Feliks romulijana – informacije i zanimljivosti

0

Feliks Romulijana nalazi se u blizini Zaječara i spada u arheološku lokaciju koja je oduvek privlačila pažnju uže i šire javnosti.

Smeštena je blizu Stare planine i potiče iz rimskog doba. Tik uz Gamzigrad ponosno stoji nalazište koje je na listi Svetske baštine već više od deset godina i tu će i ostati.

Osnovne informacije o Feliks romulijani

Kada priđete samoj lokaciji, videćete zašto Feliks Romulijana privlači pažnju tolikog broja ljudi. Nakon Dioklecijana koji je vladao na ovom području, Maksimilijan je preuzeo vođstvo i izgradio Carsku palatu. Palata je dobila ime po Romuli, njegovoj majci. Feliks Romulijana je pod upravom Narodnog muzeja grada Zaječara.

Gamzigrad nije bez razloga na listi svetske baštine. Pored prelepe i grandiozne pojave, priroda oko samog nalazišta je isto vredna pomena. Brojne planine, livade i reke samo su neke od prirodnih lepota ovog kraja. Iako je dugo vremena bila zapuštena, ipak je ta greška ispravljena i veliki je broj ljudi živeo na ovih prostorima, kraći ali i duži vremenski period. Tokom godine ovde dođe nekoliko desetina hiljada ljudi, a otvoreno je za posetu od prvog aprila pa sve do tridesetog novembra.

Čim priđete kuli, odnosno bedemima, jasno vam je koliko je moćan bio car Maksimilijan kada je uspeo da sagradi ovo utvrđenje. Palata je bila najluksuznija na ovim prostorima, i prava je šteta što nikada nije dovršena.

U doba cara Maksimilijana, na ovoj teritoriji je izgrađena palata, ali na žalost nikada nije završena. U četvrtom veku je teritorija pripada crkvi i bilo je stecište velikih broja napada od strane varvara. Kada je car Justinijan došao na presto dve stotine godina kasnije, pretvorio je Gamzigrad u tvrđavu kako bi se zaštitio od neprijatelja. Feliks Romulijana predstavlja ostatke tog utvrđenja na čijoj se površini od preko šest stotina kvadratnih metara nalaze kule, hramovi i crkve.

Istorijat Feliks Romulijane

Car Maksimilijan je najzaslužniji za nastanak Feliks Romulijane. Iako su danas na tom mestu ruševine, može se zaključiti, uz malo mašte, koliko je glomazno ovo utvrđenje bilo. Car je bio vredan čovek i veliki vojnik, i u čast svojoj majci je želeo da napravi nešto zaista vredno i nešto što će trajati. Imao je ideju da sagradi nešto večito i luksuzno, ali ga je nažalost bolest sprečila u tome. Ipak, i ono što je sagradio, ostaće upamćeno i narednih vekova.

Sama gradnja je počela krajem trećeg veka nove ere, kada su Rimljani ostvarili pobedu nad Persijom. Car je odabrao ovu lokaciju zato što je to njegovo mesto rođenja, i tu je želeo da izgradi tvrđavu kao odbrambenu lokaciju za sebe i svoje vojnike.

Ipak, hteo je da napravi nešto štp će izgledati velelepno i u tome je uspeo, jedino nije uspeo da palatu dovrši do kraja. Tokom mirnodopskih perioda, angažovani su pripadnici legije koji su ujedno i graditelji Feliksa Romulijane. Nakon njegove smrti, palata se menjala pod uticajem vremena i kasnije dobila ulogu naselja gde su živeli zemljoradnici. Tokom istorije, nekoliko puta je spaljivana i njene ruševine su odraz jednog antičkog vremena. U sedmom veku je lokacija potpuno napuštena a tek posle dve stotine godina je ponovo ova oblast naseljena.

U devetnaestom veku Gamzigrad je prestao da bude atrakcija pošto ga je zub vremena već stigao. Ipak, njegov istorijski značaj je i dalje veliki u uvek će biti upamćen kao logor za vojnike koji su se na ovom području odmarali, ali je poznat i po blizini rudnika zlata.

Početkom dvadesetog veka je došlo do razvoja arheologije na teritoriji Srbije ali Gamzigrad kao da nikada nije doživeo pažnju koju definitivno zaslužuje.

Tek sredinom dvadesetog veka je napravljena nova analiza koja je imala za cilj da se Gamzigrad zaštiti kao građevina i da se izvrše dodatna istraživanja na ovom području.

Lokacija i geografski položaj

Feliks Romulijana se nalazi na teritoriji opštine Zaječar. Nastala je u antičkoj eri i u blizini je puta prema Paraćinu. Na samo jedanaest kilometara od Zaječara, nalazište ima dobru saobraćajnu vezu i dostupna je za zainteresovane posetioce i turiste. Gamzigrad je tokom istorije privlačio veliki broj poglavara i geologa koji su sa oduševljenjem pričali o Gamzigradu. Svi značajniji putopisci su prolazili kroz Gamzigrad i opisivali ga kroz svoje spise i crteže. Tako je Gamzigrad opisivan kao očuvani spomenik i predstavnik evropske arhitekture u punom sjaju.

Građevina se nalazi blizu Zaječara i putokazima je jasno označen put do nje. Put je otvoren za automobile ali i autobuse, čak je železnica jedan od načina transporta ukoliko ne žurite ali je sopstveni prevoz ipak najpovoljniji za korišćenje.

U blizini Feliks Romulijane možete videti i Radul begov konak, vodenicu, a ako dođete tokom leta nikako nemojte propustiti sada već kultnu Zaječarsku gitarijadu.

Lokacija ovog nalazišta je zaista zanimljiva. Okružuju je tri livade a u blizini teče i Timok, reka koja je simbol grada Zaječara. Pre dve stotina godina, na početku istraživanja, prvo se mislilo da se na ovom mestu nalazio logor za vojnike, ali tek kasnije je dodatnim istraživanjem utvrđeno ko je sagradio tvrđavu i zašto. Pored Feliks Romulijane se nalazi i brdo Magura gde je izvršena apoteoza, uzdizanje cara u bogove.

Zanimljivosti

Dugo nije bila poznata prava istina o ovom lokalitetu, ali se nakon stotinu pedeset godina prikupljanja podataka konačno moglo reći šta je tačno Feliks Romulijana i kome je namenjena. Car Maksimilijan, poznatiji i kao Galerije, prema nekim pričama je sahranjen upravo na ovim prostorima, ali neki drugi podaci ukazuju na to da je njegovo beživotno telo spaljeno u Bugarskoj. Posle višegodišnjih istraživanja, ni do današnjeg dana nije pronađeno njegovo telo u Gamzigradu, ali postoje dve grobnice koje su zidane specijalno za imperatora i njegovu majku. Car Galerije je rođen upravo na ovim prostorima i tu je planirao da provede duboku starost. ipak, samo desetak godina nakon početka izgradnje ove tvrđave je preminuo.

Bedemi su okruživali tvrđavu kako bi se sprečio napad od strane neprijatelja. Jedan deo lokaliteta je dograđen naknadno, nekoliko godina posle prvog dela. Severni deo Romulijane je bio namenjen za korišćenje od strane cara, dok je južni deo bio za njegovu vojsku i javnost.

Ostaci utvrđenja koje je nekad svom svojom snagom čuvao vojsku od neprijatelja i danas izgleda velelepno, iako je ovo samo delić nekadašnje lepote koje je krasila ovaj kraj. Car Maksimilijan je tvrđavu posvetio majci, koja je bila udata za lokalnog stočara i usled toga je Maksimilijan kroz ceo život nosio nadimak Govedar. Sa više od petnaest kula i bedema, ovo zdanje krasi Zaječarski kraj i privlači turiste iz svih regiona. Na objektima su i dalje vidljive freske ali i mozaici, i na njima možete videti rimsku arhitekturu u punom sjaju. U ovoj oblasti nađene su sekire napravljene od kamena, nakit i grnčarija stari skoro petnaest vekova.

Reka Dunav, verovali ili ne, ima veliku ulogu u izgradnji ovog lokaliteta, i to zato što je predstavljala prirodnu granicu i idealno mesto da se sagradi tvrđava kao zaštita od varvara. Utvrđenja u Rimskom carstvu su građena i radi zaštite, ali i radi toga da imperator ima gde da prespava i živi dok je boravio u ovim krajevima. Istočna Srbija privlači veliki broj posetilaca upravo najviše zbog Feliks Romulijane i samo je deo rimske istorije koja prolazi ovom geografskom linijom.

Krajem osamnaestog veka retko ko je znao šta je tačno Feliks Romulijana i ko ju je sagradio. Mnogi putopisci su prolazili kroz ovaj deo Srbije i dugo se nije znao da je upravo Car Maksimilijan zaslužan za izgradnju ovog utvrđenja. Tek kada su počela detaljna istraživanja otkriveno je da ovo nije logor, već dvorac, i to carski.

Samo ime označava da je reč o mestu koje je sveto, a slobodan prevod ovog naziva bi mogao da bude Sveta Romulijana, u počast carevoj majci. Saznalo se da je Feliks Romulijana zapravo utvrđenje sa dvadeset kula, nekoliko hramova i crkvi, i ali i termama koje su bile otvorene za javnu upotrebu. Nalazi se na površini od oko šest stotina pedeset kvadratnih metara, dok je interna površina negde oko četiri stotine pedeset metara. Trebalo je dosta vremena da se utvrdi tačno poreklo tvrđave, ali se toliko čekanje konačno isplatilo.

Da li je Feliks Romulijana vredna posete?

Feliks Romulijana je zdanje koje bez ikakvog razmišljanja treba posetiti, naročito zato što se nalazi na mestu gde možete videti i druge turističke atrakcije vredne posete.

Iako staro nekoliko vekova, tek poslednjih šestdeset godina privlači pažnju stručnjaka i arheologa koji su posvetili dosta vremena ne bi tačno saznali uzroke nastanka utvrđenja. Lokacija nije otvorena tokom zime, ali čim dođe prvi april

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora