Atomska banja – šta videti, informacije, smeštaj i cene

0

U samom centru trougla Gornji Milanovac – Kraljevo – Čačak, na oko 130 kilometara Ibarskom magistralom iz Beograda, nalazi se Atomska banja. Nalazi se na nadmorskoj visini od 460 metara i okružena brdima, planinama i šumom, predstavlja pravu oazu mira i tišine, ali i terapeutskog raja.

Atomska banja je smeštena u kotlini rečice Banje. Iako se prostire sa obe strane obale, više je naklonjena levoj obali, obrasloj bogatom šumom bukve, hrasta, cera, belog jasena, bresta, graba i lipe, dok je sa desne, uže strane obale, sakrivena obroncima planine Vujan. Šumski pejzaži su delimično ispresecani proplancima na kojima raste šaroliko cveće, a sva bogata fauna štiti mineralne izvore od spoljnih uticaja i samo mesto od jakih i hladnih severnih vetrova.

Klima ovog podnevlja je umereno-kontinentala. Temperatura je tokom cele godine identična, bez naglih skokova i padova. Leta su znatno blaža nego u ostalim delovima Srbije, a noću je naročito prijatno i sveže.

Atomska banja je najposećenija od strane osoba sa nekim reumatskim oboljenjem, ali je dokazano da pomaže i kod drugih tegoba. Osim fizičkih tegoba, u ovu banju hrle i mnogi kojima je potreban mir, osobama koje su konstantno izložene stresu i kancerogenim i štetnim uticajima iz hrane, vode i vazduha. Najpreporučljivija je osobama koje vode brz i prebukiran način života.

Začeci korišćenja termomineralne vode u Trepči nikada nisu zabeleženi, ali se smatra da se za njenu lekovitost zna još od vremena starih Rimljana. Naime, u Čačku su otkrivene rimske terme iz III veka nove ere čiiji su oblik i veličina ukazivali na postojanje naselja u ovom podnevlju. Tanasije Nikitović, meštanin Gornje Trepče, je krajem 19. veka počeo sa proučavanjem vode koja protiče kroz Gornju Trepču i uverio se u njenu lekovitost. Prvo banjsko kupatilo, dužine 2 i visine pola metra, je izgrađeno još davne 1890. godine, koja se zvanično i uzima kao početak banjskog turizma Gornje Trepče.

Par godina kasnije, uprava manastira je odlučila da dogradi kupatilo. Kasnije su dodate i zgrada sa 10ak soba, 4 brvnare ukupnog kapaciteta do 60 bolesnika i manastirska kafana. Nakon fizičko-hemijskih analiza koje je Balneološki institut iz Beograda obavio 1970. godine i tada ovu banju  u red prirodnih lečilišta, turizam ovog dela počinje naglo da raste. 2008.godine, Atomska banja je privatizovana i novi vlasnik je odlučio da potpuno preuredi objekte, pa se današnji posetioci leče u najsavremenijim kupalištima ovog podnevlja.

Voda se analizira svake tri godine. Prve analize su odrađene 1904. godine , a Institut za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Beogradu je još 1990. godine otkrio i da se u vodi koja se koristi u Atomskoj banji koncentrisan selen.  Voda je slabo radioaktivna, sadrži, osim selena, kalcijum, natrijum, hlor, barijum, mangan, bakar, sumpor, hrom, nikl, srebro, kalijum, kobalt, radijum, aluminijum, gvožđe i olovo, ali i mnogo retkih, i većini ljudi u ovoj sferi, nepoznatih elemenata poput stroncijuma, vanadijuma, titana, urana, cezijuma, rubidijuma, litijuma i radona. Zbog svog specifičnog hemijskog sastava je i dobila naziv Atomska banja, a ona je ujedno i mesto na kom je otkriven cezijum u termalnim vodama.

Voda iz termomineralne banje se flašira i transportuje u preduzetničke svrhe. Interesantno je da se, osim radioaktivnosti, koja prirodno vremenom opada, sastav i odnosi elemenata ne menjaju. Osim kupanja u samoj vodi, koje je po preporuci specijalista zaposlenih u banji 2 puta dnevno, osim u slučajeva smanjenja na jedan ulazak u vodu jednom dnevno kao preventiva kod kontraindikacija, u ovoj banji su česte i terapije blatom, koje se dobija mešanjem humusa i termomineralne vode. Temperatura vode je konstantna i iznosi 29,8 stepeni Celzijusa, a vrlina je i što je juvelirna, što znači da ne postoji nikakva mogućnosti da se iscrpi tokom vremena.

Što se osoba sa reumatskim oboljenjima tiče, Atomska banja pomaže kod Behterevljeve bolesti, Degenerativnog i Ekstraartikularnog reumatizma, spondiloze i spondilatroze, fibrozitis, paikulitis tendinitis burzitis i psihogenog reumatizma, diskopatije, reumatoidnog artritisa i artroze zglobova.

Zbog svog specifičnog sastava je otkriveno i da je savršena za pacijente sa neuropsihijatrijskim oboljenjima poput postraumatske mijelopatije, postmijelitisa i encefalomijelitisa, multipleskleroze, adhezivnog spinalnog arahnitisa, neuroze, depresije, distonije, neurastenije, multiple skleroe, mono i polineuritisa i celebralne paralize.

Što se bolesti gastrointenstinalnog trakta i oboljenja perifernih krvnih sudova tiče, termomineralna voda se koristi u svrhe lečenja i ublažavanja simptoma bolesti želuca i duodenuma, hroničnog gastritisa, hroničnih edema venskog porekla i hroničnih oboljenja arterijskog perifernog krvotoka.

Svaki vid lečenja u Atomskoj banji se odvija pod budnim okom lekara specijalista. Osim bazena i tretmana blatom, kao terapija se koriste i fizikalni tretmani u vidu elektroterapije, manuelne masaže, kineziterapije. Što se balneoterapije tiče, osim kupanja u bazenima i kadama, tu je i hidromasaža, a tretmani blatom podrazumevaju zagrejane obloge u trajanju od 30 minuta.

Atomska banja ima razvijen privatan smeštaj u okviru kompleksa, hotel Vujan. Hotel Vujan je trospratna zgrada sa jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, kao i apartmanima lux nega care i sobama za osobe sa posebnim potrebama. Sobe na prva dva sprata imaju terasu, dok na trećem spratu ima samo prozora.

Svaka soba ima zasebno kupatilo, telefon i internet, LCD televizor i moderan sistem za grejanje i hlađenje.

Lux nega care apartman sadrži zasebnu spavaću sobu sa TV-om i kablovskom mrežom, telefon i internet, klima uređaj, zasebnu kuhinju i kupatilo, i svu potrebnu opremu za negu.

Što se soba za osobe sa posebnim potrebama tiče, uglavnom su dvokrevetne, ali se za njihovo sređivanje odvojilo najviše vremena i resursa. Ceo smeštaj je prilagođen osobama sa bilo kojom vrstom invaliditeta, kako fizičkim, tako i psihičkim. Tu su medicinski kreveti, sanitarije, držači u svakoj prostoriji, uključujući kupatilo, a tu su i odvojeni kreveti, TV sa kablovskom mrežom, klima uređaj i telefon i internet.

Za sve goste hotela Vujan ambulanta u sklopu kompleksa dežura 24/7.  Na raspolaganju su usluge pregleda lekara specijalista i subspecijalista, ultrazvučna dijagnostika abdomena i koštano-zglobnog sistema, kompletne biohemijske i hematoške analize, a u sklopu hotela se nalaze i mala sala za seminare i predavanja kapaciteta do 50 osoba i sale za kinezi- i elektro- terapiju, radnu terapiju i ručnu masažu, a ovde su i hidromasažne relaksirajuće kade.

U sklopu pansiona su uključeni i obroci koji podrazumevaju doručak već sastavljenog menija, dok su ručak i večera po principu naručivanja jedan dan unapred. U slučaju potrebe i preporuke lekara, osoblje hotela priprema i specijalne dijetetske obroke.

Cene smeštaja i nisu naročito visoke. Čak, štaviše, niže su od većine banja u Srbiji.

Naravno, meštani mesta Gornja Trepča su uvideli da mogu i sami beneficirati od otvaranja i modernizovanja atomske banje. Iako se retko ko od njih bavi flaširanjem i preprodajom vode i blata na malo, tu postoji i drugi, mnogo učinkovitiji način zarade koji su stanovnici Gornje Trepče iskoristili, a to je hotelijerstvo. Iako u sklopu same banje postoji već pomenuti hotel Vujan, koji ima dovoljan kapacitet da primi najrizičnije, ali i najnekritičnije bolesnike, mnogi posetioci mesta Gornja Trepča se odlučuju na neki od privatnih pansiona, vila i hotela u sklopu domaćinstava, naročito ukoliko ne obilaze Atomsku banju u striktno medicinske svrhe.

Kao što je već pomenuto, Gornja Trepča, osim same Atomske banje, nudi veliki broj prelepih pejzaža, ali i lokala i restorana, pa se veliki broj turista odlučuje na posetu ovog mesta čisto radi znatiželje i boljeg upoznavanja prirodnih lepota Srbije.

Iako veoma popularno turističko mesto, Gornja Trepča ne iskorišćava svoj prirodni, ali i socijalni i ekonomski status u finansijske svrhe. Smeštaj, hrana, restorani i supermarketi su opremljeni svim potrebnim namirnicama, a cene se i ne razlikuju nešto naročito od prosečnih cena u ostalim delovima Srbije.

Naravno, u zavisnosti od mesta iz kog dolazite i atrakcija i odmora koje želite sebi da priuštite, nije isključeno da ćete za ostale rekvizite i dobra potrošiti istu sumu novca koju biste potrošili da ste ostali u svom rodnom gradu. Ono što morate znati jeste da sama Gornja Trepča nije baš toliko razvijena u svrhu šopinga, a naročito noćnih provoda i bahanalija.

Nadamo se da će Vam ovaj članak biti od velike koristi ukoliko se u narednom periodu budete odlučili na posetu ovoj lekovitoj i prelepo organizovanoj banji.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora