Inspiracija za veb dizajnere: 5 najbolje dizajniranih sajtova u turističkoj industriji

0

Inspiraciju za novi veb dizajn nekog sajta, tražimo na mnogo različitih strana i iz raznovrsnih izvora. Ono što jednog veb dizajnera čini dobrim je sposobnost da poveže sve te pojedinačne inspiracije u jednu kreativnu i smislenu celinu, koja će doneti praktičan pristup i lepe vizuale korisnicima.

Dobro dizajniran veb sajt u turizmu treba da sadrži sve potrebne informacije, od ponuda i detalja o destinacijama, preko fakultativnih izleta i smeštaja.

Sve to treba da bude upotpunjeno živopisnim fotografijama gradova i mesta na koje turista može otići preko određene agencije, kao i fotografijama smeštaja i soba, kako bi što detaljnije mogli da vide gde će odsesti tokom svog putovanja.

Kada su u pitanju projekti vezani za veb dizajn u turizmu, važno je držati se kreativnih izvora inspiracije, praktičnosti i dobrog korisničkog iskustva.

Najvažnije je da sajt bude dovoljno jednostavan za snalaženje a vizualno primamljiv da zadrži posetioca i pomogne mu da odabere destinaciju za put.

To bi ukratko bila formula za dobar i uspešan veb dizajn sajta neke turističke agencije.

Slično tako treba da izgleda i sajt nekog hotela, hostela ili pansiona. Fotografije, pretraga i bukiranje su temelji na kojima će počivati sajt a sve ostalo što se doda je plus i obogaćuje sadržaj.

Informacije o besplatnim događajima u gradu ili u blizini uvek privlače turiste, baš kao i preporuke hotela i hostela gde ići i šta videti. Pored toga, svi volimo da pročitamo preporuke i utiske drugih posetilaca pa je i taj deo dobro imati.

U nastavku pogledajte listu u kojoj smo nabrojali najvažnije elemente koje svaki sajt u turizmu treba da sadrži:

  • Pretpostavljenu pretragu
  • Velike prelepe fotografije
  • Korisnička iskustva i recenzije
  • Listu najaktuelnijih ponuda
  • Listu last minute ponuda ili posebno važnih informacija
  • Jasno prikazane cene bez skrivenih troškova
  • Google maps integrisan sa sajtom
  • Prilagođen svim platformama
  • Potpune i detaljne informacije o smeštaju (hotelu, hostelu itd.)
  • Autentičnost (inspiracija je jedno a plagijat nešto sasvim drugo)

Želite li da vaša agencija, hostel ili hotel imaju jedinstven veb sajt? Potražite najbolje kreativne ideje za izradu web sajta na jednom mestu i očekujte vrhunske rezultate.

Sledećih pet sajtova, koje smo izdvojili kao najbolje, kreirani su upravo u skladu sa ovim pravilima.

1. Airbnb

Airbnb je zajednica putnika i turista koja se okupila oko ideje da naprave sajt preko koga će biti moguće da se iznajmi privatni stan, kuća ili sličan objekat za kraći odmor.

Preko ovog sajta je moguće uživati u lokalnim specijalitetima Španije, Grčke ili Italije bez odsedanja u skupim hotelima ili dvorcima. Pre zvaničnim podacima, sajt nudi smeštaj u preko 190 zemalja i 65.000 gradova.

UI dizajn: Ideja dizajnera je bila da se prikažu najlepše fotografije širom sveta, na kojima se može videti ne samo lokalna kultura različitih mesta već i izvrstan dizajn enterijera u nekim od stanova i kuća koje se mogu rentirati.

Korisničko iskustvo na sajtu: Informacije za bukiranje su jasne i detaljne a ‘call to action’ segment je postavljen na vidljivo mesto.

2. Another escape

Another escape je online publikacija o održivom životu, prirodi, kreativnom raspoloženju da se piše o nekim lepim avanturama na otvorenom. Tamo možete čitati inspirativne priče ljudi koji žive za prirodu i takav način života, kao i o privlačnim pejzažima i intrigantnim idejama.

Na jednom mestu su uspeli da okupe sve one kreativne ljude otvorenog uma koji teže aktivnom životu punom avantura u prirodi, o kojoj će pritom voditi računa i truditi se da je sačuvaju za buduće generacije.

UI dizajn: Inspiracija za dizajn sajta pronađena je u aktivnom životu na otvorenom. Zaseniće vas fotografije visokih planina, avantura u prirodi i aktivnog načina uživanja u slobodnom vremenu.

Korisničko iskustvo na sajtu: Odlično dizajniran sajt za korisnike. Navigacija je laka za snalaženje, svi delovi menija su jasno prikazani a fotografije vas prosto teraju da skrolujete kroz sajt satima.

3. Design hotels

Design hoteli su zajednica od preko 300 luksuznih i butik hotela u privatnom vlasništvu u preko 50 zemalja širom sveta. Po najboljoj i najpovoljnijoj ceni, možete odabrati smeštaj za sebe preko ovog sajta i uživaćete u jedinstvenim malim hotelima sa personalizovanom uslugom, prelepim enterijerima i iskustvom putovanja na jednom potpuno novom nivou.

UI dizajn: Vizual nije prenatrpan i uspostavljen je jako dobar balans između velikih fotografija i teksta.

Ovaj sajt je primer kako sofisticiranost i elegancija mogu biti odličan a jednostavan izbor za dizajn, kako bi se stavio akcenat na enterijer i liksuz hotela.

Korisničko iskustvo na sajtu: Dok skrolujete kroz sajt, primećujete da su važne informacije naglašene na pravim mestima (novi hoteli, sniženja, listing hotela). Odmah na prvi pogled, korisnik može naći informaciju koja mu je potrebna. Proces bukiranja je brz, baš kao i učitavanje sajta a ‘call to action’ za rezervisanje smeštaja se nalazi baš gde treba.

4. Visit Finland

Najsrećnija zemlja na planeti ima i sajt vredan pomena kada su putovanja u pitanju. Želite li da vidite Auroru Borealis? Ili želite da vidite Deda Mraza? Na zvaničnom sajtu Finske, možete dobiti sve informacije o ovoj zemlji i kako d je posetite. Uživaćete dok razgledate predivne fotografije zavejanih predela i polarnu svetlost.

UI dizajn: Sve važne informacije su propraćene divnim fotografijama Finske. Nepregledno zelenilo, šume i jezera su tu da vas privuku i donesu vam duh ove skandinavske zemlje. Pozadina sajta je u beloj boji, koja se svojom jednostavnošću odlično uklapa a posebno zanimljiv element je interaktivna mapa sa svim najvećim gradovima koje treba posetiti.

Korisničko iskustvo na sajtu: Sajt pruža sve najvažnije informacije za turiste, koji žele da dođu u Finsku i dodatno im naglašava šta je najaktuelnije u tom trenutku kao i šta da očekuju kada posećuju ovu zemlju u odnosu na godišnje doba.

Sajt je preveden na čak nekoliko stranih jezika i to je odličan primer kako privući turistime širom sveta.

5. The Yacht Week

Dosta vam je gledanja šuma, zelenila i treba vam drugačija vrsta avanture? Ovo je onda sajt za vas. Dizajnerski raj jer su ovde realizovani svi najluđi snovi koje kao veb dizajner možete da osmislite.

Sam koncept ovog putovanja podrazumeva da se svakog jutra budite na novom ostrvu koje čega da ga otkrijete a pritom do ostrva vas vozi jahta na kojoj ćete partijati od jutra do mraka sa svojim prijateljima. Zanimljivo je da se ovim jahtama može putovati i u naš neposredni komšiluk – Crna Gora i Hrvatska.

UI dizajn: Za temu sajta je izabrano naravno more a glavne boje su plava i bela. Sve je u prelepim fotografijama, informacije plove do vas kroz talase plavetnila, i sve to kako bi vas ubedili da bar jednom u životu morate otići na ovakvo krstarenje.

Korisničko iskustvo na sajtu: Čim kliknete na ovaj sajt, dočeka vas video koji prikazuje očaravajuće bele plaže i kristalno plavo more i rasprodaje sva mesta na jahti za sekund. Nova godina na Karibima? Naravno da ćete kliknuti samo da vidite koliko to košta.

Dakle, korisnici se lako i intuitivno kreću kroz sajt, informacije su na par klikova od vas a postoji i poseban tutorijal za bukiranje. Sajt se brzo učitava i u sebi nosi mnogo modernih elemenata koji ga čine privlačnim za korisnike a atraktivnim za dizajnere i kreativce.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora