Gardsko jezero – putovanje, informacije i saveti

0

Gardsko jezero smatra se najvećim jezerom na teritoriji Italije, a isto u Evropi zauzima 34. mesto. Naime, ovo jezero prostire se na površini od 369, 98 km2. Isto je smešteno između Milana i Venecije, kraj Alpa.

Obale pomenutog jezera podeljene su između pokrajine Verone koja se nalazi na jugoistoku, Brescie na  jugozapadnom delu, kao i na severu pokrajina Trento.

Putovanje

Ovo jezero smatra se biserom Italije, jer izgleda savršeno, poput primorskog gradića i veliki broj turista ga često posećuje. Jezero je izuzetno karakteristično po slikovitim gradićima koji ga okružuju, kao i po planinskim vencima Dolomiti di Brenta.

Takođe, kraj jezera se nalaze i vinogradi, sela i veliki broj kampova.

Gardsko jezero smatra se jednim od najsadržajnijih jezera zbog velikog izbora aktivnosti i mogućnosti za svačiju dušu. Arhitektura koja okružuje jezero daje mu poseban šarm, a takođe i vegetacija istog učiniće da imate utisak kao da ste na moru.

Južni deo jezera prostire se u gornjem delu Padske nizije, i karakteristično je da je isto u tom delu šire, ali i pliće. Kako se jezero širi prema Alpskim predelima, ono postaje dublje, a samim tim i uže. Prema zvaničnim podacima, najveća dubina pomenutog jezera iznosi oko 346 metara.

Dužina Gardskog jezera je oko 52 kilometra, a prostor između dve obale na delu jezera koji se smatra najširim iznosi oko 16 kilometra.

Karakteristika ovog jezera je i da je protočno, pa shodno tome njegovom najznačajnijom pritokom smatra se reka Sarka. Gardsko jezero otiče rekom Minćo, za koju je poznato da se uliva u poznatu reku Po. Zanimljiv podatak je i da se na Gardskom jezeru nalaze i pet manjih ostrva.

Na obalama Gardskog jezera rasprostranjena je veoma bujna vegetacija, koja mu daje posebnu draž. Naime, na njima rastu masline, oleandri, a nalaze se još i čempresi i mimoze. Obalu takođe krase i stabla limuna, koji izrasta u veliki plod pa shodno tome isti predstavlja pravu atrakciju.

Na obalama Gardskog jezera nalazi se nekoliko gradića, koji su naseljeni sa više hiljada stanovnika, pa shodno tome saobraćaj oko jezera je naročito razvijen. Najpoznatija mesta koja okružuju Gardsko jezero su : Garda, Lazise, Bardolino, Manerba, Sirmione, Dezencano, Salo, Malčezine, Tremozine, Peskijera, Riva del Garda, Garnjano, Limone i ostali.

Gardsko jezero smatra se idealnom destinacijom, ukoliko želite da provedete aktivan odmor. Naime, bogatstvo sadržaja zadovoljiće potrebe odraslih, a takođe i dece. Ukoliko odete u Gardu možete se baviti aktivnostima poput biciklizma, planinarenja i surfovanja. Nemojte da propustite konzumiranje nekih od italijanskih specijaliteta, a prema iskustvima ljudi, njihove palačinke smatraju se izvrsnim! Kraj pomenutog jezera nalazi se i mesto Bardolino, koje inače prepoznatljivo po pravljenju vina, pa ukoliko ste ljubitelj istog možete ga degustirati.

Pomenuti deo Italije, bogat je i uzgojem maslina, pa shodno tome ukoliko posetite Gardsko jezero imaćete priliku da kupite veoma kvalitetno maslinovo ulje. Pomenuto mesto smatra se idealnim i za porodice sa decom, jer se u neposrednoj blizini nalazi zabavni park, koji se smatra jednim od najpoznatijih.

Ljubitelji biciklizma moći će da uživaju na Gardskom jezeru, jer se kraj istog nalazi veliki broj biciklističkih staza. Ove staze su lepo uređene i ravne. Romantici, koji vole da uživaju i prirodi i pogledima koje pruža ovo jezero, moći će da zadovolje svoju potrebu za uživanjem šetajući kraj istog.

Obzirom da se Gardsko jezero nalazi u neposrednoj blizini dolina Alpa, često ima vetra pa shodno tome pogodno je za surfovanje na vodi. Ukoliko se do sada niste oprobali u ovoj aktivnosti, imaćete mogućnost da uživate u čarima iste ako posetite Gardsko jezero. Ljubitelji vode, uživaće plivajući u ovom jezeru jer je voda veoma čista.

Ukoliko ste osoba koja voli da boravi isključivo na jednom mestu i niste zainteresovani za obilazak okolnih gradova, samo Gardsko jezero ispuniće sve vaše želje. Prema iskustvima putnika, veruje se da je petnaest dana mali period da bi se isprobale sve aktuelnosti kojima ovo jezero raspolaže. Na ovom jezeru nalazi se i botanička bašta, koja je veoma zanimljiva ljudima koji su ljubitelji biljaka.

U neposrednoj blizini Gardskog jezera, nalaze se i banje koje imaju bazene sa termalnom vodom i turisti ih rado posećuju. Deci izuzetno zadovoljstvo predstavlja poseta Zoološkom vrtu, kao i zabavnim parkovima. Naime, kraj Gardskog jezera nalaze se zabavni parkovi Gardaland i Movieland. U ponudi imate i krstarenje jezerom, gde ćete se voziti brodićima i istraživati isto.

U okviru jezera, nalaze se i akva parkovi, koji su sastavni deo kampova. Prema podacima, na obali Gardskog jezera nalazi se oko sto kampova. Ljubitelji vožnje žičarom, imaće mogućnost da se istom voze do vrha planine Monte Baldo.

Takođe, prilikom posete Gardskog jezera imaćete mogućnost da posetite i različite avantura parkove i doživeti divnu avanturu.

Grad Garda jedan je od onih koji se nalaze na jezeru i u kome odseda največi broj turista. Isti se nalazi na istočnoj strani jezera i u njemu živi oko hiljadu ljudi. Ovaj grad ima divno šetalište uz jezero, a takođe u istom se nalazi i veliki broj kafića i restorana u kojima možete uživati u čarima italijanske kuhinje. Prema iskustvima putnika, došli smo do informacije da pomenuto mesto nije naročito živo i da ne sadrži buran noćni život, pa shodno tome najčešće u njemu borave penzioneri kao i porodice sa decom koje vole da uživaju u mirnom odmoru. U blizini mesta Garda, nalazi se i čuveni zabavni park po imenu Gardaland.

Grad Bardolino počiva na istočnoj strani Gardskog jezera. U njegovoj blizini nalazi se mesto Garda, kao i Verona. Karakteristično za pomenuti grad je da je u njemu klima blaža, i da je nalik mediteranskoj. Ovo mesto sadrži veliko broj kampova, a takođe i plaža. Do njega se može doći auto – putem i zahvaljujući lakom pristupu, često ga posećuju turisti. U ovom gradu imaćete mogućnost da probate divno vino po imenu Bardolino. Naime, čitava oblast oko ovog grada poznata je po uzgoju vinove loze, pa shodno tome ovde se proizvodi više vrsta vina. Ovaj grad krasi šetalište kraj jezera, picerije, poslastičarnice i veliki broj restorana.

Grad Lazise nalazi se u neposrednoj blizini grada Bardolina, na nekih pet kilometara od istog. Grad sadrži lepo i dugo šetalište uz jezero, a takođe u njemu se može naći veliki broj restorana i poslastičarnica, koje su prepoznatljive po izvrsnom sladoledu. Divan prizor grada Lazise čini i cveće kao i mediteransko rastinje, koje kada se prožme sa umerenom klimom, stvara vam utisak kao da boravite na moru.

Informacije i saveti

Glavni grad Srbije udaljen je od Gardskog jezera oko 904 kilometara. Da biste došli do istog, neophodno je da putujete oko deset sati. Pretežni deo puta sačinjava auto – put . Kada krenetu put Gardskog jezera, ići ćete trasom  Beograd – Zagreb – Ljubljana – Trst – Venecija – Padova – Vićenca – Verona.

– Geografski položaj Gardskog jezera je veoma zanimljiv i povoljan. Naime, od ovog jezera Venecija je udaljena oko 150 kilometara, što bi prema iskustvu putnika podrazumevalo oko sat i po vožnje. Idealna prilika je da posetite ovaj divan grad i da napravite jednodnevni izlet u sopstvenoj režiji.

– Ukoliko vam je želja da posetite Veronu, izvrsna vam je prilika ukoliko ste odseli na Gardskom jezeru. Ovaj poznati grad udaljen je od pomenutog jezera oko 40 kilometara, pa se za veoma kratak vremenski period može stići do njega.

– U blizini ovog jezera nalaze se i poznata skijališta Paganelle i Madonne di Campiglio, od kojih vas deli nekih 50 kilometara. Ukoliko ste ljubitelj skijanja, možete posetiti iste.

– Ukoliko želite da posetite Gardsko jezero u sopstvenoj režiji, a da pritom ne izdvojite veliku sumu novca, preporučujemo vam da ovo mesto posetite mimo sezone, a da za smeštaj birate onaj koji se nalazi mimo grada. Ako dolazite autom, ova udaljenost neće vam predstavljati problem, a učiniće da uštedite određenu sumu novca. Ukoliko sledite naš savet, uspećete da nađete smeštaj po ceni od 40e za jedno noćenje u sasvim lepo opremljenom apartmanu.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora