Tasos Grčka – utisci, iskustva, plaže, slike, apartmani, cene, letovanje 2018

0

Ostrvo Tasos se nalazi u severoistočnom delu Grčke koji geografski pripada Trakiji, a politički Kavali. Ovo je ujedno i najsevernije ostrvo grčkog arhipelaga u Egeju i deveto je po veličini ostrvo Grčke, sa ukupnom površinom od 380 kilometara kvadratnih. Ostrvu Tasos pripadaju još 3 manja ostrva: Tasupolo na severu, Panagija na jugu i Kinira na istoku.

Ostrvo Tasos je veoma brdovito, a najviši vrh je Ipsarion (1.204 metara). Reljef ostrva uglavnom čine krečnjačke i solne naslage, aluminati i silikati, koji su se pod uticajem različitih prirodnih faktora pretvorili u kristalne stene i ploče, tako da je ostrvo Tasos danas sastavljeno od velikog broja različitih stena čija konstitucija varira od krečnjaka do mermera.

Do ostrva se može doći trajektom iz Kavale, a glavno mesto ostrva je Limenas, dok se antički grad Tasos nalazi na suprotnoj strani ostrva.

Na ostrvu Tasos postoji nekoliko škola, gimnazija, crkva i skver.

Ostrvo ima 20-ak naselja, od kojih su najpoznatija Astros, Kinira, Kastro, Limenas, Maris, Rahoni, Skala Sotiros, Panagija, Potos i Teologos.

Na ostrvu Tasos živi preko 15.000 ljudi, a turizam je najveća privredna grana kojom se bavi dobar deo stanovnika. Osim turizma, meštani Tasosa se mogu pohvaliti i kvalitetnom proizvodnjom meda, maslinovog ulja, čistog belog mermera, uzgoja ovaca i koza i ribarstva.

U prvoj polovini 20.veka je bilo popularno i rudarstvo, u kom su najzastupljeniji bili cink i živa, kao i drvna industrija. Osim toga, Tasos se dugo ponosio i sopstvenom proizvodnjom vina, ali se danas vinova loza uzgaja samo za sopstvene potrebe.

Ostrvo Tasos postoji još pre antičkog perioda kada su ga nastanili Tračani i Feničani. Po sinu vođe Feničana, Feniksu, je ostrvo i dobilo ime koje se zadržalo do dana današnjeg.  Predvođeni Arhilohosom, Grci su u 8. veku pre nove ere preuzeli Tasos, odakle su kasnije proširili svoju vladavinu i na kopno, gde su zauzeli još bogatije rudnike zlata koji su ih ubrzo i obogatili.

Stanovnici ostrva Tasos su najviše propatili u periodu oko 494.godine pre nove ere, za vreme Grčko-persijskog rata, kada je jonski vođa organizovao propalu opsadu Tasosa. Iako su uspeli da odbrane prvi napad, stanovnici Tasosa su odlučili da ulože sva dostupna sredstva kako bi ojačali utvrđenja i napravili vojne brodove, preventive radi. Iako je persijski car Kserkses uložio velike napore u ovu bitku, Grci su ipak uspeli da na neko vreme odbrane Tasos.

463.godine pre nove ere je Tasos pripao Atinjanima, nakon čega su Tašani morali da predaju sve svoje brodove, sruše zidove utvrđenja i plate odštetu poreza koju su odbili da plate nakon ulaska u Delski savez, jer je suma bila prevelika zbog njihovih bogatih rudnika i razvijene trgovine. Zbog toga su morali da plate porez od 449, pa sve do 445.godine pre nove ere i napuste svoje domove.

Tasos je sa brojnim usponima i padovima bio pod vlašću Rima sve do 197.godine pre nove ere, a od 4.veka je pao u ruke Vizantijskog carstva. Osmansko carstvo je posedovalo Tasos od 1462.godine, pa sve do Balkanskih ratova, odnosno 1914.godine, kada ga je oslobodio grčki admiral Pavlos Kunturiotis.

Ostrvo Tasos je bogato bujnom borovom šumom, a klima je mediteranska, blaga, sa toplim sunčanim danima i prohladnim večerima. Zime su veoma blage i, po proceni medicinskih stručnjaka, veoma povoljne za zdravstveno stanje. Vremenske prilike su na Tasosu najpovoljnije tokom avgusta, kada srednja temperatura iznosi 25°C i dnevni broj sunčanih sati je 13.

Utisci i iskustva

Oduševljenje ostrvom Tasos je najviše potkrepljeno raznovršnošću unutar mesta. Prelepa plaža za odmor i kupanje, planinska sela u unutrašnjosti za istorijske i arheološke fanatike koja oslikavaju sve periode od nastanka i prve naseljenosti ostrva Tasos, pa sve do danas, planine za rekreativce i borove šume u kojima posetioci uživaju u šetnjama, svežem vazduhu i dnevnim piknicima.

Noćni život i provod takođe ne zaostaju i brojni klubovi i barovi pružaju najbolju zabavu za svačiji ukus. Od najelitnijih diskoteka i barova, pa sve do barova sa osrednjim cenama i raznovrsnom muzikom. Osim tradicionalne grčke muzike, gosti su neretko uživali i u srpskoj popularnoj muzici, kao i ostvarenjima i koncertima poznatih izvođača.

Meštani Tasosa svojim gostoprimstvom i ljubaznošću čine da se gosti Tasosa osećaju još bolje nego kod sopstvene kuće, pa se neretko dešava i da se posetioci, koji se narednih godina često vraćaju na ovo ostrvo, vrate kući sa brojnim novim prijateljstvima koje su stekli baš na ostrvu Tasos.

Plaže

Ostrvo Tasos ima veliki broj plaža, a brodići koji svakodnevno vode turiste u obilazak oko ostrva se zaustavljaju i u brojnim uvalama na kojima turisti mogu ili iznajmiti ležaljke ili postaviti peškire i uživati u pogledu i kupanju. Kažu da je teško izdvojiti najlepše plaže na Tasosu jer su sve karakteristične i privlačne, pa smo mi pokušali da danas izdvojimo po neku od najviše pominjanih za svačiji ukus.

Aliki plaža se nalazi na jugoistoku ostrva, nekih 30 kilometara udaljenosti od Limenasa.

Plaža je posuta sitnim šljunkom i veoma organizovana. More je kristalno čisto, a ulazak u more plitak.

Aliki plažom su najviše oduševljene porodice sa decom, iz očiglednih razloga. Osim autom, do plaže se može doći i nekim od turističkih brodića.

Plaža Aliki je okružena borovima i maslinama koji u određeno doba dana prave prirodnu hladovinu, a u blizini su i brojna arheološka nalazišta. Jedno od najposećenijih su ostaci nekadašnje rezidencije drevne kraljice Alis. Potvrđeno je i da je na ovom delu proizvođena so koja je služila za kasniju prodaju.

Mermerna plaža je jedina plaža na celom Tasosu i jedna od retkih u grčkoj koja ima rampu i naplaćivanje ulaznica. Oni koji su se usudili da odvoje određenu sumu novca kako bi posetili plažu tvrde da je bilo vredno svakog centa.

Karakteristično za mermernu plažu je to što je cela posuta belim kamenčićima koji, osim što joj daju poseban izgled, kao na Karipskom moru, ostaju hladni čak i kada je temperatura 40°C.

Problem ove plaže je neprohodan put, pa je preporučljivo doći nekim od brodića.

Paradise plaža je jedna od najpopularnijih, ali i najdostupnijih plaža. U zavisnosti od mesta u kom odsedate, do Paradise plaže Vam je potrebno oko 30 minuta vožnje, a parking na kom možete ostaviti vozilo je 5 minuta hoda iznad plaže. Put je makadamski, tako da je ostavljanje vozila na parkingu i pešačenje do plaže najpreporučljiviji.

Paradise plaža se nalazi 24 kilometara od Limenasa i 30 kilometara od Potosa.

Plaža je prekrivena finim sitnim peskom, a dubinski pad je izuzetno spor, tek od nekih 30 metara od ulaska u vodu, što je savršeno za malu decu i neiskusne plivače. Što se iskusnijih plivača tiče, Paradise plaža ima i sopstveno  ostrvce do kog se može doplivati.

Duž plaže se nalaze brojni restorani i kafići, a tu je i tuš, čije se korišćenje uglavnom naplaćuje. Ova plaža je veoma popularna zbog lepote i raznovrsnosti, ali, pre nego što spakujete svu potrebnu opremu i pohrlite tamo, znajte da je većina srpskih turista smatrala da su cene na Paradise plaži previsoke za turiste sa ovog područja.

Apartmani

Ostrvo Tasos ima u ponudi veliki broj smeštajnih objekata. Kako bismo Vam pomogli da odaberete, suzili smo izbor na najbolje ocenjene smeštaje, koje nude najviše pogodnosti.

Garden smetaj je jedan od najlepših smeštaja na celom Tasosu, a nalazi se u Limenariji na svega minut hoda od plaže. Smešten je usred raskošne bašte, uređene palmama i ostalim tropskim biljem, u kojoj se nalazi i bazen sa nadrstrešnicom i snack bar.

Sobe su obučene u nežne nijanse, poseduju čajnu kuhinju sa frižiderom, LCD TV-om i sefom. Svaka soba ima i kompjuter povezan na internet.

U trpezariji se svakog dana služi kontinentalni doručak, a za večeru i ručak se nude jela grčke i mediteranske kuhinje.

Mainas apartmani se nalaze u Prinosu. Veoma su moderno dekorisani i enterijer stvara osećaj topline doma. Iz većine soba se pruža pogled na obližnju planinu.

Svi apartmani su klimatizovani i zvučno izolovani. Imaju prostor za sedenje, potpuno opremljenu kuhinju i sopstveno kupatilo. Tu je i TV sa satelitskim kanalima i radni sto.

Mainas je predviđen za 4 osobe i nudi dve spavaće sobe sa velikim bračnim krevetima.

Mainas apartmani su naročito predviđeni za porodice sa decom i pri dolasku Vas već čekaju sigurnosne ograde za bebe, zaštitnici za utičnice, dečiji televizijski program i društvene igre, a deca mlađa od 2 godine i ne plaćaju boravak.

Sissy’s Villas Potos je smeštajni objekat udaljen 5 minut hoda od plaže u kom svi gosti imaju obezbeđen parking, a mogu povesti i svoje krznene ljubimce na odmor. Poseduje i prelepo uređen vrt u kom svi gosti mogu uživati.

Sve smeštajne jedinice su klimatizovane i zvučno izolovane. Opremljene su kompletnom čajnom kuhinjom sa frižiderom i posuđem, a kupatila su opremljena ili tušem ili kadom. Svaki apartman ima balkon sa pogledom na vrt ili more. U ponudi su uglavnom porodični apartmani za 2 odrasle osobe i 2 deteta. Jedno dete mlađe od 16 godina ne plaća boravište.

Cene

Što se cena na ostrvu Tasos tiče, mišljenja su podeljena po nijansama, ali je opšti utisak da samo ostrvo nije pogodno za svačiji džep. Cene su znatno višlje nego u drugim turističkim letovalištima, mada uvek postoji plan B za one koji su spremni da ulože malo truda.

Uvek se mogu naći zavučeni supermarketi koji nude proizvode po nižim cenama nego u drugim objektima, ali je ipak preporučljivije nošenje što više neophodnih namirnica i kozmetike od kuće. Naravno, morate imati u vidu da se Grčka vodi politikom Evropske Unije, tako da je unošenje kvarljivih namirnica poput mleka i jaja zabranjeno i preko granice se može preneti samo hrana u ukupnoj vrednosti nižoj od 300 evra.

Ukoliko ikada budete bili u prilici da posetite ovo famozno letovalište, nadamo se da će Vam ovaj članak biti koristan vodič na putovanju.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora