Gvinejski Zaliv i njegove zanimljivosti

0

Gvinejski Zaliv nalazi se u istočnoj tropskoj regiji Atlantskog okeana, na obalama Zapadne Afrike, prostirući se kroz ekvatorijalni pojas od rta Lopez do rta Palmi.

U prostrani zaliv ulivaju se dve velike afričke reke, Volta i Niger. Vode Gvinejskog zaliva su turbulentne i niskog saliniteta, tako da su manje bogate florom i faunom u poređenju sa ostalim regijama zapadnoafričke obale.

Na obale Gvinejskog Zaliva u geografskom smislu izlaze države Gana, Togo, Benin, Nigerija, Kamerun, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Sao Tome i Principe, te Angola i Kongo kao njegovi najnoviji krajevi.

ZANIMLJIVOSTI O GVINEJSKOM ZALIVU

Egzotični tropski krajevi Gvinejskog zaliva za većinu naših sunarodnika predstavljaju daleku, čudnu zemlju o kojoj se malo zna.

Za nas neobični i daleki predeli zapadnoafričke obale mogu da budu pravo otkrovenje i put u novo i nepoznato.

U nastavku slede interesantni podaci o Gvinejskom Zalivu za koje možda niste čuli.

Crna zemlja

Poreklo naziva Gvineja, koje se odnosi na predeo zapoadne Afrike i zemlje koje leže na obalama Gvinejskog Zaliva nije sigurno. Engleski termin Guinea potiče direktno od portugalskog Guiné, koji je nastao sredinom XV veka i odnosio se na afrička prostranstva koja su naseljavali takozvani Guineus, što je bio generički termin za opisivanje crnačkih afričkih naroda koji su živeli južno od reke Senegal.

Postoji više teorija o pravom poreklu naziva Gvineja, po kom ime nosi nekoliko zapadnoafričkih država, kao o sam zaliv; neki pokušavaju da ga dovedu u vezu sa imenom države Gana, te imenom nekada moćnog grada  Djenné, sa gornjeg toka reke Niger.

Ekvatorijalna Gvineja

Malena zemlja koja nosi naziv kao i njene severnije rođake, koje ne izlaze na Zaliv, smeštena je na njegovim obalama. Ona je najmanja afrička zemlja članica Ujedinjenih Nacija, a zvanični govorni jezici su španski, portugalski i francuski, što je vrlo impresivan spektar. Skulptura i izrada maski ovde su tradicionalni zanati, a najviše se uzgajaju kafa, pirinač, kakao, jam i goveda.

Industrija je bazirana na ribolovu, prirodnom gasu, nafti i preradi drveta. Glavni grad ove male zemlje je Malabo, a prema poslednjim popisima najveću etničku grupu čini narod Fang.

Pirati Gvinejskog zaliva

Ako ste mislili da je piraterija minula sa Crnobradim i ostalim legendarnim istorijskim i fiktivnim vladarima mora i okeana, prevarili ste se. Piratstvo još uvek vlada u misterioznim vodama uzburkanih okeana i mora, a jedno od stecišta ovih razbojnika je i Gvinejski Zaliv.

Mada je naša slika o starim piratskim junacima u velikoj meri romantizovana, moderni pirati Gvinejskog Zaliva uistinu su opasni i vešti razbojnici koji presreću i pljačkaju trgovačke brodove, u najvećoj meri one koji pripadaju velikim naftnim kompanijama.

Piratsko delovanje u Gvinejskom Zalivu ozbiljno narušava trgovinu između obalskih zemalja; tokom 2013., recimo, zabeleženo je preko sto piratskih napada u Zalivu, a veliki broj akcija ostaje van izveštaja.

Ostrva Gvinejskog Zaliva

U Gvinejskom zaliva nalazi se veliki broj ostrva, od kojih najveća formiraju kamerunski vulkanski lanac. Ostrva u Zalivu obuhvataju Anobon, Bobovasi ostrva, Bioko, Korisko, Elobejska ostrva i Sao Tome i Principe.

Zvanično poznata pod nazivom Demokratska republika Sao Tome i Principe predstavlja ostrvsku državu portugalskog govornog područja.

Ova mala republika se sastoji od dva ostrva, koja pripadaju ugašenom vulkanskom masivu. Veće i južnije od dva ostrva, Sao Tome, locirano je tek malo severnije od Ekvatora.

Flora i fauna u Gvinejskom Zalivu

Veći deo obale Zaliva je na niskoj nadmorskoj visini, bez prirodnih luka, te je veći deo od suvog tla odvojen nepristupačnim, muljevitim i varljivim šumama mangrova, koje rastu po obalskim lagunama i uvalama.

Morska flora i fauna su u ovom delu afričke obale prilično siromašni, što je rezultat slabog koralnog ekosistema, uzrokovanog niskim salinitetom. Voda je ovde manje slana zbog učestalih kišnih padavina i velikog priliva rečne vode.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora