Borsko jezero – smeštaj, kupanje, info i zanimljivosti

0

Geografski položaj Borskog jezera i nastanak. Borsko jezero se stvorilo 1959. godine jer je tada podignuta velika brana zahvaljujući kojoj su se akumulirale vode iz Zlotske reke, Marecove reke i reke Valja Žoni.

Iznad jezera se nalazi planina Crni vrh. Prva namena jezera je bila okrenuta potrebama Rudarsko-topioničarskog basena Bor, ali je ova namena prerasla svoje okvire i jezero je postalo jedna od glavnih turističkih ponuda, ujedno i omiljenih, u ovom kraju Srbije. Samo jezero ima površinu od 30 hektara.

Prosečna dubina jezera je 31 m, a maksimalna 52 m. Ukupna zapremina jezera iznosi 0.012 km3. Obala oko jezera je stenovita i pomalo razuđena. Tokom zimskih meseci, jezero bude potpuno prekriveno ledom. U proleće su vodostaji najviši, dok su početkom jeseni i u leto najniži. Dešava se da je razlika između najvišeg i najnižeg vodostaja više od 10 metara. To svakako utiče na životinjski i biljni svet u jezeru.

Okolinu jezera pokrivaju četinarske i listopadne šume, proplanci ispunjeni zelenilom, kao i livade. Nadmorska visina okoline iznosi 438 metara.

Na razdaljini od 200 m od samog jezera, postoji nekolicina vikend naselja, a na samoj obali je auto kamp.

Razvoj turizma na Borskom jezeru i okolini. Da bi se turizam u istočnoj Srbiji razvijao brže i u još većem obimu, nedostaje još mnogo toga. Tu se pre svega misli na dobre puteve. Naravno, ne sme se zaboraviti i to da velika većina naselja i sela u ovim krajevima nema ni savremenu vodovodnu, pa ni kanalizacionu mrežu. Čak i u razvoj te osnovne infrastrukture se mora mnogo više ulagati i mora se mnogo raditi. Putevi su  tek posebna priča. Putevi su uglavnom u očajnom stanju. Na primer, mnogima koji se upute put Negotina ili Zaječara, to putovanje neće predstavljati zadovoljstvo nego, zahvaljujući kvalitetu puteva iako su oni magistralni, biće im prava muka.

Srećom, ima i drugačijih primera, a Bor i Borsko jezero su upravo takvi primeri. Put od Zaječara do Bora je u vrlo dobrom stanju, a deonica od Brestovačke banje do samog Borskog jezera je potpuno nova, pa je i vožnja do jezera pravo uživanje.

Utisak se poboljša i upotpuni kada se skrene sa puta i uđe u sređen i uredan kompleks hotela “Jezero” koji je već neko vreme glavni pokretač razvoja turizma u čitavom ovom kraju. I sama plaža na jezeru je uredna i čista, i skoro uvek, u letnjim mesecima, puna. Mnogim ljudima iz okoline, ali iz iz čitave Srbije, Borsko jezero dođe kao odlična zamena za more. Borsko jezero jeste veštačko jezero koje je nastalo za potrebe Rudarskog basena Bor još 60-ih godina.

Međutim, nastalo je akumulacijom reka sa obližnjih planina, pa je zbog toga Borsko jezero čisto, bistro, bez jakih struja, bez virova, veoma sigurno i prijatno za kupanje. Temperatura vode u letnjim mesecima ide i do 25-26º C. Oko jezera postoji nekoliko komercijalnih objekata gde gosti mogu biti smešteni, gde mogu da ručaju, večeraju, popiju piće, kafu, itd.

Na Borskom jezeru se nalazi i već pomenuti hotel “Jezero”. To je hotel sa 4 zvezdice koji gostima pruža kompletnu uslugu i udobnost, od pansiona do unutrašnjih sadržaja koje hotel poseduje. To su: bazen sa đakuzijem, saune, slana soba, salon za masažu, teretana, kuglana, prostor za stoni-tenis, bilijar i još puno zanimljivosti koje gosti mogu da koriste i da upotpune svoj boravak na Borskom jezeru.

Naravno, nisu samo hotel i jezero ono zbog čega treba doći u ove krajeve. Mnoštvo drugih zanimljivih i atraktivnih lokaliteta u neposrednoj blizini Bora čine da ovde sezona traje tokom čitave godine. Iz hotela “Jezero” se može otići na organizovane fakultativne izlete do Zlotske pećine, Brestovačke banje, poznatog kafića u jami koji se nalazi 400 m pod zemljom, do površinskog kopa koji je najveći veštački napravljena rupa na Balkanu.

Veoma blizu je i planina Crni vrh, Felix Romuliana, Gamzigrad i još mnogo toga čime gosti mogu da upotpune svoj boravak na Borskom jezeru. Tokom leta, na Borskom jezeru se mogu videti i automobili stranih tablica, najviše iz Bugarske i Rumunije, pa se po tome može zaključiti da ovo mesto ima čime da privuče i inostrane goste. To je dokaz više da ovaj kraj ima veliki turistički potencijal koji treba gajiti, razvijati i pametno i pažljivo iskorišćavati.

U podnožju planine Crni vrh na 17 km od Bora, 1959. godine, planinski vodotoci su zarobljeni branom. Tako je nastao jedan od turističkih bisera istočne Srbije – Borsko jezero. Na nadmorskoj visini od 438 m, glatka površina jezerske vode od 30 hektara, ogledalo je za slikovitu i raskošnu lepotu okolnih predela. Vodeće strukture su se neko vreme pitale kako da otkriju ove lepote drugima i da ih približe turistima.

Ono što je važno za svaki prirodni ili turistički lokalitet, ma koliko on bio sam po sebi atraktivan, jeste da on bude dostupan. Dakle, važna je dobra infrastruktura: dobri putevi, dobra signalizacija, opremljeni lokaliteti i naravno kvalitetni smeštajni objekti.

Sa svojom nedirnutom i nezagađenom prirodom ovo jezero iz godine u godinu privlači sve više posetilaca. Od smeštajnih kapaciteta gostima su na raspolaganju hotel “Jezero”, konačište “Vertigo”, dečije odmaralište “Savača”, auto-kamp, smeštaj u domaćim, privatnim kućama i sobama i to u neposrednoj blizini jezera. Hotel “Jezero” je renoviran 2012. godine i kategorisan je, kao što smo rekli, sa četiri zvezdice. On zaista pruža izuzetne uslove gostima, od zatvorenog bazena, sauna, sportskih sadržaja, do organizovanja izleta do Brestovačke banje, Lazareve pećine, Crnog vrha.

Hotel ima najviše domaćih turista i to iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, itd. Poslovanje hotela se bazira na poslovnom turizmu, tako da najviše turista dolazi u hotel zbog poslovnih angažovanja. Međutim, ima i stranih turista jer je ovaj lokalitet blizu Bugarske i Rumunije, tako da ovi turisti često dolaze u Srbiju, tačnije na Borsko jezero.

Početkom leta, većina kampera već zauzima svoj položaj. Tokom celog leta bude popunjeno oko 400 kamp kućica. Vlasnici kamp kućica su iz cele Srbije, iz Bosne, Makedonije, a ima i svih uzrasta gostiju, od beba do penzionera. Poboljšanje uslova u kampu je prioritet svake sezone.

Kristalno čista jezerska voda u letnjim mesecima dobija tamnozelenu boju, a njen površinski sloj dostiže temperaturu od 25 stepeni što je čini izuzetno prijatnom za kupanje.

Borsko jezero je idealno mesto i za ribolov. Čiste planinske vode koje se ulivaju u jezero, kao i redovna godišnja poribljavanja, čine ga pogodnim staništem za veliki broj ribljih vrsta. Nisu retki ni kapitalni ulovi, pa je zbog toga ovo jezero veoma popularno među ribolovcima. U jezeru ima smuđa (pojedini primerci dostižu i do 5-6 kg), šarana, krupne deverike, itd. Riba iz Borskog jezera je izuzetnog kvaliteta, po rečima ribolovaca koji ovde redovno pecaju, a isprobavali su i druge vode.

Plaže na Borskom jezeru, letnji i zimski sadržaji. Borsko jezero ima četiri izgrađene velike plaže, a tu je i nekoliko manjih. Na glavnoj plaži postoje spasioci tokom kupačke sezone, kao i međa za dozvoljeno plivanje. Pored plaže, turisti, gosti i kupači mogu da koriste sportske terene koji se nalaze pored hotela “Jezero”. Svi koji vole fudbal, košarku, tenis, rukomet, odbojku na pesku i betonu, mogu pronaći svoje mesto.

Počevši od plaže pod imenom “Tropski bar”, pa dužinom celog Borskog jezera, napravljena je lepa trim staza. Četinarske šume, listopadne šume, livade, pašnjaci i glavna plaža (kod hotela “Metalurg”) idu do brane. Stazama se može stići do pruge (Crnovrške) koja vodi do grada Bor. Turisti mogu iznajmiti na plaži pedaline i čamce i provozati se po jezeru.

Ovaj kraj je poznat po niskim zimskim temperaturama. Zbog toga se u zimskim mesecima veliki deo jezera prekrije ledom, koji ponekad, u vreme najtežih zima, dostigne debljinu od 30 cm. Kada postoji ogromna potrošnja vode iz jezera za industrijske potrebe, to može da izazove smanjenje nivoa jezerske vode, pa se tada aktivira voda iz sliva Zlotske reke. Nivo uvek mora da bude najmanje dva metra ispod mesta preliva na brani.

Svi oni koji misle da je jezero privlačno samo u letnjim mesecima – greše. I u toku zime, posetioci mogu da uživaju u zanimljivim ponudama, u zabavi i rekreaciji. Poznato je da u hotelu “Jezero” postoji soba za karaoke, kuglana, sala za bilijar, sauna, itd. Sportske ekipe mogu trenirati u zatvorenim salama za skvoš, tenis i košarku.

Ono što je takođe interesantno jeste da se relativno blizu Borskog jezera nalazi i skijalište Crni vrh. Na ovoj planini postoje dve skijaške staze, jedan ski lift i jedna dvosedna žičara. Opremu je moguće iznajmiti na skijalištu, ali i u hotelu “Jezero”. Pored skijaške staze postoji i kafić.

Kao što smo rekli, na Borskom jezeru postoje četiri velike plaže. To su Tropski bar, Glavna plaža, Savača i plaža pored kampa. Većina sadržaja se nalazi na Glavnoj plaži, ali je Tropski bar omiljeno kupalište i sastajalište mladih.

Šetači i biciklisti mogu koristiti lepo uređene staze koje idu oko celog jezera. Staze za bicikliste kreću od Savače, zatim idu pored Tropskog bara, hotela “Jezero”, dalje preko Glavne plaže i drugog hotela “Metalurg” i na kraju pored auto-kampa.

Bicikle se mogu iznajmiti u hotelu “jezero”.

Kako stići iz Bora do Borskog jezera? Iz Bora do Borskog jezera se može doći gradskom autobuskom linijom br. 6. Ovaj autobus polazi sa stanice pod imenom Topionička kapija u sledećim terminima: 5:25, 7:30, 10.00, 15.15. Od prvog aprila do prvog oktobra postoje i polasci u 17:00, a od prvog jula do prvog septembra turisti mogu da koriste polazak u 19:00 h.

Sa Borskog jezera ka gradu, od okretnice kod česme, idu autobusi u 6:00, 8:30, 11:00, 14:00, 16:00 i u sezoni od 18:00 i 20:00 h.

Korisno je reći da u samom hotelu “Jezero” postoji apoteka koja radi svakog dana od 11:00 do 15:00. Prve bliže apoteke su u gradu. Na samom Borskom jezeru ne postoji pošta, već ćete za poštanske usluge morati otići do grada.

U hotelu “Jezero” postoji bankomat Komercijalne banke koji radi non-stop.

Atraktivne turističke destinacije u blizini Borskog jezera. Prva preporuka za sve one koji se nalaze na Borskom jezeru, a koji žele obići i druge lepe lokacije u okolini jeste Brestovačka banja. Ova banja se nalazi u vrlo lepom planinskom kraju, a nadmorska visina mesta je 385 metara. Na 90 hektara, okružena zelenilom, prostire se Brestovačka banja, za koju se kaže da ima najveći šumski pojas u celoj Evropi. U banji postoje izvori blago sumporovite i oligomineralne vode, čije temperature iznose od 20 do 41º C. Mineralne vode Brestovačke banje povoljno deluju na sve one koji imaju problema sa degenerativnim bolestima kičmenog stuba, kao i perifernim zglobovima.

Takođe, banja je povoljna za obolele od reumatskih i zapaljenskih bolesti, za probleme sa centralnim i perifernim nervnim sistemom, dermatološkim bolestima i ženskim bolestima. Na području Brestovačke banje se nalazi kulturno-istorijski spomenik Dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića. Ovaj dvorac je izgrađen 1856. godine. Tu se nalazi i bivši letnjikovac kralja Petra I, odnosno vila “Toplica”. U ovom objektu koji je napravljen 1905. godine, smešten je medicinski blok, bazen sa banjskom vodom, kao i sobe za pacijente.

Na istočnoj podgorini Kučaja, blizu Zlota postoje fantastični speleološki lokaliteti. Tu se izdvajaju Hajdučica, Vodena, Mandina i Lazareva pećina. Svi ovi objekti nose zajednički naziv Zlotske pećine. Turisti za sada mogu da posete samo Lazarevu pećinu i Vernjikicu, koje su uređene.

Prirodno dobro prve kategorije, koje je zaštićeno zakonom, jeste Lazarev kanjon. Ovo mesto je vrlo impresivan element reljefa planine Kučaj. Kanjon je dug oko 9 km, a usečen je u krečnjačke stene ispod Malinika. Dubina kanjona negde dostiže i 500 m. Ova prirodna lepota je na svega 21 km od Bora.

Cene smeštaja u hotelu “Jezero”. Noćenje sa doručkom u jednokrevetnoj sobi košta 3750 dinara, a pun pansion košta 5350 dinara. U ovu cenu su uključeni i wellness i spa sadržaji (bazen, teretana, sauna, stoni tenis, bilijar, skvoš).

 

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora