Kako da unovčite svoje znanje stranog jezika?

0

Pre samo nekoliko godina mnogi nisu videli poentu u tome da studiraju neki strani jezik (“zanat” je ipak perspektivniji), međutim, verujemo da im se mišljenje menja sada kada vide da je za svaku radnu poziciju neophodno dobro poznavanje makar engleskog jezika.

Čak, čini se kao da je danas bitnije da poznajete i aktivno koristite strani jezik, nego sam posao koji se može savladati u hodu, a ovo se naročito odnosi na takozvana nova zanimanja kojih ranije nije bilo ni u najavi.

Bilo kako bilo, zaključak je da je znanje stranog jezika zlata vredno, a ako još uvek niste sigurni na koji način možete da ga unovčite, evo nekoliko predloga:

Prevodilačka agencija

Ukoliko ste i sami studirali neki strani jezik ili ga jednostavno učite ceo život, verujemo da vam najprimamljivije zvuči to da se bavite prevođenjem.

Prevod bi, na neki način, bio jezik u akciji, a samo zanimanje prevodioca nikada nije isto!

Ukoliko vam se dopada ideja da budete prevodilac, imate više mogućnosti za zaradu – to mogu biti prevodilačke agencije u kojoj možete da radite čak i stručne i sudske prevode, a uvek možete da odaberete i nešto laganiju varijantu i specijalizujete se za prevode knjiga, romana, filmova i serija…

Zar ne zvuči kao posao iz snova?! Ukoliko se bavite prevođenjem, jezik ćete uvek učiti iznova i iznova, uvek ćete raditi na sebi i pomerati svoje granice, a najvažnije je to što monoton radni dan u ovom slučaju jednostavno ne postoji!

Škola stranih jezika / privatni časovi stranog jezika

Učeći neki strani jezik, mnogi shvate da je njihov poziv zapravo taj da budu profesori jezika.

I ovo je sasvim u redu – prevođenje ne ide od ruke svima! Ukoliko volite da radite sa ljudima, a uz to i odlično baratate bilo kojim stranim jezikom, eto mogućnosti da na taj način unovčite svoje znanje – tako što ćete držati časove.

Ideal filologa je uglavnom da rade na fakultetu ili makar državnoj školi, ali nemojte misliti da je tako loše raditi u privatnim školama jezika ili, još bolje, držati privatne časove iz udobnosti svog doma.

Način na koji ćete držati časove jezika zavisi isključivo od vas i vaših preferencija, a dobra zarada je u svakom slučaju sasvim izvesna.

Možete da počnete sa privatnim časovima (čak i preko skajpa), zatim da nastavite u privatnoj školi, a ukoliko ne uspete da dođete do neke državne ustanove, razmislite o tome da pokrenete svoj biznis – škola jezika ili prevodilačka agencija, na vama je izbor!

Digitalni marketing

Digitalni marketing odnosno marketing na internetu je poslednjih godina jako popularan, ali i isplativ.

Da, ima mnogo community i social media menadžera, copywriter-a i sličnih pozicija bitnih za ovu oblast, ali to ne znači da neće biti mesta za vas, naprotiv.

Mnogo je “freelance” sajtova na kojima možete da pronađete posao (uglavnom na engleskom jeziku, ali može se dosta oglasa naći i za nemački jezik, na primer), a osim poznavanja traženog jezika, bitno je da budete i pomalo kreativni i da imate smisla za pisanje.

Nije tako teško, a zarada može da bude dobra, naročito ako radite za strano tržište.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora