Kamenički vis – informacije i zanimljivosti

0

Kamenički vis važi za jedno od najomiljenijih izletišta kako Nišlija, tako i okolnih sugrađana. Nalazi se na samo 14 kilometara od Niša, na nadmorskoj visini od 814 metara, kao jedan od vrhova planine Kalafat. Planina Kalafat se nalazi  na nadmorskoj visini od 837 metara, severno od Niša. Vis je dobio ime po selu Kamenica koja se nalazi na obodu Niške kotline. Ovaj vis nije oduvek nosio ovaj naziv, već je njegov prvobitni naziv bio “ Kamenita glava“.

Prirodno okruženje ovog visa odlikuje se izuzeno povoljnom klimom, zdravim vazduhom, a predstavalja jednu izuzetno čistu ekološku sredinu. Drveće, zelenilo i nisko šumsko rastinje prekrivaju predeo oko visa, dok se na severnoj strani, odnosno drugoj strani visa, nalazi takozvani Studeni kladenac koji predstavlja jedini izvor vode na Kameničkom visu.

Takođe postoji još jedno zanimljivo mesto na koje možete naići ukoliko idete na Kamenički vis, a to je česma Dabilo, koja  se nalazi na putu nešto pre odvajanja za Cerjansku pećinu i sam vis. Predstavlja pravu turističku atrakciju, jer se na njemu nalazi izvor veoma hladne vode. Prema mnogim posetiocima nakon samo jednog gutljaja boleće vas zubi od hladnoće, međutim, pored toga za nju važi da je veoma meka i pitka.

Kako bi obogatili turističku ponudu u ovom kraju, nadležni organi su uvideli potencijal, odnosno potrebu za kamperskim turizmom, te su stoga odlučili da “dodaju“ betoniranu skaru, drvene klupe na kojima se možete odmarati prilikom šetnje, kao i ljuljašku za decu.

Ski staza, dugačka oko 350 metara, izgrađena je na severnom delu Kameničkog visa,  takođe izgrađene su i staza za sankanje kao i dva manja ski lifta koja nažalost više nisu u funkciji. U poslednjih nekoliko godina na stazi ima puno skijaša s obzirom da se nalazi na udaljenosti od 15 kilometara od Niša. Lift je idealan za početnike, a pored njega postojao je još jedan koji je bio duplo duži i prostirao se kroz još jednu strmu stazu, on nije u funkciji poslednjih nekoliko godina.

Na Kameničkom visu debljina snežnog prekrivača doseže do 40 centimetara. Nekada je svojim izgledom podsećao na velike skijaške centre.

Ovaj prostrani proplanak može da primi i do 7 000 posetilaca za vreme toplih meseci. Naselje okruženo šumom, izgrađeno neposredno ispod vrha Kameničkog visa naziva se “ Šumski cvet“, a predstavlja pravo turističko naselje u kom možete pronaći svoj smeštaj. Ovo turističko naselje u svom okviru raspolaže sa dvadeset i jednim vikend- objektom, koji mogu da obezbede smeštaj za sto ljudi. Svaka od kućica međusobno je povezana stazama koje su osvetljene. Mnogi kažu da ima oko 1 200 metara staza, koje se nalaze u neposrednoj blizini restorana, ski staze, sportskih terena, kao i prostrane livade. Ovo prelepo kamp naselje izgrađeno je još u Titovo vreme, ali restoran koji se nalazi u njegovom okruženju dugo nije bio u funkciji, više od nekoliko decenija.

Udruženje za lokalni razvoj Kamenice odlučilo je da promeni to stanje, uzevši na upravljanje ovo naselje na narednih 10 godina. Kao rezultat toga, pre par godina započeto je renoviranje kućica kao i staza, a takođe započeta je modernizacija sadržaja kako bi što više privukli omladinu.

Mnogo posla treba da se obavi, s obzirom da kućice iz Kamp naselja nisu održavane više od 10 godina, te su se samim tim nalazile u veoma lošem stanju. Sreća pa je drvo koje se koristilo za izgradnju kuća izuzetno jako i kvalitetno, kao i to što je samo naselje planski kvalitetno građeno, što je celokupno omogućilo da kuće ne propadnu u potpunosti. Naselje u sebi sadrži kanalizacionu i vodovodnu mrežu, osvetljenje duž celog naselja, kao i sistem za prečišćavanje vode, međutim, s obzirom da se o njemu neko vreme nije vodilo računa, odnosno nije se održavalo, biće potrebno mnogo ulaganja i rada kako bi se ono u potpunosti dovelo u red. S obzirom da udruženje za lokalni razvoj Kamenica nema dovoljno sredstava, mora da se osloni na volontere.

U udruženju postoji 20- ak ativnih volontera, takođe se oslanjaju na saradnju sa drugim volonterskim organizacija. Radi se na tome da se organizuje nekoliko puta godišnje međunarodni volonterski omladinski kamp u cilju dobijanja novih volontera koji bi učestvovali u uređivanju naselja.

Glavni cilj ove organizacije je da poveže sve organizacije i sadržaje kako bi uspela da pokrene ovaj nerazvijeni kraj, koji je bogat retkom vrstom bilja kao što je Ramonda Serbica koju je na teritoriji Niša otkrio Josif Pančić još u 19. veku. U blizini se nalaze i mnogobrojne pećine od kojih je najpoznatija Cerjanska pećina koja se nalazi pored sela Cerje po kom je i dobila naziv. Ova pećina sa prelepim pogledom, prepuna kanala i hodnika, prema procenama geologa nastala je pre više od 2 miliona godina. Pored nje, ovde se nalaze jos 20 pećina.

Na Kameničkom visu nalazi se vidikovac koji pruža fantastičan pogled na panoramu Niša.

Odlukom o proglašenju šuma, u društvenoj svojini za šume sa posebnom namenom, zaštićena je park- šuma koja se nalazi na ovom visu, 19. septembra 1990. godine.

Kamenički vis – Zanimljivosti

Kamenički vis je 2011. godine dobio i dugo očekivani durbin, koji je ubrzo postao prava atrakcija. Ovaj uređaj za panoramsko razgledanje Niša možete koristiti u periodu od 9 do 21 h svakog dana.

Na prostoru izletišta Kameni niz, održavaju se ciklusi bespalatne, praktične, obuke za polaznike škole kulinarstva. U okviru ove obuke polaznici mogu da nauče kako se priprema meso sa roštilja, kao i koja salata i dekoracija ide najbolje uz to. Obuka se održava u “ Kući starih zanata“ u kojoj se organizuje čas o pripremi i serviranju jela. Gradska opština Patelej zajedno sa Udruženjem ugostiteljsko– turističkih poslenika Niša, organizuje besplatnu jednomesečnu školu kulinarstva kojoj se mogu priključiti svi ljubitelji jela, nezavisno od uzrasta.

Svake godine na Kameničkom visu održava se multimedijalna manifestacija “Bekstvo u prirodu“. Na dve festivalske bine nastupi više od dvadeset izvođača kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Ova najveća žurka na otvorenom, na jugu, traje 15 sati.

Takođe ona je deo akcije “ Očistimo Niš“ tokom koje više od hiljadu volontera učestvuje u čišćenju Niša.  Organizovan je prevoz do Kameničkog visa radi komfora i bezbednosti posetilaca. Od 2010. do 2014. godine ovu manifestaciju posetilo je više od 20  000 ljudi. Inače, ovaj festival se redovno održava od 2010. godine svakog jula.

U sklopu programa “ Summer University: Go hard or go home“ organizuju se izleti prilikom kojih možete da se upoznate sa raznim gradovima i mestima, kao i sa njihovom kulturom, narodom, jezikom i tradicijom. Organizacija Aegee koja je aktivna u 40 država Evrope, pored stranih studenata, studentima i srednjoškolcima iz Niša dala je priliku da pored Sofije, krenu na izlete u Sokobanju ili na Kamenički vis i Cerjansku pećinu.

Na ovom divnom visu možete obići piramidalni spomenik kapela koji je podignut 1948. godine, a koji ima na sebi petokraku na vrhu, na kom se nalazi ploča na kojoj su uklesana imena pedeset i dva poginula borca u Narodnoj oslobodilačkoj borbi koja je trajala od 1941. do 1944. godine. Spomenik je stavljen pod zaštitu države 1986. godine.

Vandalizam nad Kameničkim visom

Nepoznata grupa vandala 2011. godine uništila je deo krova tek izgrađene nastrešice na izletištu Dabilo, kao i kante za otpatke.

Takođe, ova grupa je pokusala da polomi i ukrade durbin. Kako se saznaje, grupa je deo krova zajedno sa korpama nabacala na jednu gomilu i zapalila. Protiv njih je podnešena krivična prijava.

Kamenički vis je najposećeniji za vreme Praznika rada koji pada 1. maja.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora