Vrmdžansko jezero kod Sokobanje – informacije i zanimljivosti

0

Vrmdžansko jezero je poznato izletište u blizini Soko Banje, ali i mesto gde se brojni ribolovci okupljaju kako bi pecali i kako bi razmenjivali ribolovačke priče.

Jezero se nalazi u blizini sela Vrmdža po kome je i dobilo ime. Okruženo je njivama i pašnjacima, ali ni šuma ne manjka u ovom kraju.

Ako želite da se nadišete svežeg vazduha i da uživate u šumskim plodovima, Vrmdžansko jezero je pravo mesto za vas.

Ono što je karakteristično za samo jezero je to da spada u grupu prirodnih jezera.

Jezero nije nastalo kao posledica ljudskih dejstava već pod dejstvom isključivo prirode.

Brojne padavine su dovele do toga da se ogromna količina vode sliva u takozvani ponor koji se nalazio na ovom prostoru u vidu udubljenja.

Smeštaj – Vrmdžansko jezero

U okolini jezera se moći naći prirodni smeštaj koji je najčešće uređen prema etno motivima.

U samom selu mnoga domaćinstva nudi smeštaj po veoma povoljnim cenama, trenutno ima više od pet kuća koji nude sobe za spavanje ali i mogućnost da se hranite kod njih.

Sa druge strane, ishrana je moguća u etno restoranu Vodenica kod deda Mije, koja nudi specijalitete ovog kraja. Preporuka je definitivno da probate sir, ali i slatke proizvode kao što su džem ili med.

Mnogi meštani od specijaliteta izdvajaju i brojne pite ali i lepinju sa kajmakom.

Etno restoran se nalazi na manje od jednog kilometra od jezera a u svojoj ponudi ima i hladne izvorske vode. Pravi specijalitet restorana je i jagnje spremljeno na karakterističan način, a kada ga jednom probate, uvek ćete želeti da mu se vratite.

Seoski put je obnovljen i veoma kvalitetan, a zanimljivo je to što u selu žive i nekoliko porodica iz inostranstva.

To je pokazatelj da je selo prava oaza mira i tišine, daleko od gradske vreve i svakodnevne buke.

Karakteristike Vrmdžanskog jezera

Jezero se nalazi na svega dva kilometara od sela a od Soko Banje je udaljeno manje od petnaest kilometara.

Planina Rtanj se proteže iznad jezera kao zaštitnik a lepote ovom kraju zaista ne manjka.

Biljni i životinjski svet jezera je unikatan i zanimljiv, a sada već tradicionalna manifestacija pod nazivom Sveti Jovan Biljober se organizuje upravo na ovom mestu.

Lokacija jezera je zaista za svaku preporuku, prirodna lepota je nešto što se preporučuje za svakog ljubitelja biljaka i životinja.

Istorija Vrmdžanskog grada je duga i zanimljiva, i potiče još iz doba starih Rimljana, ali je u doba Turaka doživela pravi procvat. Turci nisu mogli nikako da osvoje ovaj grad, sve dok im je misteriozna starija žena objasnila da moraju da kopaju tamo gde im konji pokažu.

Sa druge strane, načelnik grada je bio obavešten da će Turci osvojiti grad i da napuste grad ali da pre napuštanja potkuju konje naopako, kako bi zavarali trag. Tako ih je misteriozna žena spasila ropstva.

Zanimljivosti o Vrmdžanskom jezeru

Vrmdža je poznata po pejzažnom krajoliku i po brojnim pričama o čudovištu koje i dalje spava na dnu jezera, barem prema urbanoj legendi koja kruži kroz ovo mesto.

Sa druge strane, i blizina planine Rtanj privlači samo turiste, već i brojne istraživače u ovaj kraj.

Prema mnogim tvrdanjama, Rtanj je stecište vanzemaljskog života i oko nje su se u bliskoj i dalekoj prošlosti čudne pojave.

Čudovište ima ljupko ime, Vrmdžila, i kažu da živi u samom jezeru, i da izlazi veoma retko, skoro nikada. Ali, kada izađe, čudne stvari se dešavaju u selu, stoka nestaje a u ljudima uđe nemir i napetost.

Veliki broj turista šeta pored jezera gledajući u njegovu dubinu kako ne bi opazili nešto neobično, ali za sada neman nije primećena, naročito ne preko dana.

Ova neman je razlog, odnosno barem jedan od razloga zašto sve veći broj turista dolazi u ovaj kraj.

Kako u Škotskoj postoji Loh Nes, i čudovište Nesi, za koje postoje brojne priče da je viđeno kako pliva po površini jezera, tako i u Srbiji postoji Vrmdžila.

Snimka ili slike Vrmdžile za sada nema ali možda će se pojaviti u bliskoj budućnosti.

Da li vredi posetiti Vrmdžansko jezero?

Vrmdžansko jezero se prvi put u pisanim dokumentima pominje pre više od hiljadu i pet stotina godina.

Vrmdžanski grad je imao veliki ratno-istorijski značaj za ovaj kraj u služio je kao zaštita od neprijatelja.

Brojne su legende o selu Vrmdža koje privlače ljude iz svih krajeva.

Priče o steni sa koje se devojka ubila kako bi pobegla od Turaka, o nemani koja i dan danas spava na dnu jezera, ali i o meteoru koji je prvi put pao baš u ovaj kraj pre više od stotinu godina samo su neki od razloga zašto treba posetiti Vrmdžansko jezero.

Ko zna, možda je baš zbog svih ovih priča jezero unikatno i ima neku magičnu moć.

Pored zanimljivih priča koje možete čuti, u blizini jezera su i brojni manastiri i crkve koje možete da posetite ukoliko ste poštovalac duhovnih i religijskih građevina.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora