Kada dete treba da pođe u vrtić?

0

Isteklo vam je porodiljsko i vreme je da se vrtite na posao, ali ko će dete da čuva? Ako baka i deka nisu u prilici da vam pripomognu oko mališana, jedina opcija jeste vrtić.

Mnogi roditelji ne đele odmah da pošalju svoje dete u vrtić, je rim se čini da je rano za tako krupnu promenu.

Međutim, stručnjaci tvrdi da se mlađa deca brže prilagođavaju promenama i lakše uklapaju u kolektiv, te je bolje da dete krene pre u vrtić.

Da bi se vaš mališan brzo i lako prilagodio promenama, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko ključnih stvari.

#1 Ne pokazujte emocije pred detetom kada je polazak u vrtić u pitanju!

Izgleda da ne pada teško samo detetu odvajanje od roditelja, nego ni roditeljima često nije lako da se odvoje od svoe dece.

Polazak u vrtić izgleda da nije samo stresan period kod dece, nego i roditelji često teško preživljavju ovaj period.

Nemojte da pokazujete emocije pred svojim mališanom, jer dete sve primećuje. Suzdržite se, jer ako dete vidi da ste uznemireni i ono će postati takvo, a sigurni smo da to ne želite.

Pozdravite se sa detetom, odbajsnite mu da morate prvo da završite posao, pa da ćete onda doći po njega.

Nemojte da pokleknete, jer ako deca primete da reagujete na njegove suze, onda ćete se teško iskrasti i pitanje je kome će biti teže, detetu ili vama.

#2 Budite uporni!

Otpor dece često se manifestuje na različite načine. Vrisak, plač, histerija samo su neke od mogućih reakcija.

U takvim situacijama roditelji često budu iznenađeni ponašanjem deteta, jer takve reakcije nisu do sada imali priliku da vide.

Zapamtite, dete neće odustati dok ne dobije svoje, pa ako mu dozvolite da preskoči vrtić, onda nemojte da se čudite što vipe neće želeti da ga pohađa.

Danas su privatni vrtići, kao i državni prilika da deca na vreme počnu da se odvajaju od roditelja, a upravo vrtić treba da bude mesto na koje će vaš mališan voleti da ide.

Neophodno je da na vreme dete shvati koje su to prednosti koje ima odlaskom u vrtić.

Objasnite svojim mališanima da se u vrtiću uče mnoge korisne stvari, da ima mnogo drugara i da su vaspitači dobri.

Nemojte zastrašivati decu i nemojte pričati da su vaspiači strogi, jer će dete imati veći otpor prema boravku vrtiću. A sigurni smo da to ne želite.

#3 Kako dete reaguje na vrtić?

Deca vrlo dobro znaju koliko su roditelji slbi na njihove emocije. Svojim reakcijama često žele da nateraju roditelje da im ispune svaku želju, a posebno je to slučaj sa odlaskom u vrtić.

Ako primete da mogu da manipulišu emocijama, deca će to odmah iskoristiti.

Posebno se to primeti kada deca žele da eksiviraju odlazak u vrtić. U takvim situacijama ne smete da popustite, u suprotnom nema od vrtića ništa.

#4 Šta vrtić pruža mališanima?

Mnogi roditelji često su skeptični kada je polazak dece u vrtić u pitanju. Međutim, nemojte deci pokazati da ste sumnjičavi, jer brojni su benefiti koje deca u vrtiću dobijaju.

Naime, tokom boravka u vrtiću dete bi trebalo da nauči da deli igračke, prihvata drugu decu, poštuje vaspitače, da se nauči pravilnom ponašanju, ali i da prevaziđe pojedine strahove i da prihvati drugačije mode ponašanja.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora