Najlepše plaže u Hrvatskoj – Top 10 najlepših

0

Iako se sezona kupanja u moru relativno skoro završila, već je vreme da razmišljate o destinaciji za sledeću godinu.

Plaže u Hrvatskoj važe za neke od najlepših u celom svetu, pa nije ni čudo što, pored svih međunarodnih razmirica, naši turisti svako leto provode u nekom od priobalnih gradova Hrvatske.

Zato smo odlučili da za Vas istražimo top 10 najlepših plaža u Hrvatskoj, koje morate posetiti ukoliko se nađete na hrvatskom Jadranu predstojećeg leta.

Banje, Dubrovnik

Šljunkovita plaža nedaleko od samog centra Dubrovnika je jedan od nosilaca Plave zastavice za čistoću plaže i vode. Plaža je šljunkovita i okružena stenama, a čak je i put do nje popločan kamenim stepeništem, a voda uvek topla i čista.

Plaža Banje u Dubrovniku je mesto za sve generacije i sve statuse. Na plaži Banje u Dubrovniku možete uživati u restoranu koji služi vrhunske tradicionalne dubrovačke specijalitete ili kafiću sa klupicama i separeima. Noću, plaža Banje se transformiše u elitno mesto za noćni izlazak. Sa plaže se vide i drevne gradske zidine Dubrovnika, kao i otok Lokrum, do kojih se relativno brzo dolazi, pa oni sa malo avanturističkog duha mogu otići i obići i ove znamenitosti.

Osim u plivanju i sunčanju, na plaži Banje se može uživati i u sportskim aktivnostima poput watertube-a, paragliding-a i vožnje skuterima na vodi.

Na plaži se nalaze tuševi, kabine za presvlačenje i ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje.

Bijela plaža, Šibenik

Bijela plaža je omiljena plaža najmlađih posetilaca Jadrana.  Posuta belim šljunkom i sa blagim ulaskom u more, predstavlja jedno od najatraktivnijih plaža u Hrvatskoj za porodične odmore.

Na samoj plaži se nalazi pregršt zabavnih sadržaja za najmlađe posetioce poput dvorca i tobogana na naduvavanje, vodenih tobogana i bazena, igrališta sa različitim spravama i mini kartingom, a roditelji mogu uživati u osveženjima u Beach baru na samoj obali.

Parking je relativno blizu, što omogućava roditeljima da nesmetano priđu plaži i zajedno sa decom ponesu svu prateću opremu. Mada za ovim nema preke potrebe jer, kao što smo već napomenuli na početku, na plaži postoji zabavni park za decu, a hranu i piće po relativno niskim cenama možete kupiti u kafiću i kiosku sa hranom.

Bonj, Hvar

Osim porodičnih i plaža za mlađe generacije željne provoda, Hrvatska ima u ponudi i plaže za one hedonističkog duha sa malo dubljim džepom. Bonj je ekskluzivna plaža u Hvaru koja se 2010.godine našla na Timesovoj listi po kojoj spada u 10 najatraktivnijih plaža u Evropi.

Osim Timesove liste, godinama je nosilac i Plave zastave za čistoću. Otvorena za posetioce 2006.godine, plaža Bonj je postala plaža za najelitniju klijentelu koja uživa dvadesetčetvoročasovnu uslugu sa 5 zvezdica.

Luksuzna ponuda plaže Bonj obuhvata ležaljke, ali i krevete na plaži, kao i ležaljke u privatnim pontonima, u kojima mogu uživati u koktelima pravljenih od strane svetskih i lokalnih coctail majstora, privatne kabine u kojima klijenti uživaju u tradicionalnim tajlandskim masažama i slični elitni sadržaji za one sa malo dubljim džepom, pa nije ni čudo da je plaža Bonj čest domaćin svetskih zvezda, kao što su Gemma Arterton, Kevin Spacey i Boy George.

Vela plaža, Hvar

Od otvaranja 1971.godine, pa do sad, Vela plaža je postala dobitnik 2 značajne nagrade: Plava zastava, za čistoću i urednost plaže i Prijatelj okoliša koju je dobila 2011.godine. Vela plaža je izuzetna po svojoj lepoti, ali i sadržajima na njoj.

Iako je zvanično otvorena tek nakon što je na njoj nikao hotel ’Amfora’, Vela plaža nije samo za goste hotela, već otvorena za sve posetioce Hvara. Na samoj plaži se nalazi i jedan restoran u kojima se služe lokalni specijaliteti i osvežavajuća pića, a Hvar konstantno radi na još većem unapređenju čistoće plaže i vode, hortikulture i dodatnim sadržajima sa zabavu posetilaca.

Vela Plaža je jedna od retkih plaža u Evropi koja ima spasilačku službu i omogućen pristup osobama sa invaliditetom.

Dražica, Biograd

Udaljena samo 5 minuta od centra, na 300 metra se prostire široka šljunkovita plaža, okružena borovima koji prave prirodnu hladovinu, sa koje se prostire pogled na čisto biserno more, ne tako velike dubine u priobalju.

Plaža Dražica je jedna od plaža u Hrvatskoj kojom upravlja komunalno društvo, pa je sve na njoj odrađeno u skladu sa standardima. Uređeno je sadržajima za različite uzraste i ukuse i ima poseban prilaz

za osobe sa invaliditetom.
Na plaži se nalaze automati za žvake i tuševi, štandovi sa brzom hranom, suvenirnica, poslastičarnica, trgovina sa mešovitom robom, pizzeria, a mogu se iznajmiti suncobrani, ležaljke, pedaline i skuteri.

Najatraktivniji sadržaji na plaži Dražica su aquagana, odbojka na pesku, trambolina i gliseri sa padobranom.

Kraljičina Plaža, Ninska laguna

3,5 kilometara duga i najlepša peščana plaža Ninske lagune udaljena je samo 40m0 metara od kraljevskog grada Nina, pa se do nje može doći i laganom šetnjom uz obalu. Do plaže se može doći i automobilom koji posetioci mogu parkirati na jednom od 3 parkinga sa oko 500 mesta, ali imajte u vidu da se parking naplaćuje od strane komunalne kompanije.

Voda kod Kraljičine plaže je čista i plitka, a plaža išarana bujnom florom i faunom, pa podseća na park prirode. Jedan deo je posebno uređen za bebe, a napravljen je i pristup za invalide dug 500 metara.

Na plaži se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. Na svakih par metara je javni WC i tuš kabine, kao i kabine za presvlačenje. Na plaži možete uživati u više različitih kafića i brzoj hrani, a u blizini plaže se nalazi i pizzerija sa relativno niskim cenama.

Kraljičina plaža je podvrgnuta jednom fenomenu: fizičkim promenama kroz koje svakodnevno prolazi pod uticajem morske struje, plime i oseke.

Peharovo, Lovran

Još jedna od nosilaca Plave zastave, plaža Peharovo je jedna od najposećenijih i najlepših plaža u Hrvatskoj. Sama plaža je šljunkovita, dok na samom ulazu u more postaje peskovita i tako se nastavlja i do većih vodenih dubina.

Plaža Peharovo je savršena za porodice sa malom decom, naročito zbog hladovina okolo šljunka.

Na samoj plaži ima nekoliko ugostiteljskih objekata, a sama plaža se diže po etažama sa ležaljkama i suncobranima.   Tu su i kabine za presvlačenje.

Posetioci plaže mogu uživati u svakodnevnoj odbojci na pesku i vožnji iznajmljenim pedalinama.
Noću se plaža Peharovo pretvara u noćni bar u kom se oni željni provoda mogu zabavljati do ranih jutarnjih sati.

Plava Plaža, Vodice

Više od 6 godina nosilac titule Plava zastava, Plava plaža je najomiljenije kupalište u mesto Vodice.

Zabavni i dekorativni sadržaji i bistro i čisto more su glavni razlozi zašto je Plava Plaža i van i tokom sezone puna od jutra do mraka.

Okružena borovima i tamarisom, a duž cele obale sređeno šetalište za posetioce, ali i džogere.

Na plaži se nalaze aquapark, dečije igralište, ležaljke i suncobrani i tuševi. Postoji i mogućnost iznajmljivanja sedaline i pedaline, kao i masaža, a u blizini se nalazi i ronilački centar.

Plaža se nalazi nedaleko od samog centra, okružena je kafeima, bifeima i restoranima.

Sakarun, Dugi Otok

Sakarun je najlepša plaža Zadarske rivijere i jedna od najlepših divljih plaža na JadranuPlaža je posuta sitnim belim peskom sa kog se polako ulazi u čisto tirkizno more koje u prvih 250 metara ne prelazi dubinu od 3,5 metara.

Obala je duga 800 metara i okružena gustom borovom šumom koje prave hladovinu, a na samoj plaži se nalazi hotel sa lounge i coctail barom, suncobrani i ležaljke, kao i tuševi i kabine.  U moru se pojavljuju i brojne vrulje zbog kojih kupanje predstavlja pravo osveženje.

Slanica, Murter

Slanica je savršena plaža za porodice sa malom decom i neplivače. Plaža je relativno duga i peščana, sa izuzetno sporim dubinskim padom, zbog čega je domaćin velikog broja posetilaca na dnevnoj bazi. Ono što može odbiti posetioce jeste konstantna buka zbog gužve, ali i za takve posetioce postoji rešenje. U blizini centra plaže se nalaze glatke stene na kojima se posetioci mogu sunčati i uživati u prelepom pogledu na Kornate.

Za posetioce koji vole da spavaju pod otvorenim nebom, na samo 10 metara od mora se nalazi kamp Slanica sa 200 uređenih parcela za smeštaj kamp prikolica i šatora, a moguć je smeštaj i u mobilnim kućicama. Kamp je uređen tako da zadovoljava sve potrebe kampera: ima 2 sanitarna čvora, praonica za veš, električni priključci, a postoji mogućnost i punjenja plinskih boca i iznajmljivanje hladnjaka.

Na i okolo plaže se nalaze beach bar, polupodmornica za razgledanje ispod vode, zabavni sadržaji za decu i teniski tereni.

Ukoliko ikada budete bili u prilici da posetite Hrvatsku, nadamo se da će Vam ovaj članak o top 10 plaža u Hrvatskoj biti koristan vodič na putovanju.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora