Brestovačko jezero – info i zanimljivosti

0

Brestovačko jezero zovu još i Bubličko, Radansko, Magaško ili Bojničko jezero. Ono se nalazi na desetak kilometara zapadno od mesta Bojnik. Kada se krene iz Ništa, do Brestovačkog jezera se stiže preko Žitorađe i Doljevca, tako što se odvojite sa auto-puta kod sela Brestovac, pre Leskovca.

Ako idete iz Prokuplja, onda prelazite preko Belog kamena (prevoja), na hiljadu metara nadmorske visine.

Ova veštačka akumulacija u selu Brestovac je nastala krajem 70-ih godina. Tada je u gornjem toku pregrađena Pusta reka, kako bi se Bojnik i Lebane snabdevali vodom.

Jezero se nalazi na 400 m nadmorske visine i dugo je 2.8 km. Njegova širina iznosi pola kilometra, a prosečna dubina mu je oko 12 m. Najveća izmerena dubina jezera iznosi 28 m. Ukupna površina jezera je nekih 80 ha. Moglo bi se reći da jezero ima dva zaliva, nekoliko manjih poluostrva i jedan rt.

U Brestovačkom jezeru žive raznovrsne vrste riba, pa ribolovci mogu da uživaju u pecanju štuke, amura, babuške, klena, soma, deverike i šarana.

Brestovačko jezero je i omiljeno kupalište stanovnika iz okolnih mesta koji ovde pronalaze osveženje tokom letnjih meseci.

Jezero ispod Radan planine. Lepa pozicija ovog jezera potiče od činjenice da se ono nalazi u podnožju Radan planine. Planina Radan je puna zelenih brežuljaka, plodnih voćnjaka, njiva i gustih šuma. Ovo mesto je zaista raj koji se nalazi na jugu Srbije. Mnogi misle da je planina svoje ime dobila po mnogim nalazištima rude srebra, olova, cinka, platine i zlata i da se nekada zvala Rudno.

U staro vreme, ovu planinu su nazivali prva naša sveta gora zbog toga što je oko planine i na samoj planini bilo više od 300 crkava. Na planini Radan se nalazi selo Ivanje, za koje svi kažu da nije obično selo.

Neki istraživači tvrde da iz ovog sela poreklo vodi porodica Nikole Tesle, koja je, bežeći pred Turcima otišla čak u Liku.

U selu Ivanje postoji zaista posebna energija, kao i jedan fenomen. Naime, tvrdi se da voda iz seoskog ivanjskog potoka teče uzbrdo. Ovu misteriju su podgrevale mnoge legende i priče o tome kako su se baš na ovom mestu, za vreme Drugog svetskog rata, nemački avioni rušili i to bez ikakvog poznatog razloga.

Naučnici, međutim, tvrde da je ova gravitaciona abnormalnost, u stvari, optička varka jer na pošumljenim obroncima nemamo potpuno jasan pogled ka horizontu. Ljudsko oko ne može da registruje da li je nešto nizbrdo ili uzbrdo kada gleda u iskrivljeno drveće na planinskim obroncima.

Na Radan planini se nalaze tri vrlo važna lokaliteta. To su Caričin grad, Đavolja varoš i naselje Pločnik iz neolita.

Đavolja varoš se nalazi blizu Prolom Banje. Do nje se dolazi kada krenete iz banje, nazad ka Rudarima, pa nastavite putem prema Prištini. Treba skrenuti kod Sastavaka na devetom kilometru. U selu pod imenom Zebice, vrlo blizu Đavolje varoši, nalazi se lep restoran “Dva ambara”.

U restoranu i okolini možete uživati u hladovini, probati tradicionalna jela, posmatrati reku i obići etno-kuću u kojoj se nalaze stari predmeti, narodne nošnje i oruđa iz ovog kraja. Sam lokalitet Đavolja varoš je lepo uređen.

U okviru njega se nalazi restoran, parking, služba vodiča, kao i napravljene staze koje vode do 200 zemljanih oblika. Ove prirodne figure imaju raspon od dva do petnaest metara i na vrhu imaju tzv. kamene kape.

U okviru Đavolje varoši, nalaze se i Crveno vrelo, kao i Đavolja voda. To su izvori koji daju vodu sa dosta velikom količinom minerala.

Prostor Đavolje varoši zahvata površinu od 67 hektara. Reljef je vrlo redak na celom svetu, pa je ovo naše prirodno blago zaštićeno prvom kategorijom zaštite još od 1959. godine.

Radan planina ima i svoj plavi biser, a to je Brestovačko jezero. Ovo jezero je zaista divno mesto za rekreaciju, opuštanje i odmaranje. Posećuju ga izviđači, ljubitelji prirode, kamperi i izletnici.

Od aktivnih ribolovaca smo saznali najviše pojedinosti o ovom jezeru. Oni kažu da je put iz Niša do Brestovačkog jezera sasvim solidan, a da se od Žitnog Potoka može naići na puno znakova koji najavljuju jezero, pa se ne može zalutati.

U selu Bublica postoji jedna prodavnica koja prodaje samo najosnovnije namirnice, pa je bolje da se nabavka obavi ranije ili u Žitnom Potoku. Na primer, hleb stiže svakog drugog dana u ovu prodavnicu.

Neposredno pored jezera napravljena je kafana, a pored nje i apartmani za iznajmljivanje. Cena iznajmljivanja čitavog apartmana je 15 evra, a u apartmanu se nalazi 4 normalna kreveta i jedan pomoćni.

Roštiljska ponuda dostupna je samo u danima vikenda. Na obalama jezera, blizu kafane, nalaze se tereni za fudbal, a u toku letnjih meseci mogu se iznajmiti pedaline i kajaci.

Voda u jezeru je topla iako jezero pune planinski hladni potoci. U okolini možete uživati u lepoj hrastovoj šumi.

Meštani Brestovca su vrlo predusretljivi i kod njih možete kupiti rakiju, meso, mlečne proizvode.

Ribolovci treba da znaju da se u ovom jezeru nalazi lepa populacija klena, a u jezero su puštali u više navrata i smuđ, deveriku, šarana, soma. Ponekad se nađe i neki grgeč balavac koji nije tako čest u južnim krajevima.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora