Potpećko jezero – informacije i zanimljivosti

0

Dva kilometra uzvodno od Pribojske Banje, na reci Lim, leži veštačko akumulaciono Potpećko jezero.

Od mesta svog izvora, pa sve do ulivanja u reku Drinu, reka Lim teče dužinom od 211 km. Njena visinska razlika iznosi 721 m, a prosečan pad je 2.9 %.

U zavisnosti od vodostaja, variraju i dubina i širina ove reke. Najveća pritoka Lima je reka Uvac.

Njeno izvorište je na istočnom delu drinskog sliva. Pošto vode stižu sa planina, izvor Uvca je napravljen od mnogih potoka na severoistočnoj strani planine Ozren.

Površina sliva reke Uvac je 1344 km2, a srednja nadmorska visina iznosi 1300 m. Uvac ima dužinu od 115 km.

Reka Uvac ima ogroman hidroenergetski potencijal. Kada se završio Drugi svetski rat, na Uvcu su nikle tri hidroelektrane: Uvac, Bistrica i Kokin Brod. Gradnja ovih elektrana se odrazila na celokupan život u okolini. Od 1950. godine, Nova Varoš koja je nekada bila tek jedno malo mesto, postala je grad sa bolnicom, vodovodom,, kanalizacijom, itd.

Potpuno iskorišćavanje hidropotencijala reke Uvac završeno je 1967. godine kada je podignuta hidroelektrana Potpeć.

Izgradnja hidroelektrane Potpeć je počela 1964. godine. Tada je podignuta betonska brana koja je bila visoka 46 m, a dugačka 216 m. Radovi su završeni 1966. godine. Uz to, građeni su i prateći objekti poput komandne zgrade, mašinske zgrade, prilaznih puteva, razvodnih postrojenja, itd.

Tom prilikom, nastalo je Potpećko jezero koje je uspelo da potopi oko 220 hektara voćnjaka, njiva i livada. U ovom jezeru se nakupilo 40.000.000 m3 vode.

Kao što to skoro uvek biva, Lim nije tako lako dao da se ukroti. Dva puta se dešavalo da poplavi gradilište, da probije nasip, nanosi mulj i poplavljuje temelje.

Ipak, inženjeri i vredni radnici su uspeli da je ukorite i skrenu u nov rečni tok.

1967. godine, hidroelektrana Potpeć je počela da proizvodi energiju! Visokonaponski dalekovod je krenuo da sprovodi struju sa reke Lima, i u to vreme je povezivao Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Reljefni izgled ovog kraja je od tada u potpunosti izmenjen.

Potencijal Potpećkog jezera

Potpećko jezero je jedno od lepših jezera u Srbiji, s tim što njegov turistički potencijal nije do kraja iskorišćen.

Stručnjaci kažu da je ovo jezero idealno za tzv. tranzitni turizam zbog toga što se nalazi na izuzetnom mestu – u blizini prolazi pruga Beograd-Bar, kao i magistralni put iz srpske prestonice za crnogorsko primorje.

Oko jezera se nalazi više planina, a samo jezero je izuzetno čisto, voda je lepa i bogata ribom (pastrmka, som, smuđ). Zbog toga je česta meta mnogih ribolovaca. Jezero Potpeć nije predviđeno za kupanje.

Površina sliva ovog jezera iznosi oko 3600 km2, njegova dužina je 20 km, a dubina oko 40 m.

Ribarsko naselje na Potpećkom jezeru

U toku 2017. godine na Potpećkom jezeru je počela gradnja ribarskog naselja. Ovaj projekat je finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekominkacija koje je uložilo 4.600.000 dinara.

Nadležni smatraju da je ovakav poduhvat zamajac u razvoju turističkih potencijala ovog jezera za koje smo rekli da ni na jedan način nije iskorišćeno.

Prve faze gradnje pokazuju da je ovaj projekat vrlo lepo zamišljen i da će to biti jedan od najlepših projekata na reci Lim. Ribarsko naselje na Potpećkom jezeru će posle više od 50 godina od akumulacije jezera konačno oblikovati sportsko-rekerativni sadržaj na koji se toliko dugo čekalo.

Turističko- ribolovački kamp na Potpećkom jezeru u blizini Priboja je skoro pa jedinstven u zemlji.

Prirodne lepote koje okružuju ovo mesto, kao i geografski položaj mogu da privuku brojne turiste. Kada se izgradnja svih objekata i infrastrukture bude završila, biće to jedna divna prilika da se mesto podvede pod lokacije za sprovođenje aktivnog turizma.

Ribarsko naselje na Potpećkom jezeru treba da sadrži bungalove, mobilijar, ribarske čamce, multifunkcionalne pontone i auto-kamp.

Svi oni koji vole prirodu i ribolov, moći će da uživaju u potpunosti i da imaju sve neophodne uslove za svoj boravak.

Okolina Potpećkog jezera

Razlog zbog koga treba da se poseti ovaj kraj Srbije jeste i blizina Pribojske banje. Ova banja ima više termomineralnih izvora, a klima je odlična i daje banji epitet vazdušne banje. U Pribojskoj banji se mogu lečiti reumatološke tegobe, neurološki problemi, ginekološka stanja, tegobe sa varenjem, itd.

Voda koja izvire u Pribojskoj banji dostiže temperaturu od 35.5 do 37.5º C. Izgrađen je i bazen, a turistički kompleks se širi.

Svake godine, početkom juna, na reci Lim se organizuje Limska regata. Tradicija je duga već deceniju i po, a učesnici dolaze iz svih krajeva zemlje i regiona. Po reci Lim se može uživati i u raftingu, dakle u adrenalinskom turizmu.

Oko grada Priboja i u blizini Potpećkog jezera, nalaze se četiri planine Banjsko brdo, Pribojski Crni vrh, Pobijenik i Bić.

Ljubitelji penjanja i planinarenja dolaze u Priboj i iz samog centra grada kreću u osvajanje vrhova.

U gradu postoje vodiči koji su licencirani i koji zainteresovane penjače vode do izabranog vrha. Kada se popnete na neki od vrhova, ugledaćete divnu panoramu reke Lim, grada Priboja i okoline.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora