Selters banja – info, smeštaj, bazen, iskustva, cene

0

S obzirom na to da Srbija ima oko 400 izvora termomineralnih i mineralnih voda, može se reći da je jedna od najbogatijih regija Evrope u smislu banjskog lečenja i turizma.

Zapravo, kada se malo bolje pogleda, možda nigde na svetu ne postoji mesto gde je na tako malom prostoru smešteno toliko lekovitih izvora. Banjsko lečenje, a s njim i banjski turizam imaju dugu tradiciju u istoriji čovečanstva.

Mi možemo arheološki pratiti ovaj razvoj još od rimskog doba, makar na Balkanu.

Poznato je da su na ovim prostorima Stari Rimljani pravili bazene, kupatila, pa i vile u kojima su uživali. Skoro sve naše banje imaju, pored lekovitih izvora i blata, veoma prijatnu klimu, lep i čist vazduh, pa se mnogi odlučuju da borave u banji bez obzira na to da li moraju da se leče ili samo da se relaksiraju.

Banjski turizam u Srbiji je relativno razvijen. Imamo puno banja, puno termomineralnih izvora i banja koje ispunjavaju uslove za boravak i lečenje, međutim, ono što je interesantno to je da se ti postojeći resursi ne koriste dovoljno.

Čitavo bogatstvo naše države leži upravo u banjama jer mi nemamo more.

Uz manja ili veća ulaganja, situacija našeg banjskog turizma bi znatno mogla da se popravi.

U ovom tekstu ćemo pisati o banji Selters, o njenim kapacitetima, prirodnim i turističkim ponudama, zanimljivostima i cenama koje se mogu očekivati tokom boravka u njoj.

Selters banja – osnovne informacije i istorijat

Selters banja je jedan od najznačajnijih turističkih potencijala opštine Mladenovac. Selters banja kao organizaciona jedinica Instituta za rehabilitaciju sa sedištem u Sokobanjskoj u Beogradu, predstavlja jedan od najznačajnijih turističkih potencijala na teritoriji opštine Mladenovac.

Selters ima status banje zahvaljujući postojanju izvora termomineralne lekovite vode koje spadaju u grupu izvora koji mogu da dostignu temperaturu i do 45º C.

Ono što je jako bitno da se spomene jeste i činjenica da Selters voda spada u grupu najlekovitijih voda na teritoriji naše zemlje, o čemu svedoči podatak da se u periodu između dva svetska rata ova voda flaširala i prodavala u apotekama kao lek.

Prvi izvori mineralne vode na teritoriji Selters banje pronađeni su negde sredinom 19. veka i kada su rađene prve hemijske analize tek pronađene vode, utvrđene su sličnosti, gotovo identičnosti ove vode sa vodom Selters banje u Nemačkoj po kojoj ova banja i nosi naziv koji se održao do danas.

Selters banja danas predstavlja jedno moderno lečilište sa visokostručnim i specijalizovanim kadrom za lečenje reumatoloških, neuroloških i ortopedsko-traumatoloških pacijenata, a u poslednje vreme, veliki akcenat se stavlja i na dečiju rehabilitaciju.

Terapije koje se ovde primenjuju su elektro, kinezi, radna, kao i peloidna terapija, odnosno terapija lekovitim blatom.

Banjski kompleks se sastoji iz stacionara koji podseća na neki vid bolničkog smeštaja, kao i moderno opremljenog hotela koji u svom sklopu sadrži jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe A kvaliteta.

Gostima je takođe na raspolaganju korišćenje amfiteatra, fitnes-sale, terapijskih blokova kao i moderno opremljenog wellness centra.

Osim zbog rehabilitacije, ovu banju gosti mogu posetiti i zbog relaksacije i opuštanja.

Moderno opremljen wellness centar u svom sklopu ima dva bazena, jedan otvorenog, jedan zatvorenog tipa, saunu, slanu sobu, đakuzi, kade u kojima se rade podvodne masaže, kao i prostorije u kojima terapeuti rade preko 15 najrazličitijih vrsta masaže.

Na teritoriji naše zemlje svakako ima i lepših i ugodnijih banja nego što je banja Selters, ali kada je u pitanju rehabilitacija posle lečenja, ova banja je neprikosnovena.

Boravak u banji zaista daje odlične rezultate i gosti iz ove banje odlaze izlečeni i oporavljeni.

Banja je ugostila i mnoge domaće poznate ličnosti (pokojni Bata Živojinović, Merima Njegomir, Rade Šerbedžija, Merima Isaković).

Pored toga, u poslednje vreme se beleži veliko interesovanje gostiju iz Rusije.

Geografski gledano, Mladenovačka banja, ili banja Selters kako se još naziva, smeštena je ispod planine Kosmaj, na svega 46 km od Beograda, u mestu Mladenovac.

Klima u ovoj banji je vrlo prijatna, vazduh je čist, a tu se nalazi i lepo sređen i uređen park koji obiluje zelenilom. U okolini, turisti mogu obići mnoga izletišta i kulturno-istorijske spomenike.

Mineralna lekovita voda je ovde otkrivena, kao što je rečeno, još 1898. godine. Utvrđeno je da voda pomaže kod različitih vrsta povreda mišića, zglobova, potom kod oboljenja vaskularnih sudova, i gornjeg respiratornog trakta.

Čovek koji je možda najzaslužniji za razvoj ove naše banje jeste lekar dr Mališić Tomislav.

1893. godine je bio iskopan prvi bunar i otkrivena je slana i topla voda. Kada su naučnici uradili početnu analizu, shvatili su da je ova voda vrlo slična sa termomineralnom vodom iz banje Roa u Francuskoj, Luhacoviče u Češkoj i Bad Emsa u Nemačkoj.

Ipak, najveća sličnost je pronađena između mladenovačke banjske vode i vode iz banje Selters u Nemačkoj (lečilište Esen blizu Frankfurta). Zbog toga je banja i dobila popularno ime srpska Selters banja.

Kasnije, 1906. godine, voda je dobila odlikovanje u Briselu, a zatim i u Londonu. Tih godina je započelo flaširanje ove vode koja se potom prodavala u celoj Evropi.

Lečilište u banji je započelo sa radom zahvaljujući naporima lekara Nauma Atanasijevića. Ovaj doktor je odlučio da proda parni mlin koji je imao u nasledstvu i od tog novca je izgradio lepu vilu koja je imala oko 30 ležajeva koji su primali pacijente sa reumatičnim tegobama.

Između dva svetska rata, banja Selters doživljava ekspanziju. Dešavalo se da broj gostiju bude veći od broja meštana.

Izgrađeni su novi objekti, renovirani stari i napravljene su nove kade.

1975. godine je Zavod za medicinu rada i rehabilitaciju rešio da otkupi banjski kompleks i da obavi kompletno renoviranje. Od tada srpski Selters ima stručan kadar i savremenu opremu za lečenje i rehabilitaciju.

Najveću ulogu u svemu tome imao je mladi lekar Tomislav Mališić. Kada je raspoređen da dođe u Mladenovac, on je tamo zatekao vrlo zapušten i neuređen prostor. Postojala je samo jedna zarđala česma i skoro ništa više.

Zahvaljujući svojoj viziji, Mališić je uspeo da stvori institut i da poveže nauku sa umetnošću i lečenjem.

Povezao je Zavod u Sokobanjskoj (Beograd) i poznato lečilište na moru u Prčnju sa ovom banjom.

Prva voda koja je otkrivena u Seltersu je tzv. alkalno-murijatična voda koja sadrži dosta natrijum-karbonata. Njena temperatura iznosi oko 31º C.

Druga voda, koja je otkrivena krajem sedamdesetih godina prošlog veka, isto je alkalno-murijatična, ali ima ugljenokisele hipoterme i toplota dostiže oko 50º C.

Tokom Drugog svetskog rata banja Selters je bila pod okupacijom Nemaca. Oni nisu ništa oštetili, naprotiv, sagradili su spoljašnji bazen sa termalnom vodom.

Posle Drugog svetskog rata je neko vreme ova banja bila zaboravljena, pa je hotel renoviran 1955. godine. Tada su obnovljena i postojeća kupatila, bazen i napravljeno je točilište.

1986. godine, na starom mestu bazena koji je presušio, sagradili su novi hotel.

Nakon 2000. godine, oko kompleksa je podignuta čvrsta ograda, izgrađene su nove staze, a sami objektu su obnovljeni, tako da trenutno postoji stacionar ili stari hotel, kao i novi hotel.

Oko hotela su uređene staze sa lepim ukrasnim svetiljkama, park sa četinarima koji zauzima površinu od 18 ha, cvetni vrtovi, klupice, žalosne vrbe, itd.

Stacionar prima goste preko zdravstvenog osiguranja i tu se bolnički odseda, dok je hotel pansionski i ima B kategoriju. Zajedno, mogu da prime oko 500 gostiju.

Šta se sve može lečiti u Selters banji?

U Selters banji možete iskoristiti savremenu medicinsku opremu za dijagnostiku i lečenje tegoba. U centru radi negde oko pedeset lekara i 200 terapeuta.

Pored njih, na raspolaganju su i medicinske sestre, defektolozi, sociolozi, psiholozi, i dr.

Stacionar ima svoj bazen, kao i hotel svoj. Ukupno ima 20 kada u kojima se možete podvrgnuti podvodnoj masaži, a tu su i teretana i sauna. U bazenima se rade rehabilitacione vežbe zbog oporavka, a može se koristiti i za plivanje.

Banja Selters leči osobe koje imaju probleme sa koštano-zglobnim sistemom, kao i sa neurološkim pitanjima. Takođe, ovde dolaze osobe posle povreda na radu.

U sklopu banjskog lečenja dostupne su kineziterapija, sonoterapija, radna terapija, elektroprocedure, fototerapija, hidroterapija, respiratorna rehabilitacija i ručna i instrumentalna masaža.

Voda se može konzumirati, a može se koristiti i tokom kinezi i hidroterapija.

Ova voda sadrži veće količine soli, pa nije pogodna za pacijente koji boluju od hipertenzije. Odnosno oni je ne smeju oralno konzumirati.

Mineralna selters voda u bazenu se koristi za oporavak posle degenerativnih oboljenja koštanog i zglobnog sistema.

Uglavnom se koristi kroz hidrokineziterapiju. Povoljna je kod pacijenata koji prolaze kroz mirnu fazu inflamacionog reumatizma, oboljenja krvnih sudova, neuroloških oboljenja i nakon povreda mekog tkiva, zgloba, kostiju.

Ko treba da konzumira mineralnu vodu Selters?

Voda ne sme da se unosi u količini većoj od 400 ml.

Preporučuje se osobama koje imaju probleme sa zapaljenjima želuca, grla, žučnih kanala, mokraćnih puteva, creva.

Zapaljenje treba da je neinfektivnog tipa.

Osobe koje imaju hroničnu konstipaciju ili kamen u žuči takođe treba da konzumiraju Selters vodu.

Ova voda je odlična za osobe koje nemaju dovoljno želudačne kiseline.

Novi bazen u Selters banji

U maju mesecu 2018. godine otvoren je novi kompleks bazena u okviru velikog zajedničkog projekta

Instituta za rehabilitaciju Selters i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

U ovaj projekat je uloženo oko 100 miliona dinara, a smatra se da bi povratak uloženog mogao da se postigne za četiri godine, ako tokom svake godine bazen ima 100 radnih dana.

Pored bazena za odrasle postoji i dečiji bazen, a oko ovih bazena postoji prostor za tri sportska terena, za igralište sa dečijim sadržajem i bungalove.

Cene smeštaja u Selters banji

Pansionska usluga u dvokrevetnom apartmanu sa terasom košta od 3420 do 3920 dinara u zavisnosti od tipa pansionske usluge, jednokrevetna soba sa terasom  od 3100 do 3600 dinara, a dnevno boravište po osobi u dvokrevetnom apartmanu košta 4900 dinara.

Oni pacijenti koji dobiju rešenje nadležne komisije RZZO doplaćuju smeštaj u stacionaru dnevno po 2000 dinara za dvokrevetni apartman.

Cena bolesničkog dana u starom stacionaru, po osobi iznosi 3950 dinara za rehabilitaciju nepokretnih bolesnika, a 3500 dinara za rehabilitaciju polupokretnih bolesnika.

Gostima je na raspolaganju i privatni smeštaj u apartmanima koji se nalaze na svega 15 km od banje.

Usluge Wellness centra Selters banje

Posebna ponuda Selters banje tiče se Vikend spa antistres programa.

U okviru ovog programa dobijate smeštaj u hotelu sa dva puna pansiona i neograničeno korišćenje saune, slane sobe, bazena i đakuzija, kao i fitnes sale.

Cena ovog vikend paketa iznosi 6900 dinara.

Van paketa, možete koristiti usluge Wellness centra po sledećim cenama: antistres masaža od 40 min. 1300 dinara, kraljevska masaža sa dva terapeuta 2400 dinara, anticelulit masaža 800 dinara.

Lokalno peloidno pakovanje jednog segmenta košta 300 dinara, a pakovanje za celo telo iznosi 800 dinara.

Poludnevna karta za saunu, đakuzi, slanu sobu i bazen iznosi 800 dinara.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora