Ledena pećina – informacije i zanimljivosti

0

Ledena pećina se nalazi na vrhu Obla glava i to na nadmorskoj visini od dve hiljade stotinu šestdeset metara. Ulaz pećine je blago strm i snežan pokrivač je čest prizor koji ćete primetiti čim priđete pećini. Na dnu pećine je led, za koga se čini kao da je vekovima tu.

Silaženje kroz pećinu je pravi avanturistički izazov čak i za najiskusne planinare, i ako ste jedan od njih, nemojte propustiti avanturu zvanu Ledena pećina ni po koju cenu.

Osnovne informacije o Ledenoj pećini

Ukoliko u sebi posedujete duh avanturiste, i ako imate iskustva sa posetama raznim pećinama i mestima na kojima nije lako pristupiti, Ledena pećina je idealan izbor za vaše sledeće odredište.

Crna Gora je poznata po prirodnim lepotama i ovo je jedna od onih koja se izdvaja po specifičnom geografskom položaju. Ako niste čuli za Ledenu pećinu, nakon ovih informacija sigurno će vam ostati u sećanju pećina tako hladna, a tako atraktivna i turistički orijentisana.

Iako ime zvuči odbojno, Ledena pećina ipak nije turistička atrakcija koju treba propustiti. Deo je mnogih planinarskih ruta i svako ko je jednom poseti uvek joj se vraća. Glavni ulaz Ledene pećine je samo uvod u prelepo carstvo ledenih figura i pećinskog nakita koje su glavni razlog popularnosti ove pećine.

Pećina poseduje sve ono što bi jedna pećina trebalo da ima, ukrasi i stubovi visoki kao ljudska figura, dekorativne stane i draperije koji su pravo prirodno umetničko delo. Kanali kroz pećinu su usko povezani i dostupni su svakome ko želi da ih poseti, najbolje je to učiniti u grupi.

Dno same pećine je ispunjeno ledom i u dvorani koja je velika oko osam stotina kvadratnih metara možete videti nešto što nigde drugde ne možete, čak i toplim letnjim mesecima dvorana je ispunjena figurama i pravim umetničkim delima od leda usled dejstva vode koja kaplje sa svodova same pećine.Planinski masiv oko pećine je zaslužan za izgled Ledene pećine usled dejstva sila voda koja decenijama kaplje i pravi najraznovrsnije oblike unutar i oko same pećine. Pored pećine, postoji veliki broj jezera i šuma koje možete obići ukoliko se nađete u ovoj oblasti.

Posetu Ledenoj pećini ne možete obaviti bez pomoći profesionalnih lica koji će vas uputiti u najlakši i najbezbedniji način da priđete samoj pećini, kao i da uđete u nju sigurno i bez opasnosti. Postoji veliki broj vodiča koji odlično poznaju oblast oko same pećine i uz čiju ćete pomoć doći do Ledene pećine u kratkom roku. Ledena pećina se nalazi na mestu gde zima traje tokom cele godine i čini se da je večita.

Sama pećina izaziva strahopoštovanje zbog svoje lepote i svoje hladnoće, i spada u prirodne fenomene koja je krajnje odredište za mnoge planinare i rekreativce koji su željni avanture. Kada ste unutar pećine, imate osećaj da se nalazite u prostorno-vremenskom vrtlogu iz koga nema izlaza, ali možete biti sigurni da ste unutar same pećine bezbedni pošto sama pećina ne nosi nikakvu dodatnu opasnost od urušavanja.

Naravno, potrebno je samo biti obazriv prilikom ulaska u pećinu zbog klizavog terena i zbog konstantnog nanosa snega i leda.

Aktivnosti koje se preporučuju

Obla glava je samo jedan od vrhova na planini Durmitor, ali svakako specifičan zbog čudnog oblika, i zbog toga što krije jednu od najstrašnijih pećina koja ledi dah čak i tokom leta – tu se nalazi Ledena pećina.

Ledena pećina je česta tačka na kojoj se susreću planinari, ljubitelji pešačenja i avanture. Staza oko same pećine je kružna, nije laka za osvajanje ali nije ni preterano teška. Nema kritičnih tačaka na koje treba da obratite posebnu pažnju, ali je ulaz u samu pećinu strm, i zbog dosta snega i leda svakako treba biti obazriv.

Inače, na samom dolasku kod Ledene pećine vidi se da se dosta pažnje posvetilo bezbednosti svakoga ko poseti pećinu. Signalizacija i markacija na samoj stazi je odrađena odlično bez obzira što je staza vidljiva.

Staza se nalazi na pregibu između Crnog jezera pa preko Lokvice. Staza je jedna od prvih na Durmitoru i veoma je atraktivna. Zbog toga se njena popularnost ne dovodi u pitanje. Idealno vreme za posetu je do oktobra. Zimski meseci se ipak trebaju preskočiti, naročito ako nemate puno iskustva sa ovako strmim stazama.

Nemojte dozvoliti da vas naziv Ledena pećina uplaši. Isto tako, nemojte dozvoliti da vas uplaši i sam ulaz u pećinu koji je prepun leda, ali i snega. Ako imate dovoljno spretnosti i hrabrosti, pećinu možete obići bez većih problema, ali se naravno oprez preporučuje svakome ko uđe u pećinu zato što se ne treba igrati sa snažnom energijom prirode ovog kraja. Sam proces stvaranja pećine je tekao sporo i trajao veoma dugo.

Ukoliko vas zanima konkretna ruta koja vodi do Ledene pećine, ona izgleda ovako. Početak rute je kod Kampa koji se nalazi tik uz jezero. Staza vodi zanimljivim putem uz nekoliko lokalnih kuća do Nacionalnog parka Durmitor. Preko manjeg mosta se ide kroz šumu i tada se nadmorska visina lagano ali sigurno penje naviše. Očekujte oštar uspon kad vrha Obla Glava gde je pećina locirana. Nemojte počinjati spuštanje u pećinu bez užeta ili dodatne planinarske opreme, u zavisnosti od vremenskih uslova i vaše fleksibilnosti i mogućnosti prilagođavanja snežnim uslovima.

Ako je vaša odluka da posetite pećinu definitivna, nemojte zaboraviti da sa sobom ponesete dosta pijaće vode, dobre čizme i dodatnu odeću ukoliko temperatura naglo padne.

Planina Durmitor krije brojne jedinstvene atrakcije, a Ledena pećina je samo jedna od njih. Kada vidite vrh koji podseća na glavu čoveka, znajte da ste blizu i da ćete uskoro moći da vidite još jednu od prirodnih lepota Crne Gore. Iako se pećina može posetiti tokom cele godine, nemojte odabrati period sa ekstremno niskim temperaturama pošto je tada u pećini preterano hladno i možete izgubiti motivaciju da završite rutu. Stalaktiti i stalagmiti u pećini je nešto što će vam sigurno oduzeti dah, i nećete se pokajati što se odlučili da posetite pravo čudo prirode u ovom delu Crne Gore.

Ledena pećina je otvorena za sve one koje vole prirodu ali koji vole i izazove. Ako želite da budete deo istorije stare nekoliko vekova,

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora