Kako odabrati sobna vrata po meri stana ili poslovnog prostora?

0

Neophodan deo svakog poslovnog i stambenog prostora jesu sobna vrata. Uglavnom se ugrađuju kao već gotovo idejno rešenje većine proizvođača ili se prave po meri i želji kupaca.

Danas je mogu napraviti vrata u željenim bojama, nijansama, ali i dimenzijama.

Pošto imaju zaštitnu funkciju, vrata su svakako jedan od najvažnijih elemenata stolarije u svakom domu.

Imaju i ppsebnu ulogu u uređenju prostora.

Zbog toga se preporučuje izrada sobnih vrata po meri, jer će se tako savršeno uklopiti u svaki deo slobodnog prostora.

Zašto su vrata značajna za svaki prostor?

Veliki broj razločitih vrata postoje, pa se razlikiki balkonska, ulazna, sobna vrata, vrata od kupatila, hodnika i kancelarija.

Od vrste vrata zavisi koji će se materijal koristiti za njihovu izradu, jer svaka vrata imaju svoju namenu i funkciju. Zajedničko im je što štite prostor, a pružaju i poseban osećaj privatnosti i bezbednosti.

Danas su na tržištu dostupna aluminijumska, drvena, staklena i PVC vrata. Bilo koja soba vrata izrađuje se od nekog od pomenutih materijala,  često se neki od ovih materijala kombinuju.

Od kakvog materijala se prave vrata?

Recimo, za kuće i stanove izrađuju se ulazna vrata od drveta ili modernog PVC-a i aluminijuma, a često se PVC i aluminijum kombinuje sa matiranim ili tamnijim staklom.

Radi privatnosti i intime izrađuju se tamnija sobna vrata bez stakla. Na kancelarijama su uglavnom moderna aluminijumska ili PVC vrata koja imaju nkderne kvake i brave i interesantan dizajn i dezen.

Na kafićim i drugim javnim objektima najčešće su ulazna vrata sa staklom i većim ramovima, jer se na ovaj način stavlja gostima do znanja da su dobrodošli u objekat.

U klubovima, kockarnicama i kladionicama su vrata uglavnom zatamljena materijalom od kojeg su napravljena ili je reč o zatamljenom staklu.

Međutim, sobna vrata su deo našeg doma i zbig toga se o njihovom izgledu posebno brine kako bi se savršeno uklopila u ostatak enterijera.

Šta kupci najviše traže?

Najviše se sobna vrata biraju prema želji kupaca. A prioriteti i želje su različite. Pojedini kupci traže da se obezbedi privatnost i intima, dok ima i onih kojima je važnija toplotna i zvučna izolacija.

Neki se pak više brinu o estetici, pa se zato sobna vrata smatraju i vrlo važnim elementom pri uređenju stana, jer pored nameštaja i drugih dekorativnih detalja u domu, vrata upotpunjuju celokupan utisak.

Ali većina kupaca ima istu dilemu. Kako izabrati najbolja sobna vrata?

Ako se odlučite za vrata po meri, onda je najvažnije da pravilno dimenzije izaberete.

Pošto se većinom postavljaju jednokrilna vrata, bez ikakvog stalka, onda mogu biti napravljena od bilo kojeg materijala, pa se kupci najpre odlučuju za drvo, zatim aluminijum, medijapan ili PVC.

Nekako se čini da je drvo najpogodniji materijal, jer se odlično uklapa u svaki prostor, nije preterano skup materijal, a i pruđa solidnu izolaciju.

Za ulazna vrata se pre biraju PVC i aluminijum, a uglavnom su neizostavna u poslovnim objektima i javnim prostorima.

Pošto je veoma moderan i atraktivan materijal, medijapan je nešto skuplji, pa se potrošači nekada odlučuju umesto medijapana za ivericu.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora