Radaljska banja – info, šta leči, smeštaj, cene

0

Pod okriljem šuma planine Boranje, na nekih 350 metara nadmorske visine, nekoliko kilometara od slavne Drine, leži Radaljska banja. Ova banja je poznata po svojim izvorima lekovite vode i po veštačkom jezeru.

Kako kažu oni koji se razumeju u ovu banju, Radaljski izvori bolesnicima daju volju i snagu da se bore sa svojim bolestima, a zdravim ljudima jačaju zdravlje još više.

Na sreću, u poslednjih nekoliko godina, odmaralište i lečilište u Radaljskoj banji okuplja dosta gostiju iz Republike Srpske, Srbije, Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih zemalja.

Od puta Mali Zvornik-Loznica do Radaljske banje ima 8 km. Ovaj put vodi na Zlatibor i Taru, tj. na primorje, a ako se gleda iz suprotnog pravca, vodi ka Beogradu.

U Radaljskoj banji se uživa u svim godišnjim dobima. Gosti mogu šetati po lepim šumama koje je okružuju, mogu se kupati u veštačkom jezeru koje ima dubinu od 20 m, mogu pecati, loviti, a mogu se podvrgnuti i specijalizovanom terapijskom kupanju u banjskom lečilištu koje leči inflamatorni reumatizam, reumatski artritis, dijabetičnu retinopatiju, vid, itd.

Geografski položaj

Radalj banja ili Radaljska banja pripada mačvanskom okrugu, opštini Mali Zvornik. Smeštena je na 350 m nadmorske visine, na severnoj strani padina planine pod imenom Boranja. Ova planina pripada dinarskim planinama, a najviši vrh je Crni vrh koji ima 856 m nadmorske visine.

U odnosu na ostale podrinjske planine, Boranja ima potpuno drugačiji pravac pružanja. Ide ka severoistočnoj strani krećući od jugozapada i smeštena je poprečno u odnosu na Jagodnju, kao i na Sokolske planine i Gučevo.

Doline na Boranji su krivudavog oblika. Razvođa su isto tako razlomljena i krivudavog oblika, dok su na pojedinim mestima stepenasta.

Svaki taj stepen, na neki način se može opisati kao erozivni pod. Na ovakvim erozivnim podovima, ljudi su obično podizali svoje kuće. Dešava se da je u nekim dolinama na planini Boranji gornji deo plići nego donji deo, a to i nije tako čest slučaj.

Donji delovi rečnih dolina i slivova obeleženi su disekcijom. Smatra se da je uzrok tome usecanje reke Drine. Rečice i potoci koji se slivaju sa planine Boranje jače se usecaju zahvaljujući Drini i njenom usecanju.

Planina Boranja ima dosta granita i kristalastih škriljaca. Takođe, na pomenutim usecima mogu se videti velike količine grusa.

To je pesak koji se stvara tako što se granit raspada. Pesak grus dovodi do stvaranja glinovite podloge velike debljine, pa nakon jačih padavina vodotokovi na površini postanu obilniji. Zahvaljujući tome, vegetacija na ovoj planini buja u većoj meri.

Poznato je da se na Boranji nalaze guste šume i da ovde ima prirodnih šumskih plodova, divljih životinja, pečuraka, itd. Boranja je bogata antimonom, olovom, cinkom i granitom.

U teritorijalnom smislu, Radalj banja pripada naselju pod istim imenom – Radalj. Ova banja je odavno poznata kao mesto gde se mogu lečiti bolesti očiju, kao i reumatizam. Pored Radaljske banje protiče reka Radalj, a samo dvanaest kilometara odatle je mesto Mali Zvornik.

Do mesta se stiže zahvaljujući državnom putu Radalj-Stolice koji povezuje Krupanj i Mali Zvornik. U okviru banje postoje mini hidroelektrana i veštačko jezero.

Ovo jezero se nalazi istočno od Radaljske banje neka 4 km. Veštačka akumulacija je stvorena tako što je pregrađena reka Crni Radalj. Brana je napravljena od zemlje 1988. godine, pa je mala hidroelektrana počela da radi tek 1995. godine.

Snaga koju ova elektrana proizvodi iznosi 0.214 MW. Ova snaga može da napaja energijom jednu trećinu mesta Radalj.

Na jezeru se može pecati zbog toga što je tokom samog formiranja poribljeno. Ovde ima kalifornijske pastrmke, klena, štuke, soma, deverike, šarana i bele ribe. Priroda je zaista lepa, a okolina je mirna i prijatna.

Lekovitost Radaljske banje

Podaci kažu da su prve analize mineralnih voda Radaljske banje obavljene još krajem 1890. godine.

Kada su ove vode kasnije ispitivane došlo se do zaključaka da one mogu da pomognu pri lečenju reumatskog artritisa, inflamatornog reumatizma, degenerativnog reumatizma, spondiloze, artroze i vanzglobnog reumatizma.

Sumporovita voda može da pomogne kod lečenja očnih oboljenja. Tvrdi se da ova voda uklanja mrenu na oku, kao i dijabetičnu retinopatiju. Ujedno, i zdrave osobe mogu jačati svoj vid upotrebom ove vode.

U Radaljskoj banji postoji preko 10 specijalizovanih kupki koje se primenjuju na različitim pacijentima u saradnji sa lekarima. Najveću brigu o gostima vodi kompanija Stens turs koja je izgradila hotel “Izvor”.

Ovaj hotel je napravljen, kako kažu, po svetskim standardima, a opet je lepo uklopljen u okolinu, odnosno u prirodu i ambijent, pa ni na koji način ne remeti sklad prirode i arhaične arhitekture.

Ukoliko ste umorni od gradske gužve i buke, a ujedno ste i ljubitelji netaknute prirode, voda, šuma, divnih pejzaža, onda je Radaljska banja zaista idealna destinacija. Ovoj banji je priroda podarila obilje lekovitih voda.

Možete se smestiti u odmaralištu “Izvor” koje ima ukupno četiri nivoa. Postoje jednokrevetne i višekrevetne sobe sa televizorom, zasebnim kupatilom i telefonom. U okviru odmarališta se nalaze lekraske ordinacije, zatim letnja bašta, zajedničke prostorije, itd.

Odmaralište “Izvor” ima 56 ležajeva i u okviru toga poseduje banjski sadržaj. To su hidromasažne kade, obične kade, elektroterapija, magnetoterapija, ručna masaža.

U perspektivi je stavljanje akcenta na ispijanje radaljske mineralne (sumporovito-alkalne) vode za koju se kaže da može da apsorbuje šećer u krvi.

Nekih 300 m od samog banjskog lečilišta “Izvor” nalazi se izvor vode za koji se kaže da može da leči kataraktu, bolesti mrežnjače, očnog dna, itd. Tvrdi se da su mnogi pacijenti koji su bili predloženi za operaciju, došli u Radaljsku banju i uz pomoć ove vode izlečili svoje očne probleme.

Smeštaj u Radaljskoj banji i u okolini

Kao što je već rečeno u Radaljskoj banji postoji odmaralište “Izvor” koje se nalazi u okviru firme Stens turs iz Loznice. Ovo preduzeće postoji više od 20 godina i u jednom trenutku je odlučilo da napravi odmaralište u Radaljskoj banji koje će zadovoljavati svetske standarde.

Nekada je u Radaljskoj banji postojao hotel “Radalj” koji je bio u sklopu UP Putnik.

On je imao 42 ležaja, a pun pansion sa banjskim lečenjem mogao se dobiti po vrlo povoljnim cenama. Međutim, ovaj hotel je sada zatvoren. Upravo je to i bio razlog za otvaranje odmarališta “Izvor” koje može da primi 56 gostiju.

U okviru odmarališta postoji i lekarska ordinacija, kao i kade sa termomineralnom radaljskom vodom.

Cene u odmaralištu “Izvor” su vrlo popularne, U dvokrevetnoj sobi, za svega 1600 dinara možete uživati u punom pansionu, dok je pun pansion u jednokrevetnoj sobi svega 1800 dinara. Ako je organizovan grupni boravak onda se pun pansion dobija za 1500 dinara.

Cene ostalih usluga u ovom odmaralištu su takođe povoljne. U restoranu se služe isključivo tradicionalna jela iz ovih krajeva.

Na primer, određeno jelo koje je tog dana na meniju sa salatom i sa desertom na kraju košta samo 260 dinara. Kafa košta samo 40 dinara, a sok 120 dinara.

Kako stići do Radaljske banje?

Beograd je od Radaljske banje udaljen 146 km. Iz Beograda se ide prema Loznici. Kada se prođe Loznica, na magistralnom putu Loznica-Mali Zvornik, skreće se levo, kod oznake za mesto Radalj i ide se ka brdima.

Put ka Radalju ide malo uzbrdo. Prođe se mesto Radalj i posle tri kilometra dolazi se do banje. Usput vas sve vreme prati Radaljska reka.

Mnogi posetioci dolaze u ovaj kraj da bi šetali kroz bukove i četinarske šume. Radaljska banja je i vazdušna banja jer ima idealnu nadmorsku visinu za sve one ljude koji imaju problema sa disajnim organima i astmom.

Smeštaj se može naći i u privatnim domaćinstvima, a jedna noć ne bi trebalo da košta više od 500 dinara.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora