Pribojska banja – info i zanimljivosti

0

Smeštena je u jugozapadnom delu Srbije, tačnije u centralnom delu opštine Priboj u kojoj se nalaze 33 naseljena mesta, a prema popisu stanovništva iz 2011. goine, broji 27 133 stanovnika.

Opština Priboj se nalazi na dolini reke Lim, koja svojom neverovatnom dužinom od 220 kilometara protiče kroz Crnu Goru, Srbiju, kao i Bosnu i Hercegovinu, da bi se nakon toga ulila u Drinu između Goražda i Višegrada.

Pribojska banja je svoje ime dobila po gradu Priboju koji se nalazi na samo nekoliko kilometara od nje, na nadmorskoj visini od 395 metara, u Zlatiborskom okrugu. Zlatiborski okrug se prostire na površini od neverovatnih 6 142 kilometra kvadratna, veoma je značajan i turistički popularan, s obzirom da se u njemu nalaze mnogobrojni spomenici kulture, kao što su Bela crkva u Karanu, koja datira još iz 14. veka, manastir Rača iz 13. veka, manastir Mileševa takođe iz 13. veka i mnogi drugi.

Severno od grada Priboja, na visini od 1 186 metara, nalazi se Crni vrh, dok se severoistočno od njega nalazi Banjsko brdo na nadmorskoj visini od 1 282 metara, koje predstavlja planinu u jugozapadnom delu naše zemlje, a u čijem se podnožju nalazi čuveno turističko lečilište Pribojska banja.

Veoma je zanimljiva istorija grada Priboja koji se razvio iz srednjovekovnog trga nastalog ispod tvrđave Jagat, čije se ruševine izdižu na nekoliko mesta, na uzvišenju Grad koje se nalazi na nadmorskoj visini od 926 metara, a zatim na delu planine Bić, čiji je najviši vrh Golet sa 1386 metara nadmorske visine, i konačno, iznad Priboja i reke Lim.

U 13. veku pominje se Župa Dobar čije se sedište nalazilo u Pribojskoj Banji, a nju je još ranije putopisac, odnosno arapski geograf, Idrizi 1154. godine označio kao utvrđeno naselje na svojoj karti sveta.

Za jedno od prvih osam episkopskih sedišta Srpske pravoslavne crkve (SPC) proglašen je manastir Banja, posvećen Svetom Nikoli, davne 1219. godine od strane Svetog Save. Nije poznat podatak o tome kada je tačno ovaj istorijsko značajni spomen podignut, ali se zna da je postojao već u 12. veku.

Ono što se zna o njemu je da je bio od izuzetno velikog značaja u državi Nemanjića, o čemu svedoče grobovi najistaknutijih plemićkih porodica iz vremena vladavine cara Dušana i cara Uroša. Stefan

Dečanski je 1329. godine podigao sadašnju manastirsku crkvu koja je posvećena svetom Nikoli. Preko 20 godina je bio u ruševinama, a podaci govore da je poslednji put obnovljen 1905. godine. Manastir se nalazi pod zaštitom države Srbije i predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Naselje Pribojska banja, ili samo Banja kako je stanovnici zovu, prema popisu iz 2011. godine brojala je 3013 stanovnika. Pribojska banje je oivičena planinama Starovlaško- raške visije, najznačajnije visije u prostoru reke Drine i Ibra.

Ova visija se proteže na severu od prestonice Crne Gore- Cetinja i Zapadne Morave do crnogorskih površina na jugu, a zauzima površinu od oko 4500 kvadratna kilometra. Sastoji se iz Starog Vlaha u kom se stanovništvo pretežno bavi stočarstvom, te otuda i naziv “vlah“- stočar, i Raške koja je nekada sa središtem u Starom Rasu pripadala srpskim srednjovekovnim državama.

Celokupan predeo se ogleda ogromnim bogatstvom u vidu uvala, kanjona, kraških klisura, a s obzirom da je Pribojska banja smeštena na nadmorskojvisini od između 530 i 550 metara karakteriše se kao vazdušno i klimatsko lečilište.

Na dva načina možete doći do nje, jedan je preko magistralnog puta Beograd- Podgorica, a drugi je koristeći železničku relaciju Beograd- Bar. Nalazi se na 320 kilometara od Beograda, a pokraj reke Lim pronađeni su termomineralni izvori lekovite vode čiji se potencijali koriste.

Lekoviti termominralni izvori u Pribojskoj banji

Obuhvata veliki broj termomineralnih izvora na kojima se temperatura vode kreće od 35,7 i 37,5 stepena Celzijusa, a najznačajnija su dva izvora, to su izvor “Stara banja“ i izvor “Nova banja“.

Ova dva izvora su posebno važna, prvenstveno zbog toga što pune čak četiri zatvorena bazena koja su svakodnevno dostupna posetiocima.

Pored ovih bazena, toplu vodu koriste i veliki otvoreni bazen, kao i dečiji bazen, koji se nalazi u privatnom vlasništvu. Od strane austrijske vojne jedinice koja se nalazila ovde, pre više od jednog veka izvršena su prva ispitivanja, odnosno rađene su prve hemijske analize voda sa ovih termalnih izvora.

Što se tiče ovog garnizona, odnosno vojne jedinice koja je smeštena u tvrđavi ili nekom rejonu, on se nalazio u Banji kod Priboja davne 1878. godine, ali se ispitivanja nisu vršila ovde, već su se ovde samo uzimali uzorci vode, koji su se nosili i ispitivali u laboratoriji u Beču.

Mnogo godina kasnije stručnjaci na Medicinskom fakultetu u Beogradu su potvrdili tadašnje analize u Beču, nakon njih je isto učinio Institut za Higijenu- VMA u Beogradu, Institut za medicinu rada- Kliničkog centra Srbije, kao i Departman za Hidrogeologiju Rudarsko- geološkog fakulteta, a rezultati su pokazali da se termomineralne vode mogu koristiti u različitim programima rehabilitacije, za lečenje određenih bolesti ili radi njihove prevencije, kao i radi priprema sportista.

Elemeti i minerali kojima su bogate ove vode su: kalcijum, magnezijum, gvožđe, sulfati, hlor i bikarbonati, a svrstavaju se u indiferentne homeoterme zemno- alkalnog tipa, nemaju miris, niti ukus.

Zapreminski protok, najslabijeg izvora u Pribojskoj banji, iznosi 15 litara vode po sekundi, a njegova temperatura dostiže do 36,5 stepena Celzijusa, dok zapreminski protok najjačeg izvora iznosi čak 43 litara vode u sekundi, a temperatura se kreće do 37,5 stepena Celzijusa, kao što možemo da primetimo mala je razlika u temperaturi, a ogromna u zapreminskom protoku.

Nešto ćemo reći o ova dva najznačajnija izvora. Prvi izvor, odnosno izvor “Stara Banja“ svrstava se u oligomineralne sumporne blago zemnoalkalne vode, čija temperatura dostiže 37,5 stepena Celzijusa, a karakteristično je da su bez mirisa i ukusa.

Mogu se koristiti u lečenju različitih vrsta reumatizma o kojima će malo kasnije biti reči.

Drugi izvor, “Nova banja“ služi za snabdevanje tri zatvorena bazena, a svrstava se u kalijum- magnezijum- hidrokarbonatne- alkalnotermalne- homeotermnih- oligomineralnih voda, a prema istraživanjima voda sa oba izvora pokazalo se da je ona veoma delotvorna pri lečenju sledećih bolesti: reumatoloških oboljenja u koju se svrstavaju degenerativna oboljenja (ovde spadaju bolesti kičmenog stuba i perifernih zglobova), zapaljenski reumatizam (reumatoidni artritis, reumatska groznica, kao i sistematske bolesti veziva), metabolički reumatizam (osteoporoza, infekcijski artritis, giht i druge bolesti deponovanja kristala), kao i vanzglobni (mekotkivni) reumatizam.

Od navedenih oblika u praksi najviše opstaju- održavaju se vanzglobni reumatizam, kao i degenerativne reumatske bolesti.

Učestalost ovih oboljenja znatno raste nakon pedesete godine života, odlikuju se laganom, ali progresivnom evolucijom. Nastaju promene u hraskavici praćene promenama na okolnim kostima, usled čega dolazi do zadebljanja okolnih kostiju, bola, uvećanja zgloba, ukočenosti kao i ograničene pokretljivosti.

Posttraumatska stanja gde imamo: stanja posle preloma i uganuća (prelom neke kosti može nastati kao posledica direktnog udarca ili kao posledica oboljenja koja su povezana sa promenama u strukturi i karakteristikama koštanog tkiva- patološki ili spontani prelom), stanja posle artroplastike kolena i kuka; Sportske povrede; Neurološka oboljenja (Multipla skleroza, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest); Poremećaji periferne cirkulacije; Oboljenja dečijeg uzrasta; Ginekološka oboljenja u koja se ubrajaju sterilitet- nemogućnost začeća i hronični aneksitisi; Dermatološka oboljenja: Seboroični dermatitis- može se javiti na koži lica i grudima, hronične je prirode, seboroične keratoze koja predstavlja benigni izrađtaj na koži, boja varira od svetlo braon do crne, Impetigo- bakterijska infekcija kože, herpes simpex predstavlja virusnu infekciju, prisutna je kod oko 70% ljudi, akne, gljivične infekcije kože i druga.

Oboljenja gastrointestinalnog trakta u koja spadaju mikrokalkuloza žučnih puteva i otežano varenje.

Banjsku vodu treba da koriste pacijenti kod kojih su prisutni problemi: infektivne bolesti, febrilna stanja,nestabilna angina pektoris, dekompezovana srčana oboljenja, maligne bolesti, neregulisana TA viša od 160/100, bubrežna insufijencija i teški oblici bronhijalne astme.

Važno je napomenuti da se od terapijskih procedura u Banji koriste: magnetna terapija, foto terapija, lasero i termo terapija, mehano terapija kao i sono i kinezi terapija.

Vodu možete koristiti pijenjem kao i kupanjem u trajanju od 30 minuta uz hidrokinezi terapije.

U okviru Zdravstvenog centra Užice nalazi se rehabilitacioni centar Pribojska banja koji se bazira na primeni metoda lasero i magnetne akupunkture, medicine, manuelne manipulacije kičmenog stuba (kiropraksa) i mnoge druge.

Pribojska Banja- smeštaj i cene

Privatni smeštaj Vakirević se nalazi u blizini bazena sa lekovitom vodom, na 100 metara od otvorenog bazena, kao i u blizini manastira Sv. Nikola.

Na raspolaganju su dvokrevetne sobe, sa kompletno uređenom kuhinjom i kupatilom, terasom.

Apartmani Vila Aleksandra

Spada u novoizgrađene objekte, raspolaže luksuznim apartmanima sa četiri zvezdice. Nalazi se na pogodnoj lokaciji, u blizini banjskih kupatila. Nudi udoban smeštaj, opremljenu kuhinju i kupatilo, kao i besplatan internet.

Privatni smeštaj Bacetić

Na samo 200 metara od bazena sa lekovitom vodom nalazi se ovaj objekat. Gostima su na raspolaganju dvokrevetne i trokrevetne sobe sa kuhinjom i kupatilom. Takođe je za svakog gosta obezbeđeno parking mesto.

Privatni smeštaj Nestorović

Objekat raspolaže uređenim jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, kao i kupatilom i kuhinjom. Sobe su na raspolaganju tokom čitave godine, a objekat se nalazi na zavidnom mestu, neposredno u blizini bazena sa lekovitom vodom kao i manastira Sv. Nikola. U sobama je obezbeđen besplatan interet, kao i parking mesto. Cena smeštaja iznosi 700 dinara, a pod tom cenom se podrazumeva korišćenje jednog kreveta u trajanju od 24h.

Privatni smeštaj Pavlović

Nudi udoban smeštaj u dvokrevetnim sobama sa kupatilom zajedno sa obezbeđenim parking mestom. Što se tiče starijih lica, za njih je obezbeđen i prevoz do bazena.

Apartmani i sobe “Belle La Vie“

Na raspolaganju Vam se nalaze dvokrevetne i trokrevetne sobe, sa opremljenom kuhinjom, kupatilom, kao i dnevnim boravkom i internetom. Nalazi se u blizini manastira Sv. Nikola, kao i u neposrednoj blizini bazena sa lekovitom vodom. Ukoliko dolazite svojim prevoznim sredstvom, obezbeđeno Vam je parking mesto.

Vila Madera

Apartmani Vila Mandera nalaze se na samo 300 metara od otvorenog bazena, a od bazena sa lekovitom vodom je udaljena oko 700 metara. U ponudi su dva dvokrevetna i dva trokrevetna apartmana, a svaka od soba ima svoje kupatilo i internet. Gostima apartmana je u ponudi dvorište sa divnom baštom u kojoj možete uživati i odmarati.

Vila Odmor

Nalazi se nadomak bazena sa lekovitom vodom, a u ponudi su tri trokrevetne sobe, kuhinja, kupatilo i dnevni boravak, kao i prelep pogled na panoramu grada Priboja. Možete iznajmiti celokupnu vilu ili samo jednu sobu. Obezbeđen je bežični internet, kao i parking mesto.

Što se tiče cena Rahabilitacionog centra “Banja“ one variraju, za banjski list je potrebno izdvojiti 500 dinara, za mali ili veliki bazen 250 dinara, za spa bazen 450 dinara.

Kada je privatni smeštaj u pitanju, cene se kreću između 400 i 900 dinara dnevno po osobi.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora