Najlepše Banje u Vojvodini za posetiti

0

Banje su mesta koje se najčešće nalaze na izvorištima termalnih voda koje su pune minerala i hranljivih sastojaka, a nekad se pored termalne vode javlja i lekovito blato. Pored takvih banja, postoje i vazdušne banje, čije se blagotvorno dejstvo sastoji u sadejstvu klime, vegetacije i čistog vazduha.

Još su stari Rimljani otkrili blagodeti Srbije i njenih lekovitih voda. I danas su na čitavoj teritoriji Srbije vidljivi ostaci mnogobrojnih rimskih javnih kupatila, koje su gradili pored izvora mineralnih voda i kupališta – balnea.

U vodama Srbije nastavili su da uživaju Vizantinci, srpska srednjovekovna vlastela, a po dolasku u Srbiju u njima su nastavili da uživaju i Turci.

Krajem 19. i početkom 20 veka banje u Srbiji doživljavaju ubrzan razvoj, i sve više domaćih, ali i stranih gostiju dolazi da se odmori i izleči u njihovim blagotvornim uslovima za zdravlje.

U Srbiji danas ima oko 40 banja, koje omogućavaju lečenje i tretman za najraznovrsnije zdravstvene probleme. Banje nisu samo lečilišta, već i mesta za rekreaciju. Banjski turizam je u Srbiji vrlo razvijen, i veliki broj turista se odlučuje da svoje godišnje odmore ili makar njihov deo provede u nekoj od domaćih banja.

Neke od najlepših i najposećenijih banja se nalaze u Vojvodini. To su Banja Palić, Banja Vrdnik, Banja Junaković, Banja Slankamen i Banja Rusanda. 

Banja Palić

Banja Palić nalazi se u severnoj Bačkoj, na oko 7 kilometara udaljenosti od Subotice. Jedna je od najstarijih banja u Srbiji, sa tradicijom dugom preko 160 godina.

Nalazi se na Palićkom jezeru, koji je i čuveno izletište Subotičana, kao i poznata turistička destinacija u Srbiji. U blizini banje se nalazi i Zoološki vrt.

Naziv Palić verovatno potiče od reči Palij koja se prvi put pominje u dokumentima još 1462. godine.

Prvo toplo kupatilo u banji Palić izgrađeno je još 1845. godine i od tad je Palić postao banja.

Lekovita voda iz jezera je analizirana 1856. godine, pa je obzirom da je Palićko jezero bilo vrlo slano, so vađena iz njega da bi voda imala što bolji sastav za ljudski organizam.

Deset godina od početka građenja banje, 1853. godine, na Paliću je sagrađena „Trščara“, prvi hotel za smeštaj gostiju. Povedeni time, građani Subotice počeli su da grade privatne vile u okolini, sa idejom da se i sami bave turizmom i ugostiteljstvom. Prva kafana „Mala gostiona“ sagrađena je davne 1850. godine.

Tramvajski saobraćaj između Subotice i Palića uspostavljen je već 1897. godine.

Poseban razvoj ova banja doživljava početkom 20. veka.

Karakteristike vode Palićkog jezera

Voda u Palićkom jezeru je alkalna, a sadrži i rubidijum i litijum koji se koriste pri lečenju nervnih i reumatskih oboljenja. Čak je i blato u jezeru lekovito, a sastojak stroncijum koji takođe sadrži, pomaže za strastanje kostiju. Temperatura vode je 25°C.

Bolesti koje se leče u banji Palić

Lekovita voda Palićkog jezera povoljna je za lečenje raznih hroničnih ili akutnih reumatskih oboljenja, problema sa kičmom (išijasa), kožnih oboljenja (ekcema i infekcija), nervnih i ginekoloških oboljenja kao i bolesti digestvnog trakta.

Vrste medicinskih tretmana koji su u ponudi

Lečenje u banji Palić uglavnom se vrši pijenjem lekovite vode, kupanjem u toplim kupatilima i stavljanjem obloga od zagrejanog mineralnog mulja u blatnim kupatilima. Pored toga, pri lečenju se koriste i masaža, kao i elektroterapija.

Rekreacija u banji Palić

Palić je jedna od omiljenih destinacija ne samo žitelja Subotice i okoline, već i ostatka Vojvodine i srbije. Pored lečenja, gosti na raspolaganju imaju mnoge druge aktivnosti. Na jezeru je moguć ribolov, jedriličarenje i veslanje. Palić ima atletske staze, terene za tenis i male sportove, ali i otvorene i zatvorene bazene sa termalnom vodom. Na samom Palićkom jezeru postoji i nekoliko uređenih kupališta, a pored jezera postoji staza za šetnju. Ako ste u prilici, nemojte zaobići ni palićki Zoološki vrt.

Možete da ručate ili večerate u Maloj gostioni koja i danas radi, ili u nekim od restorana koji se nalaze pored jezera.

Za goste banje Palić koji nisu iz Subotice ili okoline, preporučujemo da obavezno obiđu taj grad koji ima mnoštvo kulturno – istorijskih spomenika i prelepu arhitekturu.

Smeštaj u banji Palić

Gostima su za smeštaj na raspolaganju brojni hoteli i privatni apartmani. 

Banja Vrdnik

Banja Vrdnik nalazi se u Sremu, na južnim padinama Fruške Gore, pored mesta Vrdnik. Jedna je od najmlađih banja u Srbiji.

Zbog svog položaja u sklopu nacionalnog parka Fruška Gora i termalnih voda izuzetnih karakteristika, ova banja je istovremeno termalna, ali i vazdušna banja. Ova banja pored zdravstvenih benefita ima različite mogućnosti za rekreaciju i odmor, ali i značajne kulturno – istorijske spomenike u okolini, koje bi trebalo obići.

Termalne vode u Vrdniku otkrivene su skoro slučajno. Nekad je na tom području bio rudnik čiji su rudari otkrili izvorišta početkom 20. veka i ustanovili da bolovi i reumatski problemi koje imaju prolaze nakon što su potapali noge u tu toplu vodu. Zbog izbijanja termalne vode i potapanja rudarskog okna, rudnik je nakon više od 100 godina rada zatvoren. Vremenom su počela ulaganja i izgradnja objekata za zdravstveno iskorištavanje termalne vode, a banja je 1997. godine to i zvanično postala.

Karakteristike vode banje Vrdnik

Termalne vode u banji ima konstantnu temperaturu od 32,8°C. Zbog svoje temperature i hemijskog sastava svrstavaju se u hipotermalne vode koje su vrlo lekovite i mogu da leče veliki broj oboljenja.

Bolesti koje se leče u banji Vrdnik

Najčešći razlozi za odlazak u banju Vrdnik su tretiranja problema sa kičmom, sva reumatska oboljenja, posttraumatska stanja nakon povreda, preloma i hirurških intervencija, bolesti nervnog sistema, migrene, ginekološki problemi, bolesti disajnih organa.

Vrste medicinskih tretmana koje su u ponudi

Lečenje i terapije se obavljaju u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Termal“ koja ima najmoderniju medicinsku aparaturu za balneo i fizikalnu terapiju. Zdravstvene usluge pruža tim lekara raznih specijalnosti.

Odmor i rekreacija u banji Vrdnik

Položaj banje Vrdnik pruža izvanredne uslove za rekreaciju i odmor. Nalazi se u šumskom okruženju, ima puno parkova i igrališta. Pored šetnje, možete voziti bicikl ili ići na planinarenje. Za ljubitelje sporta, u banji se nalazi više sportskih terena za fudbal, košarku i odbojku. Banja ima saune, kao i otvorene i zatvorene bazene sa termalnom vodom. Za one koji vole da se opuste i uživaju u dobroj hrani, u banji postoji više restorana i kafića.

U blizini banje se nalazi Vrdnička kula, čiji temelji potiču još iz rimskog doba, dok je sama kula podignuta u 14. veku sa ciljem da zaštiti Vrdnik od napada osvajača. Ako ste u banji, nemojte propustiti ni da obiđete i manastir Vrdnik (ili Ravanica), u kome se čuva deo moštiju kneza Lazara, kao i komad njegove odeće. 

Banja Junaković

Banja Junaković smatra se jednim od najvećih banjskih potencijala u Vojvodini. Naziv je dobila po porodici u čijem je vlasništvu bila šuma pored koje se Banja nalazi.

Nalazi se u blizini Apatina, na severozapadu Bačke i do nje se može stići prečicama kroz šumu. Banja se nalazi na prostoru koji čini 230 hektara polja i šuma bagrema, jasena i hrasta.

Karakteristike vode u banji Junaković

Vode u ovoj banji dolaze sa dubina od 700 metara, a temperature vode može dostići i 50°C. Kvalitet vode ove banje često se upoređuje sa kvalitetom vode u banji Karlovi Vari u Češkoj.

Lekovita voda u Banji sadrži minerale poput magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i litijuma, a veliki je sadržaj i koloidno rastvorenih oksida.

Bolesti koje se leče u banji Junaković

Voda je pogodna za najrazličitija reumatska oboljenja, deformacije kičme i ekstremiteta, oboljenja zglobova i kostiju, a preporučuje se i za sterilitet i druge ginekološke probleme.

Vrste medicinskih terapija koje su u ponudi

U Banji su u ponudi različiti medicinski tretmani, poput kinezi, hidro, parafino i elektro terapije, masaže i akupunkture.

Rekreacija u Banji Junaković

Pored medicinskih tretmana, posetioci ove banje na raspolaganju imaju trim stazu, staze za pešačenje, sportske terene, teniske terene, zatvoreni bazen za terapije i kompleks od deset otvorenih bazena u kojima se nalazi mineralna topla voda, saune, kuglanu, stoni tenis i mogućnost iznajmljivanja bicikala.

U blizini banje protiče Dunav, pa je ljubiteljima ribolova omogućeno i to zadovoljstvo, a na reci mogu otići i na ručak u neki od obližnjih restorana.

Posetioci mogu otići i do obližnjeg Apatina gde mogu posetiti poznatu Apatinsku pivaru.

Banja Slankamen

Banja Slankamen još jedno je od prirodnih bogatstava Fruške Gore i nalazi se na njenoj istočnoj strani. Banja pripada opštini Inđija, u jugoistočnom Sremu.

Ova banja je najstarija banja u Vojvodini, jer su lekovita svojstva njene vode korišćena u tursko doba o čemu svedoče ostaci starog turskog kupatila – amama. Svoj ponovni razvoj doživljava krajem 19. veka, jer je 1876. urađena prva analiza vode, a lečilište počelo sa radom 1907. godine.

Karakteristike vode u banji Slankamen

Izvori mineralne vode u banji imaju temperaturu od 18,4 °C, a spadaju u red slano – jodnih voda natrijumskog tipa. Vode sadrže jod, natrijum – hlorid, magnezijum, stroncijum, kalcijum i barijum. Voda nije za piće.

Bolesti koje se leče u banji Slankamen

Najčešće bolesti koje se leče u ovoj banji su razna reumatska oboljenja, ginekološke bolesti, oboljenja nervnog sistema, kao i posttraumatska stanja nakon povreda ili operacija.

Vrste medicinskih terapija koje su u ponudi

Lečenje i medicinske terapije se obavljaju u Specijalnoj bolnici Dr Borivoje Gnjatić. Uglavnom se radi o kineziterapijama, elektroterapijama, hidroterapijama i radnim terapijama.

Odmor i rekreacija u banji Slankamen

Banja je okružena zelenilom, ima uređena šetališta i park. Postoji i označena biciklistička staza. Za ljubitelje obilazaka, u blizini je 17 manastira koji se nalaze na Fruškoj Gori. Obzirom da je u blizini Dunava postoji i mogućnost obilazaka brodom. U blizini banje nalaze se i Sremski Karlovci. 

Banja Rusanda

Banja Rusanda nalazi se na obalama slanog jezera Rusanda u naselju Melenci koje je 17 kilometara udaljeno od Zrenjanina.

Jezero se proteže na površini od 4 km2 i ostatak je nekadašnjeg Panonskog mora.

Karakteristike blata i vode u banji Rusanda

Blato koje se nalazi na dnu jezera je vrlo lekovito, neorganskog je porekla, a miriše na sumpor – vodonik. Lekovito blato – peloid iz jezera Rusanda prvi su ispitivali stručnjaci iz Beča, nakon čije je potvrde o izuzetnoj lekovitosti banja 1867. godine počela sa radom. Blato je nekad čak bilo izvoženo i u evropske prestonice, a danas banja nudi najvalitetniju peloidnu terapiju (terapiju blatom).

Pored lekovitog blata, ova banja ima i jedan izvor termalne vode čija je temperatura 32°C.

I blato i voda imaju bogat sastav i sadrže sumpornu kiselinu, natrijum sulfat i natrijum karbonat, kalcijum, magnezijum i mnoge druge minerale korisne za zdravlje.

Bolesti koje se leče u banji Rusanda

Banja je najpoznatija po velikom spektru oboljenja koje leči, pre svega po lečenju raznih posttraumatskih stanja nakon hirurških intervencija, preloma ili povreda, raznih reumatskih oboljenja, problema sa kičmom, kožnih bolesti, neuroloških problema, ginekoloških problema, problema sa mišićnim sistemom, oboljenja nervnog sistema, bolesti krvnih sudova i deformacija u dečjem uzrastu.

Vrste medicinskih terapija koje su u ponudi

U Banji su u ponudi različiti medicinski tretmani koji se obavljaju u Specijalnoj bolnici „Rusanda“ koja je opremljena savremenim medicinskim aparatima.

U bolnici se sprovode sledeće terapije: fizikalna – kinezi, hidro, magnetna, peloidna, neuropshihološka, foto, ultrazvučna, elektro, laserska terapija, podvodna masaža, akupunktura, parafin, galvanska kada i logopedski tretmani.

Odmor i rekreacija u banji Rusanda

Jezero Rusanda je u sastavu Parka priroda „Rusanda“ koji je pod zaštitom države. Park se prostire na površini od oko 1,200 hekara.

Banja se nalazi u prelepom prirodnom ambijentu, okružena vinogradima i šumama bagrema, borova i lipa. Za ljubitelje šetnje uređene su mnoge pešačke staze. U blizini se nalaze sportski tereni za fudbal i tenis.

Za one koji žele aktivan odmor preporuka je da obiđu grad Zrenjanin koji je u blizini, Bečejsku ergelu, dvorac Fantast (Dunđerski) ili Carsku banju, koja je poznati lovni i ribolovni rezervat.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora