Obedska bara – informacije i zanimljivosti

0

Obedska bara je najveća poplavna oblast u u Srbiji. Nalazi se duž ravni pored reke Save. Ima dugu tradiciju i istoriju i spada u prirodno dobro koje ima međunarodni značaj. Sama lokacija bare izgleda vrlo primamljivo čak i za one koji nisu još uvek čuli za nju. Nalazi se u Sremu i to između Obreža, Grabovaca i Kupinova.

Blizina Beograda pogoduje razvoju turizma u ovoj oblasti zato što je od glavnog grada Srbije udaljena oko četrdeset kilometara. Uža oblast same bare se naziva Potkovica, to je korito i samo je jedan deo grede pod nazivom Kopito. Površina Obedske bare iznosi skoro deset hiljada hektara a zona zaštite je na neverovatnih devetnaest i po hiljada hektara.

Sama Obedska bara pripada teritoriji opštine Pećinci, blizu je Beograda ali i aerodroma tako da ima odličnu saobraćajnu vezu i dostupna je svim ljubiteljima prirode. Turistički potencijal Obedske bare je više nego očigledan i nalazi se na samom vrhuncu. Broj turista koji posećuje baru raste progresivno usled adekvatne medijske kampanje i adekvatne primene strategije za razvoj ove oblasti.

Korito bare je pripadalo reci Savi, dok je sada tok Save južno od rezervata i prirodno se pomerao prema jugu tokom šest hiljada godina. Pre dve hiljade godina na ovim prostorima je nastala mrtvaja koja se transformisala u močvaru kakvu danas vidimo. Kanal Revenica spaja Obedsku baru i reku Savu. Kada je nivo vode nizak, voda iz Save otiče kroz kanal Vok. Isto tako, voda stiže u baru ispod površine zemlje i usled dejstva površinskih voda.

Najjači adut bare je biljni i životinjski svet. Više od pedesetak zajednica ptica je primećeno i zabeleženo u stanovnike Obedske bare, a ne smemo zaboraviti i šarke, kune, vidre, i nekoliko sorti slepih miševa.

Obedska bara je dobila ime po Obedu, ženskom manastiru koji je oformirala majka despota Đurađa Brankovića. Prema legendi koja se može čuti u ovim krajevima, Angelina je, bežeći od Turaka stigla do skele koja joj je spasila život. Skela je prelazila preko reke Save, a kada se skela nasukala, od nje je napravljena crkva. Crkva Svete majke Angeline se nalazi u Kupinovu, na samom uzvišenju oblasti koje pripada Obedskoj bari. Angelina, majka Đurađa Brankovića je izgradila ovu crkvu od skele koja se po legendi nasukala na obalu reke Save. Kod meštana Vojvodine Sveta majka Angelina je svetiteljka koja ima posebno mesto u duši i u srcu.

Istorijat Obedske bare

Ovaj deo Srema je izuzetno popularan zbog same bare koja je stara nekoliko stotina godina. Pre nekoliko vekova, na prirodan način je krenulo stvaranje močvare koja je i danas na istom mestu. Brojni biljni i životinjski svet karakteriše ovu oblast i zato danas ovde možete videti mnoge vrste biljaka i životinja, a ptice su možda najpopularnije od njih. Tako na primer, oko same bare postoje stotinu vrsta lultalica i ptica prolaznica, ali i one koje oforme gnezdo i koje obituju tu i duže vreme. Skoro šestdeset hiljada ptica među kojima su patke, čaplje, orlovi, sokolovi su primećeni i zabeleženi kao stanovnici bare, pa čak i neke retke biljke kao što su beli lokvanj i petolist.

U doba Austro-Ugarske, preko oko stotinu pedeset godina, Obedska bara je bila poznata kao lovište namenjeno za austrougarskog cara gde su se brojne vrste ptica lovile u sezoni, a godinu dana nakon završetka Prvog svetskog rata, bara je postala lovište Karađorđevića. Obedska bara je već dvadeset i pet godina specijalni rezervat prirode i pod zaštitom je države, od internacionalnog je značaja za brojne ptice Evrope i taj značaj će imati i u budućnosti.

Obedska bara je zaista unikatno područje koje u sklopu svog kompleksa uključuje močvare, rukavce, livade i šume, i pravo je carstvo flore i faune koja ostavlja bez daha čak i vrsne poznavaoce ove oblasti. Ramsarska konvencija je konvencija koja je dovela do upisa Obedske bare na listu močvara koje imaju veliki internacionalni značaj, a svakog leta se ovde okupljaju mladi istraživači kako bi razmenili iskustva i proširili svoje znanje o pticama i dolaze iz svih krajeva sveta. Zanimljivo je to što se Obedska bara nije promenila tokom prethodnih dvadeset vekova. Barem ne u velikom obimu.

Ova oblast je prvo bilo tok reke Save, da bi se transformiralo u mrtvaju pa tek onda u močvaru kakva je i danas. Slivanje vode je konstatno i to je ono što daje Obedskoj bari specifičan izgled. Putem podzemnih voda, kada nema dovoljno padavina, dovoljna količina vode stiže u baru i osvežava je. Pored toga, zimi na okolnim planinama ima dovoljno snega koji se topljenjem početkom marta pretvara u vodu koja klizi pravo u baru. Bara upija vodu svom svojom površinom i u proleće deluje sveže i preporođeno.

Obedska bara ima bogatu floru i faunu

Ptice doleću u Obedsku baru na sam početak proleća. Tu se vraćaju kako bi napravile gnezdo i kako bi radile na potomcima. Pre odletanja u toplije krajeve, u bari se nalazi na stotine hiljada ptica, koje se klasifikuju u preko dve stotina sorti.

U Obedskoj bari možete videti čaplje, rode, orlove ali i sokolove. Ako ste ljubitelj drugih vrsta egzotičnih životinja, u bari vas čekaju i gmizavci i vodozemci, ribe ali i sisari, ali i insekti. Najpoznatiji i najzanimljivi insekti su jelenak i lastin repak.

Šta posetiti i raditi prilikom posete Obedske bare?

Bara ogromne površine pruža veliki broj aktivnosti, atrakcija i lokacije koje možete posetiti kako bi vam vreme bilo ispunjeno i kako bi uživali u svakom trenutku koje provedete ovde. Ako ste već obavili aktivnosti koje su najpopularnije, kao što je posmatranje ptica, možete posetiti obližnja naselja i videti neki od prelepih građevina koje imaju istorijski značaj za ovaj region.

U blizini bare se nalazi selo Kupinovo koje je često odredište mnogih putnika i turista koje posete Obedsku baru i koji odvoje barem jedno popodne da vide i selo Kupinovo. Selo se nalazi na samoj ivici bare i nastalo je u srednjem veku. Bilo je poznato kao grad tvrđava nešto drugačijeg imena Kupinika. Pre više od pet stotina godina selo je pripadalo mađarskim kraljevima a početkom petnaestog veka pripalo je despotu Stefanu. Nakon sredine petnaestog veka selo je bilo u vlasništvu despota Brankovića. Na četvorostranoj površini je podignuto gde i danas ponosno stoji i čeka da ga posete turisti iz svih krajeva Evrope.

Pored sela Kupinovo, naša preporuka je da posetite i crkvu Svetog Luke. Crkva se nalazi pored ostataka tvrđave i u njoj se nalaz mošti despota Stefana. Sama crkva je stara nešto preko pet stotina i četrdeset godina i građena je u obliku bazilike. Most je ranije povezivao crkvu sa gradom, ali je most kasnije srušen.

Ako ste romantični i želite da iznenadite voljenu osobu, Obedska bara može biti baš ono što vam treba. Pored posmatranja ptica koje je jedno od najpopularnijih aktivnosti svakoga ko poseti baru, moguće je zakazati i vožnju čamcem. Obedska bara je poznata po kristalno providnoj vodi i vožnja čamcem je idealna prilika za provođenje kvalitetnog vremena sa voljenom osobom. Tokom vožnje, možete posmatrati retke biljke i uživati u miru i tišini na mestu koje je jedinstveno po mnogo čemu.

Ukoliko niste sigurni na koji način videti sve ono što Obedska bara pruža, možete angažovati stručno lice ili vodiča koji će vam pomoći da ne propustite nijedan deo bare a naročito ne one aktivnosti zbog kojih vredi posetiti baru. Prvi razlog zašto treba posetiti baru je bogata i raznovrsna flora i fauna. Obedska bara je poznata i kao carsko lovište i zbog toga u ovoj oblasti možete videti neke od najređih vrsta ptica. Ptice možete posmatrati sa jasno utvrđenih mesta i osmatračnica odakle se ptice najbolje vide, a sa sobom morate poneti dvogled ili teleskop. Dostupna je i usluga vodiča ukoliko smatrate da vam treba pomoć i najčešće se ptice posmatraju u grupama.

Brojne staze okružuju baru i male su šanse da će vam ovde biti dosadno. Možete šetati, trčati, pa čak i voziti biciklu, a ako želite da probate nešto novo i drugačije, tu je vožnja čamcem ili kanuom, a ribolov je već standarni prizor čim priđete blizu bare. Ambijent koji odiše svežim vazduhom i specifičnim okruženjem će učiniti da se osećate kao da ste na nekoj drugoj planeti, ali na ovoj planeti nećete biti usamljeni ni u jednom trenutku.Vredi pogledati deo prirode koji je star preko dve hiljade godina i koji prkosi vremenu, a sve to u jugoistočnom Sremu.

Turisti se uvek vraćaju Obedskoj bari ne samo da bi posmatrali ptice, već zato što rajska lepota bare dovodi do osećanja blagostanja i mirnoće i pomoćiće vam da se osećate bolje i energičnije. Na više od deset kilometara dužine, bara nije duboka i idealno je kao stanište ptica.

Da li vredi posetiti Obedsku baru?

Mnogi ljudi se pitaju da li vredi posetiti Obedsku baru ali to pitanje je zaista suvišno. Kao specijalni rezervat prirode,

Obedsku baru treba posetiti svako bez obzira da li voli prirodu ili je ljubitelj istorije, zato što sama bara izgleda kao zamrzuta u vremenu i uspešno odoleva zubu vremena. Na celokupnoj površini bare postoji dosta lokacija koje morate posetiti i koja će vam dočarati svu lepotu rezervata koji

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora