Jezero Garda u Italiji – Zanimljivosti koje treba znati

0

Dobrodošli na najveće italijansko jezero, Lago di Garda, prelep prirodni krajolik koji je vekovima inspirisao brojne velike autore i druge umetnike. Jezero Garda mami turiste iz celog sveta svojim šarmantnim, simpatičnim starim seocima i gradićima, drevnim zadnjima i mestima od istorijskog značaja, kao i moderno uređenim, urbanim centrima, obskrbljenim uslužnim objektima svake vrste.

Jezero Garda nudi izuzetno raznovrastan odmor za putnike različitih ukusa i stilova. Garda i njegova okolina mogu da budu savršena destinacija za miran, relaksirajući odmor i uživanje u razgledanju lepih mesta i prirodnih bogatstava, ali će u potpunosti zadovoljiti velike apetite tragaoca za dobrom zabavom i ljubitelje sporta i aktivnosti u prirodi i na vodi.

Turistička ponuda predela oko jezera Garda nudi veliki broj mogućnosti za odlazak na ekskurzije i istraživanje okoline, bilo da se odlučite na obilazak prirodnih lepota i planinarenje po Dolomitima, te odlaska do manjih jezera u blizini, Tenjo, Ledro i Iseo ili ste pasionirani zaljubljenik u umetnost i istoriju.

U tom slučaju možete obići i obližnju Veronu, Brešu i Trento. Možete se spustiti i čak do Mantove i obići prelepi cvetni vrt, Parco giardino Sigurtà. Ukoliko vas zanima nezaboravna adrenalinska zabava, tu je i čuveni tematski park, Gardaland, nazvan po istoimenom jezeru.

ZANIMLJIVOSTI O JEZERU GARDA

Raskošni prirodni krajolik, mesto brojnih kulturno-istorijskih spomenika i lokacija, ali i savremene, bogate turističke ponude za posetioce različitih ukusa i ciljeva, jezero Garda obećava aktivan, inspirativan i ispunjujuć odmor.

Locirano je na teritoriji tri italijanske pokrajine, Verone, Breše i Trenta i pokriva površinu od oko 370 km2. Jezero se proteže oko 50 km u pravcima sever-jug i oko 20 km u pravcima istok-zapad. Nalazi se na oko 65 m nadmorske visine i najveće je jezero u celoj Italiji. Evo nekih zanimljivosti o prelepom Lago di Garda koje vas mogu navesti da posetite ovo interesantno mesto.

Najveće jezero Italije

Jezero Garda je najveće italijansko jezero. Osim podataka koje smo izneli, obalska linija Grade iznosi 160 km, a jezero je na najdubljoj tački duboko 350 m. Upravo zbog velike površine nije čudo da njegove obale i prostranstva dele tri oblasti u Italiji. Garda je staro jezero, formirano još tokom Ledenog doba, čak milion i po godina daleko u prošlost.

Nastalo je usled topljenja glečera na Dolomitima; kako je glečer postepeno klizio niz planine, otvarao je put novom jezeru. Kasnije, glečer se otopio i ispunio slatkovodno korito koje danas vidimo na tom mestu.

  • Proces nastanka jezera od glečera otkrio je zemljište bogato magnezijumom, zbog čega je jezero Garda veoma plodno;

Poprište velikih bitaka

Prelepo jezero je poznato i kao mesto odigravanja bar tri velike istorijske bitke. Tamo se odigrala čuvena Bitka oko Benakusa, godine 269. nove ere, između rimske vojske i germanskih plemena Alemanja i Jutunga.

Vekovima kasnije, 1797., ovde se desio veliki okršaj kod Rivolija, između Austrijanaca i Napoleonove vojske, koji je rezultirao francuskom okupacijom predela sevrene Italije. Bitka kod Solferina je još jedna u nizu bitaka napoleonske ere koja se odigrala oko Garde; 1859. tu su se sukobili Napoleonovi redovi, udruženi sa vojskom Sardinije i austrijska vojska.

Kolevka violine

Davne 1540. godine, u mestu Salo na jezeru Garda rodio se pionir italijanske klasične muzike, Gasparo da Salo. On je bio jedan od prvih poznatih majstora violine, zbog čega se danas i samo Lago di Garda smatra rodnim mestom ovog finog instrumenta.

Svake godine jezero je dom za sve ljubitelje muzike i mesto održavanja velikog letnjeg muzičkog festivala, koji pored drugih manifestacija obuhvata i Internacionalni festival violine nazvan po imenu čuvenog da Sala, ‘oca violine’.

Rodno mesto Gabrijela D’Anuncija

Jedan od najvećih italijanskih književnika, vojnih i političkih ličnosti XX veka, Gabrijel D’Anuncijo, rođen je u gradu Peskara na jezeru Garda. Najpoznatiji po svojm poetskom stvaralaštvu i proznim delima, D’Anuncijo je bio i upečatljiva politička figura koja je podržavala fašističkoig vođu Musolinija tokom Prvog svetskog rata, mada je osuđivao njegov savez sa nacističkom Nemačkom.

Retke i ugrožene vrste

U jezeru Garda živi i jedan redak, poseban stanovnik, vrsta Salmo carpio ili carpione, vrsta ribe poznata i kao italijanska pastrmka. To je endemska vrsta ribe iz porodice salmonida i nastanjuje samo vode jezera Garda. Ova vrsta je danas ugrožena zbog ljudskih naselja na obalama jezera, zagađenja životne sredine i faktora globalnog zagrevanja.

Drastičan pad populacije ove retke vrste danas beleži čak 80%. Zbog toga su sprovedeni pokušaji da se carpoione prenese i razmnoži u drugim jezerima, ali bez uspeha; čini se da su plodne vode jezera Garda najprivlačnije ovoj osetljivoj vrsti.

Manastir Svetog Fransisa

Jezero Garda obiluje spomenicima velikog kulturno-istorijskog značaja i teško je izdvojiti one najznačajnije ili najlepše. Jedno od takvih mesta je najveće ostrvo na jezeru, Isola del Garda, na kome se nalaze ostaci velikog manastirskog kompleksa Svetog Fransisa iz Asisija. Pomenuti katolički svetac smatrao je da je ova izolovana, lepa lokacija idealno mesto da se podigne sveto mesto, te je u XIII veku tu podignut manastir.

Nekadašnji manastir je porušen, a na njegovom mestu danas stoji prelepa  devetnaestovekovna građevina u raskošnom venecijanskom gotskom stilu.

Musolinijeva prestonica

Italijanski fašistički vođa, Benito Musolini i Hitler ujedinili su se u nameri da napadnu Italiju, 1943. godine. To je rezultiralo uspostavljanjem Socijalističke republike Italije između mesta Salo i Garnjano na području oko jezera Garda. Ova mirna, spokojna lokacija bila je dovoljno udaljena od haosa velikih gradova i nije bila podložna udarima iz vazduha.

Ova lokacija je posle nastavila da služi kao baza za vojne operacije i komunikaciju između nemačkih trupa koje su tokom Drugog svetskog rata držale teritorije severne Italije pod okupacijom.

Prirodna bogatstva

Jezero Garda je okruženo Garda planinskim vencem, sa najvišim vrhom na Mont Cadria, na čak 2 254 m nadmorske visine. Dom je i brojnim lepim ostrvima i ostrvcima od kojih treba pomenuti ostrva Isola del Garda, Isola dell’ Olivo, Isola di Sogno, Isola di Trimelone i Isola San Biagio. Svako od ostrva posetiocima nudi mogućnost luksuznog odmora, pregršt staza i puteva za istraživanje starih zamkova i ruševina i širok spektar aktivnosti i vodenih sportova.

  • Pretpostavlja se da prve naseobine u ovoj regiji potiču iz perioda 4 milenijuma pre nove ere, a veliki rimski uticaj ostavio je bogato istorijsko nasleđe;

Topli sumporni izvori

Mnogi turisti nisu upoznati sa podatkom da jezero Garda krije pregršt tajnovitih i skrivenih izvorišta sumporne vode. Voda na tim mestima zadržava prijatnu temperaturu od oko 35 stepeni Celzijusa tokom čitave godine.

Posetioci mogu da uživaju u toplim izvorima i da se rashlade u prijatnom prirodnom okolišu među drvećem i lepim rastinjem, a mogu da uživaju i u banjskom kupalištu, izgrađenom u luksuznoj vili iz XVIII veka, koja danas predstavlja hotelski kompleks.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora