Borkovačko jezero – kupanje, informacije i zanimljivosti

0

Borkovačko jezero, ili kako se često naziva – Borkovac, pripada grupi akumulacionih jezera Srbije što znači da je nastalo veštačkim putem. Nalazi se na teritoriji Srema na dva kilometra od Rume. U blizini jezera se još nalaze i gradovi Sremska Mitrovica, na oko dvadeset kilometara, Novi Sad je udaljen četrdeset kilometara dok je glavni grad Srbije udaljen šestdeset kilometara od jezera.

Jezero Borkovac je napravljeno pre više od četrdeset godina a punilo se vodom tokom narednih trideset i šest meseci.

Osnovne informacije o Borkovačkom jezeru

Borkovačko jezero počinje u severnom delu Srema i širi se prema jugu. Na jugu jezera je smeštena brana koja je dugačka nešto preko dve stotine metara, dok je visoka desetak metara. Jezero je u najširem delu široko tri stotine dvadeset metara a duboko je pet metara u najdubljoj tački. Kada voda ne teče, obala je dugačka skoro četiri i po kilometara.

Površina jezera je tri stotine šestdeset kvadratnih metara. Voda je temperature oko trideset stepeni u letnjem periodu i koristi se za vodovod.

Jezero Borkovac ima dobru vezu sa svim značajnim gradovima Srbije a najbrže se dolazi preko Rume. Put koji vodi do jezera je asfaltiran sa dobrom signalizacijom. Uputstva i smernice do jezera su pregledna i na ovom putu se ne možete izgubiti. Iako je veštačko, jezero izgleda prirodno i idealno je za odmor i za rekreaciju u toplim danima.

U njemu redovno stiže trideset hiljada šarana i, iako se nalazi na zabačenom mestu, veliki broj pecaroša zna koliki je potencijal jezera za ribolov i redovno ga posećuju iz godine u godinu.

Kupanje u jezeru

U blizini jezera ponosno stoji Fruška gora a samo jezero je blizu centra Rume ako vam slučajno zatreba nešto iz civilizacije koja, dok ste na jezeru, izgleda udaljena stotinama kilometara. Nekada davno se jezero koristilo samo za navodnjavanje a danas je prava atrakcija bogata ribom gde se organizuju brojne manifestacije i takmičenja vezana za ovaj sport. Akva kamp je mesto za kampovanje i ribolov i dostupan je za sve one koji ribolov smatraju za ozbiljno i žele da se usavrše u ovom sportu.

Na nekoliko kilometara od jezera Borkovac je Pavlovačko jezero koje možete posetiti ukoliko dolazite u ovaj kraj. Jezero je pravi biser ovog kraja koji je i dalje skriven od šire javnosti a to je možda i cilj brojnim ribolovcima koji ovde dolaze i koji žele da na miru i u tišini pecaju ribu. Od Beograda je udaljeno svega šestdeset kilometara i to ga čini idealnim mestom za posetu i za Beograđane.

Ukoliko posetite jezero u letnjim mesecima, pored ribolovačke opreme ponesite i kupaće kostime pošto je voda idealna za rashlađivanje. Pozitivna stvar je to što na jezeru ne vladaju prevelike gužve i ima mesta za sve zainteresovane koji žele da se kupaju u jezeru.

Iako je jezero najpoznatnije kao mesto za ribolov, na jezeru se možete i kupati, ima tuševa i ostalog potrebnog sadržaja za kupališnu sezonu i mesto je gde se mladi često okupaju i rashlade u letnjim mesecima. Voda nije preterano hladna, dostiže temperaturu od oko trideset stepeni i sasvim je zadovoljavajuća kada je reč o kupanju i plivanju u jezeru.

Pre nekoliko godina je počeo sa radom bazen Borkovac koji se nalazi u blizini jezera i koji je idealna alternativa za sve one koji iz nekog razloga ne žele ili ne mogu da se kupaju u jezeru. Između bazena i jezera se nalazi restoran koji ima bogatu ponudu hrane iz ovog kraja, ili jednostavno možete u restoranu da se okrepite hladnim napitkom ili kafom.

Postoji veliki i mali bazen, za starije i za one najmlađe, a moguće je i noćno kupanje koje je karakteristično i pruža neverovatan osećaj. Sam bazen je otvoren 2015. godine i od tada broj posetilaca iz godine u godinu raste. Veliki bazen je površine oko hiljadu i dve stotine kvadratnih metara, dok je manji bazen oko dve stotine kvadratnih metara. Dubina velikog bazena je od dva do skoro pet metara, dok je manji dubok osamdeset centimetara iz bezbedonosnih razloga. Bazen se praktično nalazi u šumi, okružen je prirodom i jedinstven je po tome u ovom kraju. Tokom letnjih meseci bazen je izuzetno posećen ali gužve nisu nesnosne.

Zanimljivosti o jezeru

Jezero je veoma bogato ribom i ukoliko ste pecaroš ovo je idealno mesto za vas i za vaš odmor. U jezeru se mogu upecati som, šaran, babuška, smuđ, ali i tolstolobik. Jezero se redovno snabdeva ribom tako da ima i amura i to krupnijih jedinki. Borkovačko jezero pruža maksimum kada je reč o ribolovu i idealno je mesto za odmor. Sa sobom samo treba poneti ribolovočku opremu i vaša avantura može da počne.

Uživaćete u okolini jezera i tišini i miru koje jezero pruža. Jezero je pravo mesto za sve one koji žele da pobegnu od gradske vreve makar samo na jedan dan. Jezero posećuju ljubitelji ribolova iz svih krajeva zemlje pa tako osim ribolovaca iz Srema dolaze i ribolovci iz Beograda, Novog Sada ali i iz južnih krajeva zemlje koji su čuli za jezero i njegov kvalitet i bogatstvo ribama. U određenim delovima godine mogu se sresti i ribolovci iz susednih zemalja. Boja vode je zelena i veoma je bistra i usled toga je idealno mesto za izlet sa prijateljima i porodicom.

Oko jezera se nalazi i smeštaj, dostupne su četiri kuće sa kuhinjom, spavaćom sobom i terasama. Svaka kuća ima svoj čamac koji se može koristiti da bi se lakše pecalo. Voda za piće je dostupna na obližnjoj česmi a smeštaj je komforan i pruža nezaboravne trenutke. Prava je atrakcija američki somić ali su ipak ribolovci raspoloženiji za pecanje soma, smuđa i šarana. Ako riba prelazi težinu od osam kilograma vraća se u vodu, to je jedno od pravila koji pravi ribolovac mora da poštuje. Pecanje kada padne mrak nije dozvoljeno. Plitka voda je dovoljna za većinu pecaroša koji žele da upecaju šarana ili amura.

Babuška je takođe krupna za ovu oblast ali voda mora biti nešto dublja kako bi se upecao neki krupniji primerak ove vrste ribe. Do jezera se može doći i direktno automobilom a dostupna su dva puta, sa gornje i sa donje strane. Na jezeru skoro uvek ima ribolovaca ako vam je potreban neki savet ili ako se izgubite. U Rumi se nalazi jezero koje svake godine poseti veliki broj najpre ribolovaca, ali i ljubitelja prirode.

Ono što je karakteristično za jezero to je da komunalna služba ne skuplja otpadke tako da za sobom morati pokupiti sve što donesete kako bi se očuvala priroda i lepota ovog dela Rume. Jezero ima dobru arhitekturu i prilaz sa kvalitetnog puta. Postoji i pristanište za čamce a plaža je lepo uređena i ostavlja pozitivan utisak na posetioce. Voda je čista i bistra i dozvoljeno je pecati u jezeru iz čamca ali samo ako ste blizu kamp kućice.

Kao što smo već napomenuli, u blizini Borkovačkog jezera nalazi se Pavlovačko jezero. Poznato je i pod imenom Kudoš i udaljeno je oko šest kilometara od Rume. Jezero je nastalo pregradom kanala Kudoš i spada u grupu veštačkih jezera. Samo jezero je dugačko hiljadu i sedam stotina metara a široko je oko sedam stotina metara. Nalazi se na površini od šestdeset hektara a duboko je šest metara u najdubljoj tački. Idealna je dopuna Borkovačkom jezeru zato što je bogato ribom i to najviše somom, smuđom, šaranom, amurom i tolstolobikom. Ako dolazite u posetu jezeru Borkovac, nećete se pokajati ako ujedno posetite i Pavlovačko jezero, koje je u ovom kraju poznato i kao Kudoško jezero.

Da li vredi posetiti Borkovačko jezero?

Borkovačko jezero je pravo remek delo čoveka koje je izgrađeno na ovom prostoru 1972. godine kada se potok Borkovac pregradio i kada je jezero snabdevano vodom.

Nalazi se na svega par kilometara od centra Rume i idealno je mesto ako želite da vidite nešto novo. Jezero ima veliki turistički potencijal koji

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora