Bukovička banja – šta videti, informacije, smeštaj i cene

0

Bukovička banja se nalazi u Aranđelovcu, u podnožju planine Bukulja, u Šumadiji. Broji oko 2000 stanovnika, a glavna privredna grana su turizam i medicina.

U Bukovičkoj banji se nalazi prelep prirodni park, pažljivo uređen i održavan od strane organa vlasti, koji se nalazi na površini od 21,5 ha.

U parku se može videti brojno šareno i retko cveće i drveće, a, osim toga, okićen je i paviljonom kneza Miloša, nekoliko česmi iz kojih izvire mineralna voda i brojnim skulpturama velikih domaćih i svetskih umetnika.

Ove skulpture su nastale u sklopu međunarodne smotre umetnosti Mermer i zvuci. Mermer i zvuci postoje već 47 godina, a još u najranijem periodu svog postojanja, između 1966. i 1973. godine su postavljena tri oblika kulturno umetničkog delovanja: Beli Venčac je simpozijum skulpture koji je započet 1966. godine, Mermer i zvuci iz 1968, a 1973. godine se pridružuje i festival Svet keramike.

Ova manifestacija se obavlja ili na letnjoj otvorenoj sceni ili u Sali kneževa  u hotelu Staro zdanje, koji je otvorila još dinastija Obrenović pre 150 godina.

Ovde se organizuju i brojne priredbe, koncerti i folklorne manifestacije. Ove manifestacije su, od početka svog postojanja, krasila najveća imena svetskog i domaćeg kulturno – umetničkog poretka poput Đure Jakšića, Vlade Božančića, Vasilija Tapuškovića, Mirjane Isaković, Mihovila Logara i mnogih drugih.

U Bukovičkoj banji se nalazi Specijalna bolnica za rehabilitaciju ’’Bukovička banja’’ Aranđelovac, koja je specijalizovana ambulantne usluge iz oblasti fizikalne medicine, ali i rehabilitacije. Specijalizirala je lečenje reumatskih oboljenja, kao i oboljenja koštanog sistema, bolesti disajnih puteva, šećerne bolesti kako kod starijih, tako i dece, medicine sporta, a tu je i specijalna modernizovana laboratorijska dijagnostika. Lečenje se, uz nadzor specijalista, obavlja uz lekovitu mineralnu vodu koja izvire u samoj banji i specijalnu ručno pravljenu glinu.

Ova bolnica je naučno nastavna baza Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji. Ima odeljenje za lečenje i rehabilitaciju odraslih lica sa 70 ležaja i za rehabilitaciju, lečenje i edukaciju dece iz oblasti dijabetesa sa 40 ležaja.

Osim toga, tu je i ambulanta sportske medicine u kojoj postoji savetovalište, kao i sportski pregledi, testiranja i lečenje i rehabilitacija.

U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju ’’Bukovička banja’’ Aranđelovac postoji nekoliko vrsta terapija:

Hidroterapija,  koja potrazumeva terapiju kupanjem pod hidrostatičkim pritiskom i potiskom pod temperaturom od 32 do 34 stepena Celzijusove skale. Hidrostatičkim pritiskom se podstiče venska i limfna cirukolacija, dok potisak olakšava pokrete u vodi usled smanjenja težine tela za količinu istisnute tečnosti. Sprovodi se u kadama sa podvodnom masažom i četvoroćelijskim kadama sa galvanskom strujom, đakuziju ili bazenu sa instaliranim podvodnim masažama u kojima se organizuju i grupne hidrokineziterapijske vežbe uz nadzor profesionalnog terapeuta. Hidroterapija se primenjuje za kontrakture zglobova, upalne i degenerativne reumatske bolesti, spazam mišića, povrede mekih tkiva i stanja posle frakture kostiju.

Termoterapija se bazira na smanjivanju telesne temperature ukoliko je viša od temperature okoline primenom leda ili gline, krioterapija, ili povećanju telesne temperature iz sredine, ukoliko je temperatura tela niska primenom arafina ili infracrvene lampe. Parafinoterapija se obavlja kao samostalna ili prirpema za neku od procedura fizikalne terapije. Parafin se koristi u tečnom stanju pri topljenju na temperaturi od 50 stepeni Celzijusove skale i koristi se u lečenju zglobnog i vanzglobnog reumatizma, oštećenja nervnog i perifernog sistema, zapaljenskog reumatizma u fazi remisije, lakših poremećaja cirkulacije, spazama glatke i poprečnoprugaste muskulature i stanja posle povreda. Nakon skidanja parafinske mase, koža postaje glatka, crvena i elastična, što omogućava i dalju terapiju, ukoliko za tim ima potrebe. Krioterapija glinom se zasniva na interakciji aluminijuma i silicijuma iz gline sa mineralnom vodom iz Bukovičke banje. U zavisnosti od indikacija, može se primenjivati premazivanje centimetarskog sloja tople ili hladne gline na mesto koje se tretira, a bazira se na adsorpciji i apsorciji štetnih jedinjenja, prirodnom uticaju na celokupan organizam i energetskoj moći. Krioterapija glinom se koristi u slučajevima kožnih oboljenja, neuroloških deficita, degenerativnog zglobnog i vanzglobnog reumatizma, zapaljenskog reumatizma, sportskih povreda i vaskularnih oboljenja.

Kineziterapija je terapija pokretom, odnosno masaže, gde se pokreti koriste kao glavni stimulans za proces rehabilitacije. Može biti skoncentrisana na jedan deo tela ili na celo telo radi očuvanja, rehabilitacije i relaksacije muskulature, kao i razvijanja i zamene funkcije lokomotornog aparata. Obuhvata aktivne i pasivne vežbe, a mahom se koristi za lečenje patoloških stanja. Najpopularnija je radna ili okupaciona terapija koja se koristi u cilju vraćanja psihičkih funkcija poput pamćenja, zapažanja itd i mišićnih funkcija poput snage, izdržljivosti, brzine i spretnosti. Ove vrste terapija se mogu koristiti kod pacijenata koji se vraćaju svom starom načinu života nakon neke povrede i kod dece sa određenim fizičkim poteškoćama i anomalijama.

Elektroterapija se obavlja uz prisustvo struje pri lečenju. Ova terapija utiče na metabolizam mekih tkiva (ligamenata, nerava, tetiva i mišića) i koštanog sistema radi smanjenja bolova, otoka, oporavka tkiva i poboljšanja mišićne snage i stimulacije oštećenih nerava. Ovom terapijom se prošliruju i krvni sudovi i deluje se na poboljšanja mišićne mase. Postoji nekoliko oblika ove terapije: Elektrostimulacija (za kontrakciju mišića i stimulaciju nervnih vlakana), dijadimička struja (struja niske frekvencije sa 4 glavna oblika koja značajno smanjuje otoke), interferentna struja (struja srednje frekvencije), TENS (transkultana električna nervna stimulacija), galvanizacija (lečenje jednosmernom strujom) i jonoforeza lekova (unošenje lekova uz pomoć električne struje). U sklopu ove vrste terapije se obavlja i magnetoterapija sa primenom magnetnog polja sa izvora magnetnih talasa. Ovom terapijom se poboljšava cirkulacija krvi, eliminišu se štetne materije iz ćelija i povećava snabdevanje ćelija kiseonikom. Ova terapija se može primeniti odmah nakon nastanka povrede, nema velikih kontraindikacija niti skidanja odeće i pojačava se delovanja fizikalnih agenasa.

– Mehanoterapija je upotreba mehaničke energije pri terapiji. Tu spada utrazvučna terapija. Pri ovoj terapiji se električna energija pretvara u zvučnu, kojom se dobija visokofrekventna dubinska masaža mišića i tkiva i njihova relaksacija.  Ultrazvučna terapija je zasnovana na toplotnom (postiže se umerenim povišenjem temperature dela koji se tretira) i hemijskom efektu (postiže se pojačanom oksigenacijom i bazira se na ubrzanju metabolizma tkiva). Pored toga, tu je i masaža kojom se nadražuju receptori na koži i potkožnom tkivu i, pored terapijskog, ima i relaksirajuće dejstvo. Masažom se poboljšava i ubrzava limfotok, kao i krvotok, opuštaju mišići, produbljuje i usporava i ubrzava disanje, regeneriše se koža i poboljšava njena elastičnost, podstiče probava i ubrzava metabolizam, smanjuje bol i napetost i pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Vakusak terapija je terapija aparatom koji radi na principu pritiska i potiska. Aplicira se na ekstremitete i dovodi do smanjenja otoka, popravljanje cirkulacije i poboljšanja limfne drenaže. Vakusak aparat služi za tretiranje pušačkih nogu, limfedema, otoka, proširenih vena i kapilara, slabe cirkulacije, dijabetičnog stopala, arterioskleroze, Sudekove distrofije, gihta, celulopatije, reumatizma, gojaznosti, sportskih povreda, osteoporoze, zarastanja rana i ulusa krurisa.

Osim dijagnostičnog centra, ambulante i terapijskih prostorija, u sklopu bolnice koja se nalazi u kompleksu nazvanom Zatvoreno kupatilo , izgrađenog 1936.godine, ima i smeštajnih jedinica za sve posetioce banje.

U ponudi su jednokrevetne, dvokrevetne (sa 1 francuskim ili 2 singl ležaja), trokrevetnih i četvorokrevetnih soba i apartmana. Svaka soba je klimatizovana i estetski moderno uređena. Poseduju televizore sa kablovskim programom i barom, a svaka ima i sopstveno kupatilo. U sklopu aranžmana su i medicinske terapije i dijagnostika. Što se hrane tiče, svakom gostu su rezervisana tri obroka, a za insulinske pacijente su obezbeđene i tri dodatne užine. Ukoliko neki od pacijenata zahteva i posebnu dijetu u terapijske svrhe, osoblje banje rado izlazi u susret. Cene su relativno niže u odnosu na ostale banje ovog tipa.

Ukoliko se odlučite da posetite Bukovičku banju u terapijske svrh, a iz bilo kog razloga ne biste želeli da odsednete u ovom kompleksu, u samom Aranđelovcu postoje brojni hoteli i apartmani za izdavanje. Kao što smo rekli na samom početku, zahvaljujući termomineralnoj vodi za koju se odavnina zna kakva lekovita svojstva ima, opština grada, ali i meštani, su uspeli da kao glavnu privrednu granu ovog predela uzdignu turizam.

Zbog velike potražnje non stop izranjaju novi hotelski kompleksi sa sve nižim cenama i modernijom opremom, a lokalno stanovništvo je počelo i da izdaje apartmane i sobe u svojoj kući po neverovatno niskim cenama i samcima i bolesnicima i višečlanim porodicama sa decom. Interesantno je da je većina smeštajnih jedinica po Aranđelovcu i samoj banji prilagođeno i starijim osobama i osobama sa invaliditetom što začudo nije karakteristično za većinu banja u Srbiji i svetu.

O lekovitosti vode u Bukovičkoj banji se zna vekovima, pa su se čak i Dositej Obradović i članovi kraljevske porodice lečili njome početkom XIX veka, a knez Miloš je čak i naložio da na dvoru koristi isključivo ova voda dopremana u buteljama.

Fabrika kisele vode ’’Knjaz Miloš’’ je prva fabrika u Srbiji koja je krenula sa masovnim flaširanjem ove vode kako na domaćem, tako i svetskom terenu, pa je ova voda danas okićena najvišim svetskim odličjima za kvalitet i lekovitost.

Voda iz Bukovičke banje se naširoko koristi i u oralne i vanjske svrhe, a nadaleko je poznata po svojim svojstvima i u zemljama u svetu, što će kasnije možda i olakšati proizvodnju i eksploataciju iste u okolne krajeve, radi medicinskih aranžmana, ali i pomoći u ekonomiji naše države.

Ukoliko se pri terapiji ili, pak, samo za odmor, odlučite za Bukovačku banju, nadamo se da će Vam ovaj tekst pomoći u odluci i snalaženju u istoj.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora