Krajkovačko jezero- info i zanimljivosti

0

Krajkovačko jezero predstavlja veštačku akumulaciju nastalu drugom polovinom 20. veka, tačnije 1986. godine, prilikom izgradnje brane na Krajkovačkoj reci.

Jezero se nalazi na jugozapadnim padinama planine Mali Jastrebac, koja važi za izuzetan turistički potencijal, a nalazi se na samo dva i po kilometara od sela Krajkovac.

U središnjem delu Srbije smeštena je planina Jastrebac, između Niša, Kruševca, Aleksinca, Blaca i Prokuplja.

Jankova klisura odvaja Jastrebac od Kopaonika, a nalazi se na reci Blatašnici.

Veliki i Mali Jastrebac, dva velika masiva, čine planinu Jastrebac, a njeni najviši vrhovi koji predstavljaju prirodnu granicu između Pomoravlja i Toplice, su Velika Đulica koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1 491 metara, Pogled na nadmorskoj visini od 1 481 metara, zatim, Zmajevac na nadmorskoj visini od 1 313 metara, kao i Bela Stena na 1 257 metara nadmorske visine. Na 480 metara nadmorske visine nalazi se veoma značajno turističko izletište “Jastrebac“, koji raspolaže odličnim smeštajnim kapacitetima.

Za vreme vrelih dana gostima je na raspolaganju veštačko jezero koje se nalazi na nadmorskoj visini od 560 metara, a zimi ski lift zajedno sa ski stazom koja je dugačka 300 metara.

Brojni lekoviti mineralni izvori nalaze se na ovom području, a jedna od njih je svakako Ribarska Banja sa savremeim rehabilitacionim centrom, kao i Belovodski kiseljaci i mnoga druga.

Selo Krajkovac smešteno je u opštini Merošina, u Nišavskom okrugu, a prema popisu iz 2002. godine broji svega 607 stanovnika. Opština Merošina je od Beograda udaljena 230 kilometara, od Sofije 160 kilometara, a masivi Malog Jastrebca zatvaraju je sa severne i severo- zapadne strane, dok je Južna Morava jednim delom ograničava sa istočne strane.

Po popisu iz iste godine, broji 14 812 stanovnika, na površini od 193 kvadratna metra. Pogodno je to što je 77% od ukupne površine obradivo zemljište. Što se tiče turističkog potencijala ove opštine, on je mnogobrojan, a krasi ga Oblačinsko jezero, koje se nalazi na svega dvadesetak kilometara zapadno od Niša, i predstavlja prirodno jezero.

Ovde se održavaju razne manifestacije, od kojih bismo izdvojili takmičenje mladih sportskih ribolovaca kao i tradicionalnu manifestaciju “Dani višnje“, koja se redovno organizuje svake godine na samom početku berbe višanja. Važi za omiljeno izletište Nišlija, s obzirom da se obale i samo jezero redovno čiste.

Drugo jezero koje krasi ovu opštinu je Krajkovačko jezero. Krajkovačka reka i Krajkovački potok ulivaju se u Krajkovačko jezero, koje se prostire na površini od oko jednog kvadratnog kilometra. Dužina jezera dostiže 1 600 metara, a širina iznosi oko 600 metara.

Iz Niša vodi samo jedan put, 17 kilometara do Merošine, pa još 10 kilometara odatle preko sela Oblačina, Biljeg i Padina do jezera.

Jezero izgledom podseća na latinično slovo “L“, a njegova dužina dostiže do 500 metara. Bilo je planirano da voda iz jezera potekne u česmama u Merošinskoj opštini, ali za 30 godina od kada postoji, to se nije desilo nijednom.

Međutim, za sve to vreme ono predstavlja pravi raj za kupače za vreme letnjih meseci.

Nalazi se u senci, po površini mnogo većeg, takođe i starijeg, Oblačinskog jezera, koje se nalazi na tridesetak kilometara od Niša. Guste šume koje okružuju ovo divno jezero, predstavljaju pravi izazov za posetioce. Kada dođete do ovog jezera naići ćete na znakove koji upozoravaju da je kupanje na ovom jezeru zabranjeno, kao i da je zabranjena vožnja motornim čamcima.

Međutim, ljudi se godinama unazad kupaju u jezeru i smatraju ga bezbednim. Kupalište je poprilično neuređeno i postoji samo nekoliko mesta sa kojih možete bezbedno ući u jezero, čija dužina dostiže do neverovatnih 40 metara.

Pored ne toliko pristupačnog prilaza samom jezeru, problem predstavlja i to što se hrana i piće ne mogu nabaviti nigde u krugu od pet kilometara.

Još jedan problem za vozila predstavljao je neuređen deo puta u dužini od 800 metara od Padine, dok je danas skoro do samog jezera put asfaltiran i samim tim veoma pogodan za vožnju automobilima, a svoj prevoz možete naći i preko redovne autobuske linije do Padine.

U planu je formiranje uduženja koje bi promovisalo lepotu ovog jezera, kao i prirode koja ga okružuje.

Otkupljeno je 50 placeva oko jezera, i to u poslednjih pet godina, u svrhu pravljenja vikendica i samim tim širenja turizma, o čemu govori podatak da blizu tri stotine gostiju ovde potraži svoj smeštaj, naročito tokom vikenda, i smatra da je boravak na Krajkovačkom jezeru najjeftiniji odmor koji možete naći u Srbiji uz pejzaž koji pruža, uz bistru vodu koja predstavlja pravo uživanje.

Temperatura vode za vreme  toplih dana iznosi 20 stepena Celzijusa, a hrastove šume koje okružuju jezero, čine vazduh oko njega još čistijim, a takođe stvaraju i hlad koji je kupačima neophodan tokom vrelih dana.

Ribarima takođe pogoduje boravak na ovom jezeru jer je bogato šaranom, potočnom mrenom, sunčanicom i babuškom koja se retko nalazi. Ranije je Krajkovačko jezero bilo dom kaliforijske pastrmke, međutim, nakon ispuštanja jezera koje se dogodilo pre više od 11 godina, ona je potpuno istrebljena.

Ono što je trenutno važno je da na Krajkovačkom jezeru nema industrijskih izvora zagađenja.

Posle upotrebe vode u procesu proizvodnje, u industrijskim pogonima i fabrikama nastaju industrijske otpadne vode. Izvore zagađenja vode možemo da svrstamo u dve kategorije,  od kojih u prvu kategoriju spadaju tačkasti izvori zagađenja do kojih dolazi kada se kroz cevi ili kanale zagađujuće materije direktno ispuštaju u reke i jezera.

Ispuštanje otrovnih hemikalija, putem cevovoda direktno u vodotok, predstavlja pravi primer ove vrste zagađenja.

Dobra stvar je što se mogu vrlo lako pratiti i kontrolisati. Drugi izvori zagađenja su netačkasti izvori koji predstavljaju mnogo veći problem za uočavanje i samo otklanjanje.

Najjednostaviji primer ove vrste zagađenja je spiranje poljoprivredne površine prilikom kog đubriva sa polja odlaze u vodotok. Danas se u Krajlovačkom jezeru ribolovci najviše love potočnu mrenu, klen, pastrmku i beovicu.

Kako važi za omiljeno kupalište, Savez za rekreativni sport u Nišu u okviru akcije “Svi u prirodu“ pored mnogobrojnih obilazaka, organizuje i obilazak Krajkovačkog jezera. Ove godine je organizovana pešačka tura do Taktove zemunice, gde ste mogli da se kroz mnogobrojne priče vodiča vratite u vreme Drugog Svetskog rata, i saznate sve o zemunici u kojoj su se partizani krili.

Nakon nje naredna destinacija je bila izletište Jasenove vode i Krajkovačko jezero. Za vreme ovih tura, Savez za rekreativni sport u Nišu, strogo je zabranio kupanje na Krajkovačkom jezeru, ali kao što smo gore napomenuli, mišljenja o tome da li je bezbedno kupati se u jezeru ili ne su podeljena te su stoga planirane i sportsko- rekreativene aktivnosti.

Organizacija ove ture je odlična, cena svima pristupačna, a uz vođu puta i rekreatora, na raspolaganju se nalazi i lekar.

Sve što Vam je potrebno je dobra volja i na vreme obezbeđeno mesto kako biste uživali u mnogobrojnim lepotama okoline Niša.

Jedna od zanimljivosti koja se mora spomenuti svakako je srpsko selo sa najviše blizanaca, Morošinsko selo Padina, koje broji 300 stanovnika od kojih je čak 14 blizanaca. Mnogi pretpostavljaju da je uzrok ovome samo klima kao i voda i vazduh.

Ako pitate stanovike ovog sela, oni će vam reči da je za ovaj fenomen najzaslužniji vazuh sa Malog Jastrepca kao i savršeno čista voda Krajkovačkog jezera, pored kog se selo nalazi.

Svi koji žive ovde se nadaju da se ova tradicija rađanja blizanaca neće prekinuti.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora