Kanjon Nevidio – informacije i zanimljivosti

0

Kanjon je usek unutar stene koji je rezultat dugogodišnje erozije reke usled njenog prirodnog geografskog toka. Reke imaju tendenciju da nalaze svoj put između i unutar uvala, kamenja i stena i to dovodi do slojevitog usecanja ispod površine vode. Kada reka menja svoju nadmorsku visinu i svoj tok, dolazi do formiranja kanjona naročito u regijama sa mekšom zemljom. Najčešće se kanjon nalazi između dve planine i to je situacija i sa kanjonom Nevidio. Osim ovakvih kanjona, postoje i kanjoni na kopnu ali su oni ređi i teže se nalaze na teritoriji Crne Gore.

Kanjon reke Komarnice, poznatiji kao kanjon Nevidio, jedan je od najmisteriozijih i najlepših, ali i najopasnijih turističkih atrakcija Crne Gore. Njegov geografski položaj i interesantna istorija privlači turiste iz celog cveta koji mu se ponovo vraćaju. Samo ime već dovoljno govori – jako je nepristupačno i neki njegovi delovi su toliko sakriveni da se ne vide ni iz vazduha.

Osnovne informacije o kanjonu Nevidio

Kanjon Nevidio se nalazi u središnjem delu Crne Gore i jedan je od glavnih delova Komarnice, reke koja izvire u Dobrom Dolu. Kanjon počinje u rečnoj dolini i proteže se do useka nevidljivim ljudskom oku. Zabačenost i skrivenost je njegova glavna odlika i njegov teren je izazivao interesovanja još od sredine prošlog veka. Ipak, niko nije bio dovoljno hrabar da ga istraži i osvoji, previše je misterioznih priča bilo o kanjonu koje su ulivale strah i poštovanje u isto vreme.

Lokacija kanjona je zaista interesantna. Nalazi se na svega pedesetak kilometara od Nikšića, mada se ima osećaj kao da ste na kraju sveta udaljeni hiljadama kilometara od civilizacije. Ulaz u kanjon je impresivan i jedan od najlepših prirodnih lepota ne samo Crne Gore, već i Evrope. U blizini kanjona se nalaze dva lednička jezera, kao i vodopad Skakavica. Kanjon je udaljen dvadeset i pet kilometara od Žabljaka tako da ga turisti koji dođu na ovu planinu često obilaze.

U blizini reke, uzani prolaz je dugačak oko dve hiljade i sedam stotina metara i dugačak je u određenim mestima više od četiri stotine metara. Razlika u visini između najviše i najniže tačke je sto dvadeset metara i svako ko se nalazi na najnižoj tački nije u mogućnosti da vidi niti krajičak neba. Kanjon Nevidio je idealan za sve one koje vole da plivaju i rone kroz uzane prolaze uz pojačan adrenalin. Milionima godinama unazad, na mestu gde su se dve planine spojile, kanjon je stvoren pod dejstvom reke Komarnice, i na tom mestu je danas jedan od najintrigantnijih kanjona u Evropi.

Idealno vreme za posetu kanjonu je letnji period, od kraja juna pa sve to sredine septembra, kada voda već postaje previše hladna za plivanje i za ronjenje.  Ulaz u kanjon se nalazi na visini od nešto preko hiljadu metara. Blizu kanjona je i selo Pošćenje, gde možete videti dva prelepa lednička jezera i vodopad koji se javlja s vremena na vreme. Vodopad, kada je aktivan, dostiže visinu od sedam metara i zaista je prizor koji vredi videti. Kanjon Nevidio je prava poslastica za sve turiste i ljubitelje aktivnog odmora i ukoliko ste u prilici da ga posetite, iskoristite je.

Zanimljivosti o kanjonu

Kanjon Nevidio je poznat u ovom delu Crne Gore kao Neviđbog. Samo ime govori koliko je neprohodan i nepristupačan, i ovo je ujedno i poslednje osvojeni kanjon u predelu Evrope. Turistima se  preporučuje obilazak kanjona ali uz veliki oprez zbog prevelike opasnosti. Ukoliko se odlučite za ovaj hrabar potez, u isto vreme prihvatate opasnost da budete zarobljeni u kanjonu ukoliko se izgubite.

Jedan od najzanimljivih turističkih atrakcija Crne Gore, kanjon Nevidio je ujedno i jedan od najpopularnijih odredišta za turiste koji traže nešto novo i nepredvidivo, koji traže avanturu i koji vole prirodu. Smešten u blizini Nacionalnog parka, ovaj kanjoj je pravi dar prirode i ako ste avanturističkog duha ne treba da ga propustite ni u kom slučaju. Kanjoni kao prirodna pojava sve više i više preuzimaju primat u popularnosti nad drugim turističkim atrakcijama i to nije bez razloga. Kanjon Nevidio je otvoren za posetioce svih uzrasta, samo je jako bitno pridržavati se mera opreza i upozorenja.

Kanjon je formiran na mestu gde reka Komarnica praktično seče stenu na mestu gde se planine Vojnik i Durmitor sudaraju. Kroz decenije kanjon su pratile misteriozne priče koje se i dan danas prepričavaju u ovom području. Zbog nepristupačnosti, kanjon nije istraživan sve do sredine šestdesetih godina, kada su crnogorski planinari prvi put prošli kroz njega. Prolazak kroz kanjon je jedan od najvećih avantura koje turisti, ali i planinari i ronioci mogu da iskuse. Veoma hladna voda kroz koju ćete morati da zaronite je samo jedna od opasnih delova kanjona. Ali, kada ga jednom pređete, osećaj će biti neverovatan. Iako prolazak traje oko tri sata, imaćete osećaj da ste danima bili zarobljeni u jednom maštovitom i nestvarnom mestu kao što je kanjon Nevidio. To je iskustvo koje se pamti celog života.

Zbog nepristupačnosti i jedinstvene lokacije dugo je trebalo da kanjon bude otkriven, to se desilo tek 1965. godine i to od strane planinara društva Javorak koje je smešteno u Nikšiću. Nakon ovog hrabrog podviga, i drugi planinari, ali i ronioci, su se usudili da osvoje ovaj deo Durmitora. Dubok i mračan, misteroizan i privlačan, to su karakteristike ovog kanjona koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Stene protkane rekom oduzimaju dah čak i onima koji često prolaze ovim delom Crne Gore. U ovoj oblasti su temperature veoma niske a prirodna svetlost jako slaba, što je dovelo do karakteristične faune i flore koja se može videti duž celog kanjona.

Preporučene aktivnosti u kanjonu

Popularnost kanjona Nevidio je dovela  i do popularizacije kanjoninga, aktivnosti koja se sprovodi tik uz kanjon i oko kanjona. Kanjoning je sve popularniji u Crnoj Gori i sve više turista se odlučuje za ovaj vid aktivnosti, naročito turisti skloni avanturama i oni koji žele da probaju nešto novo.

Kanjoning se može definisati kao put u sam kanjon korišćenjem različitih tehnika od koji su najčešće plivanje i ronjenje, ali se mogu koristiti i planinarenje, naročito kada govorimo o kanjonu Nevidio. Kako bi neko uspešno prošao kroz ovaj kanjon, potrebno je da bude odličan plivač i vrlo dobar planinar, uz naravno odlično zdravstveno stanje. Mnogi turisti koji žele da priđu kanjonu Nevidio a koji nemaju toliko iskustva se odlučuju za šetnju stazama do kanjona, a u ovom slučaju je preporučljivo nositi sa sobom odgavarajuću opremu pa i pribor za kanjoning.

Pored kanjoninga, u kanjonu Nevidio se možete posvetiti plivanju i ronjenju, ali je generalna preporuka da se izbegavaju veće dubine i mesta koja nisu pristupačna većem broju ljudi. Ukoliko nemate avanturistički duh, možete se odlučiti i za kampovanje u blizini samog kanjona. Veliki broj turista provede noć ili dva u šatoru i to iskustvo se opisuje kao nezaboravno i neopisivo. Ako želite da iskusite nešto neverovatno i potpuno novo, poseta kanjonu Nevidio je idealna solucija za vas. Postoji veliki broj mesta gde možete angažovati vodiča koji će vam objasniti kako izgleda kanjoning u kanjonu Nevidio. Kanjon Nevidio je odličan za ovu aktivnost zato što je uzak i usečen u antičke stene, gde možete vidite prelepo formirane stene na različitim nadmorskim visinama koje su karakteristične za ovaj deo Crne Gore i ne mogu se videti bilo gde drugde.

Mere upozorenja

Kanjoning i generalno poseta kanjonu Nevidio može biti opasna i nosi izvesne rizike kojih morate biti svesni. Iz tog razloga je jako bitno naučiti sve o merama upozorenja kojih se morate pridržavati bez izgovora. Prvo i najosnovnije pravilo je da je kanjon jako nepristupačan teren, i ako se iz bilo kog razloga zaglavite u njemu ili se izgubite, spasioci će moći da dopru do vas samo putem vazduha. Uz to, kanjoning nosi i određeni rizik kada dođe do povećanja nivoa vode u kanjonu. Uski prolazi su takođe jako zahtevni čak i za najiskusnije plivače i ronioce. Neki delovi kanjona Nevidio su uski svega pola metra. Baš zbog toga je potrebno ići na kanjoning samo uz pratnju stručnih lica i uz sigurnosnu opremu.

Etno selo Nevidio

Etno selo Nevidio je nastalo kao rezultat velike popularnosti kanjona Nevidio i nalazi se u obližnjem selu Pošćenje. Etno selu se može prići sa južne strane Durmitora, uz obrise klisura i prelepom panoramom ovog područja spada je jednim od najlepših etno sela Crne Gore, ali i šire. U ponudi za smeštaj je trenutno devet kućica uz restoran gde možete prespavati i obedovati uz specijalitete crnogorske narodne kuhinje.

Kanjon Nevidio je jedinstvena turistička atrakcija

Kanjon Nevidio vredi videti i nalazi se na lokaciji koja je dostupna samo pravim zaljubljenicima avanture i adrenalina. Kanjon se nalazi na zanimljivoj lokaciji, dvadeset pet kilometara od Žabljaka i do njega nije lako doći, ali uz pomoć pravog vodiča ne bi trebalo da bude većih problema. Kanjon karakteriše uski prolazi koji vam pružaju nezaboravno iskustvo, i uz kombinaciju plivanja, ronjenja pa čak i skokova u vodu, uz pogled na vodopad i bazene, provešćete se bolje nego ikada ranije. Prolazak kroz kanjon traje oko tri sata u proseku, i ako je malo zahtevniji, jedan je od najlepših aktivnosti koje ćete pamtiti celog života.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora