera, a dužina obnovljenog puta iznosi nekih 160 m.

Ovaj poduhvat je samo jedan korak u okviru plana za oživljavanje jezera u svrhu rekreacije i odmora i njegovog otvaranja ka turistima.

Živopisan pejzaž i velika vodena površina u njemu predstavljaju odličnu polaznu osnovu za razvoj turističkih potencijala ovog kraja.

U toku ove godine je izdvojeno oko 3 miliona dinara kako bi se Duboki potok i prostor oko njega uredio. Radovi obuhvataju građenje potpornog zida, kišne kanalizacije i uređenje same plaže.

Takođe, neophodno je i premeštanje postojećih bandera koje se nalaze pored samog jezera, kako bi se oslobodio prostor za raznorazne sadržaje na plaži i pored nje.

Jezero je poribljeno, a dozvola za pecanje se kupuje na licu mesta. U jezeru Duboki potok ima smuđa, deverike, klena, babuške, šarana.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora