Jezero Vrutci – informacije i zanimljivosti

0

Jezero Vrutci se nalazi u blizini grada Užice, planine Zlatibor i planine Ponikve, a kroz ovu oblast teče poznata reka Đetinja. Reka Đetinja je mesto koje je notorno po tome što su nemilosrdni Turci bacali decu u nju.

Ovo je mesto legendi, mesto gde se spaja priroda i ljudska ruka, mesto gde se spajaju duhovno i religijsko.

Sa ovog mesta je pre nekoliko vekova Georgije širio znanje o pravoslavlju ljudima koji su želeli da ga poslušaju.

Jezero Vrutci je nastalo pre više od trideset godina i spada u grupu planinskih jezera.

Ima veliki turistički značaj za ovaj region i potencijal koji još nije iskorišćen na pravi način. Jezero je otvoreno tokom cele godine za posetioce iz svih krajeva zemlje i regiona.

Samo jezero je dobijeno tako što je reka pregrađena. Nalazi se uzvodno od centra grada Užice i dugačko je osam kilometara.

Jezero je bogato ribom a ovde možete upecati, ako ste dovoljno spretni, bodorku, krkušu, šarane, pastrmku i mnoge druge vrste ribe.

Dobra saobraćajna veza za velikim gradovima i drugim turističkim centrima pogoduje razvoju turizma ovog kraja.

Jezero Vrutci – osnovne informacije

Na samo petnaestak kilometara od Užica, u blizini Mokre Gore i Tasre, nalazi se jezero koje je nastalo pregrađivanjem reke Đetinje.

Dužina jezera je oko četiri kilometara i zapremina je veća od pedeset miliona kubika vode što čini ovo jezero impozantnim.

Do jezera se relativno lako stiže iz Užica a u blizini jezera možete da posetite i Kadinjaču, ali i kuću Tarabića.

Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od sedam stotina metara a pogodno je za kupanje, ali i za ribolov.

Kupališna sezona se otvara u maju, sa prvim toplim danima, i traje sve do septembra, sve dok ne počnu hladni jesenji dani.

Tokom jeseni i zime mnogi posetioci se odlučuju da se oprobaju u pecanju ali i sportsko rekreativnim aktivnostima na otvorenom. Planinarenje je jedno od njih.

Ako ste ljubitelj seoskog turizma, prirode i šetnje u prirodi, poseta jezeru je pravi izbor za vas. Na jezeru se možete kupati, pecati u njemu i uživati sa porodicom i prijateljima u brojnim aktivnostima.

Blizu jezera je dostupan smeštaj, a mi vam svakako preporučujemo vikendicu Čarobni breg.

Vikendica je uređena u etno maniru, napravljena je od drveta i od ekoloških materijala i pruža ugodan boravak u svežem vazduhu.

Vikendica nudi smeštaj po povoljnim cenama i idealna je za avanturiste i one koje žele da probaju nešto novo.

Pored spavaće sobe i dnevnog boravka, u vikendici je dostupno i kupatilo kao i kreveti na sprat.

Doživite prirodu na pravi način tako što ćete ovde provesti nekoliko nezaboravnih dana, bliži prirodi više nego ikada ranije.

Zanimljivosti o jezeru Vrutci

Jezero je poslednjih meseci često u medijima i povećanom pažnjom javnosti zato što su se u njemu namnožile brojne alge zbog kojih je voda u jezeru crvena i koje su pre pet godina umalo dovele do toga da izvor pijaće vode bude zatvoren za ceo grad Užice.

Ipak, sada su se opet pojavile a niko ne zna pravi razlog.

Pretpostavlja se da su starost samog jezera kao i klimatske promene glavni razlozi koji su doveli do stvaranja povećanog broja algi i tome se mora stati na put što pre kako vodosnabdevanje ne bi bilo prekinuto u bliskoj budućnosti.

Kada zime nisu hladne i kada su jeseni bez padavina, dolazi do toga da klima u samom jezeru i oko jezera postaje pogodna za razvoj algi.

Opštinske vlasti moraju konstantno da rade na tome da kvalitet vode bude na zadovoljavajućem nivou kao i da se redovno održava ekološko stanje jezera.

Usled ovog problema svakog meseca se uzima određeni uzorak vode kako bi se proverila njena ispravnost i kako bi se uradila analiza vode na pravi način.

Mora se stalno raditi na zaštiti vode u jezeru ali i na sprečavanju uslova koji dovode do opadanja kvaliteta vode.

Jezero Vrutci ima neku misterioznu draž koja vekovima postoji na ovom području. Ovo je mesto gde, prema legendi, Sveti Georgije ubija aždaju, i mesto gde se planina Tara i brojne reke sreću i prave jedan bajkoviti prizor.

Jezero se nalazi u blizini kotline istog imena, a u samoj kotlini počinju dva izvora, jedan vrele, drugi hladne vode.

U blizini jezera se nalazi manastir Rujan, manastir koji je posvećen upravo Georgiju, i u ovom manastiru su u prošlosti počeli sa štampom knjiga.

Uz samo jezero se nalazi i stari trgovački put kroz koji su nekada prolazili hiljade i hiljade ljudi.

Da li vredi posetiti jezero?

Jezero Vrutci se nalazi na zanimljivoj lokaciji u blizini Zlatibora, grada Užice i planine Ponikve, i kao takvo svakako vredi da se poseti.

Iako njegov turistički potencijal nije na maksimumu, svaki posetilac može uživati u šetnji i prirodnim predelima makar na nekoliko dana. Jezero ima lepu i zanimljivu boju koja privlači i mlađe i starije.

Sa temperaturom koja ima u proseku dvadeset pet stepeni tokom letnjih dana jezero je pogodno za posetu u junu i julu, pa čak i avgustu. U blizini jezera možete da vidite ostale lepote ovog kraja.

Voda je pogodna za kupanje, samo je bitno da se poštuju mere zaštite i pravila ponašanja.

Neke od njih su ušće reke u jezero, manastir Rujan koji je izgrađen u šesnaestom veku, kao i Hram Svetog Gavrila.

Na petnaest kilometara od Užica je naselje Kadinjača, pravi muzej na otvorenom.

Kadinjača je posvećena borcima koji su u Drugom svetskom ratu dali svoj život za domovinu. Poginuli su na obližnjem brdu.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora