Lefkada Grčka – utisci, iskustva, plaže, slike, apartmani, cene, letovanje 2018

0

Lefkada je ostrvo u Grčkoj koje pripada grupi Jonskih ostrva, četvrto po veličini. Prostire se na više od 300 kvadratnih kilometara, a od kopna je odvojeno moreuzom. Severno od Lefkade se nalazi ostrvo Krf, a južno od ostrva Lefkada se prostiru Itaka i Kefalonija. Najveće mesto ostrva Lefkada je istoimeni grad.

Lefkada je mahom brdovito ostrvo, sa nekoliko manjih plodnih dolina. Klina je sredozemna, sa toplim i dugim letima i kišovitim zimama. Što se hortikulture tiče, najrasprostranjenije su vinova loza, masline i agrumi.

Ostrvo Kefalonija je pretrpelo mnoge poraze i osvajanja dok na samom kraju borbe nije opet došlo u posed grčke. U srednjem veku ga je držala Vizantija, a najčešće se nalazila pod vlašću Turaka. Najpre u periodu od 1479. do 1502. godine, a dve godine kasnije ga je Turska povratila i držaka sve do 1684.godine. Zadnje osvajanje od strane Turske se dogodilo 1715. godine, ali je trajalo svega godinu dana.

U međuvremenu, 1684.od Turske ga je otela Mletačka Republika i njena vlast je, ne računajući jednu godinu kada se ostrvo Lefkada vratilo Turskoj, trajala sve do ukidanja republike 1797. godine. Ostrvo Lefkada je napokon pripalo Grčkoj  1864. godine. Iako dosta modernizovano, svi ovi uticaji su ostavili brojne posledice na ostrvo.

Kao jedno od glavnih atrakcija Lefkade je preporučen manastir Faneromeni, Arheološki muzej i vodopadi u Nidriju.

Zapadni deo Lefkade je prilično brdovit i, osim mesta Agios Nikitas, na zapadnoj obali Lefkade nema drugih letovališta. Sa druge strane, istočna obala Lefkade je puna letovališta sa sopstvenim marinama gde su usidrene brojne jedrilice. Istočni deo je uglavnom bez vetra i visokih talasa.

Osim grada Lefkasa, vredi posetiti i mesta Ligia, ribarsko seoce udaljeno 4 kilometara od glavnog grada koje je savršeno za porodičan odmor. U glavnoj ulici se nalaze brojni restorani i prodavnice, a tu je i šljunkovita plaža okružena borovinom i maslinjacima.

Drugo manje mesto pogodno za smeštaj ili bar jednodnevni izlet je Nikiana, udaljeno 10 kilometara od glavnog grada u podnožju planine Skaros na obali Jonskog mora. Savršeno je za posetioce koji žele da odmor provedu u miru i tišini, ali i sportovima na vodi.

Nidri je prirodna luka koja se nalazi na jugoistočnoj strani ostrva, na svega 5 kilometara od mesta Nikiana. Nasuprot ovog malog ribarskog sela se nalaze ostrvca Skorpios, Sparti, Skorpidi, Meganisi i Maduri do kojih možete doći brodićem iz same luke. Na plaži su neretko organizovani sportovi na vodi, a u obalskom delu, u glavnoj ulici su i brojne prodavnice, restorani i barovi.

Perigiali se nalazi na 13 kilometara od grada Lefkasa i na 2 kilometara od letovališta Nidri. Ima svoju luku i šetalište, a najpoznatije je po plaži Passa. Preko puta mesta Perigiali se nalazi stenovito ostrvce Heloni.

Vaisliki je jedno od najromantičnijih mesta u Lefkadi, udaljeno 37 kilometara od glavnog grada. Mesto je ispunjeno velikim brojem taverna i restorana, a plaža je duga i šljunkovita, okružena većim brojem manjih plaža i uvala.

Utisci i iskustva

Jedno od retkih mesta u Grčkoj koje ni jednu osobu nije ostavilo ravnodušnom. Svi turisti koji su u bilo kom periodu odlučili da posete Grčku, a bili su u dilemi koje mesto da odaberu kao svoju krajnju destinaciju se za Lefkadu nikada nisu pokajali. Čak, štaviše, svi joj se i dalje rado vraćaju.

Zbog širokog spektra ponude, svi posetioci se osećaju kao VIP gosti i uspevaju da maksimalno uživaju u svim čarima Lefkada. Svi se slažu da poseta Lefkade nije završena ukoliko se ne obiđu sva mesta i plaže na ostrvu. Naravno, sve to nije moguće uklopiti u odmor od 10 dana, zbog čega se svi koji jednom posete ostrvo iznova vraćaju kako bi završili istraživanje svih bisera ovog neverovatnog ostrva.

Najveće oduševljenje turista su brojne peščane plaže, koje se nalaze u podnožju planina i brda i, iako se do nekih od njih dolazi malo teže, ili bar turisti misle tako, rajski doživljaj nadoknadi sav trud.

Osim prelepih plaža i brojnih atrakcija, noćni život je još jedan od velikih pluseva za ostrvo Lefkadu. Ima dosta diskoteka i noćnih barova, ali se svi slažu da ni jedan od njih ne može napraviti bolju žurku od srpskih turista koji dođu na ostrvo Lefkada u jeku sezone.

Plaže

Lefkada je bogata brojnim manjim, ali i većim plažama. Svakom šetnjom ćete otkriti neku novu plažu ili uvalu za sunčanje i kupanje, ali će se i lokalno stanovništvo potruditi da Vas usmeri na sva moguća odmarališta i kupališta u blizini. Iako mnoge informacije možete dobiti u samoj Lefkadi, mi smo odlučili da ipak izdvojimo neke od najlepših plaža ostrva Lefkada.

Imajte u vidu da se do većine ovih plaža dolazi krivudavim putevima ili stepeništem. Osim plaža u već pomenutim mestima Ligi, Nikian, Nidr, Perigiali i Vaisliki, ovo su plaže koje morate posetiti tokom svog boravka na Lefkadi.

Ammoglossa se nalazi na samom prilazu glavnom gradu. Prepoznatljiva je po zlatnožutom pesku i zanimljivom obliku. Plaža Ammoglossa je zapravo peščani sprud koji zalazi u more zbog čega je i ulaz u vodu izuzetno plitak i lak. Bitno je imati u vidu da na samoj plaži nema nikakvih sadržaja.

Egremni plaža se nalazi na 30 kilometara od istoimenog grada na zapadnoj obali lefkade. Osim što je prozvana najlepšom plažom Grčke, plaža Egremni je takođe svrstana i u najlepše plaže Evrope.

Plaža Egremni je izuzetno duga, sa sitnim belim peskom i kamenčićima. Voda je čista i tirkizna, ali se mora voditi računa o talasima koji umeju da budu izuzetno visoki.

Plažu Egremni je 2015. godine pogodio snažan zemljotres koji je dosta promenio njenu strukturu. Pre zemljotresa se do plaže dolazilo stepenicama kojih je bilo oko 350, a tu su bili i taverna i parking.

Bezbednosna preporuka je da, tokom poseti plaže Egremni, boravite što bliže obali, zbog rizika odrona stena koji još uvek postoji. Iako zvuči malo ekstremnija i riskantnija, plaža Egremni je jedna od najlepših plaža u Lefkadi koje uvek vredi posetiti.

Kathisma je udaljena oko 15 kilometara od glavnog grada, u neposrednoj blizini grada Agios Nikitas, na zapadnoj obali Lefkade. Krase je sitan šljunak, pesak i kamenčići, a dubinski pad pri ulasku u vodu je postepen i spor. Treba samo biti oprezan jer ima dana kada su talasi izuzetno visoki.

Plaža Kathisma je dobro organizovana, a na njoj se može uživati u pićima u nekom od barova duž plaže.

Tu su i raspoređeni i tuševi i kabine za presvlačenje, a u samom centru je i taverna sa bazenom besplatnim za sve goste restorana.

Milos je divlja plaža udaljena 20 minuta hoda od mesta Agios Nikitas koja svojim divljim izgledom neverovatno podseća na plažu iz filma ’Plava Laguna’. Ukrašena je delom sitnim finim peskom, a delom šljunkom i sitnijim kamenjem. Bitno je naglasiti da, osim bujne vegetacije, na plaži Milos nema ničeg drugog, pa je bitno spakovati sve potrebne rekvizite i hranu i piće pre polaska.

Passa je plaža u blizini mesta Perigiali. Ukrašena je šljunkom, a dno vode je kamenito. Treba biti pažljiv pri ulasku u more jer je pad u dubinu nagli, ali je zato voda čista i topla. Na plaži Passa se javlja prirodan hlad koju pravi bujna vegetacija kojom je okružena.

Pefkoulia se nalazi u blizini grada Agios Nikitas, oko 10 kilometara udaljena od glavnog grada. Plaža Pefkoulia je jedna od najposećenijih plaža na kojoj, naravno, tokom sezone vlada najveća gužva.

Prekrivena je šljunkom i sitnim belim peskom, a na njoj se nalazi i nekoliko barova u kojima posetioci mogu uživati u osvežavajućim koktelima.

Porto Katsiki je udaljena 40 kilometara od glavnog grada, a od mesta Nidri i Vaisliki se dolazi brodićem. Ukoliko se odlučite na drumski put, do plaže ćete sići putićem od 100 stepenika.

Iznad plaže se nalazi parking sa kantinama i montažnim kioscima, a sa vidikovca se pruža panoramski pogled koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Apartmani

Lefkada ima u ponudi veliki broj smeštajnih objekata. Kako bismo Vam pomogli da odaberete, suzili smo izbor na najbolje ocenjene smeštaje, koje nude najviše pogodnosti.

Takođe, u obzir smo uzeli vile i apartmane koji se nalaze najbliže moru i one koji su najbolje ocenjeni i najpreporučljiviji na različitim forumima od strane ranijih posetilaca Lefkade.

Lefkadio Suites je smeštajni objekat u gradu Lefkada, udaljen svega 600 metara od njegovog centra. U dvorištu se nalazi otvoren sezonski bazen, kao i manji dečiji, a tu je i velika terasa za sunčanje. Svim gostima objekta je obezbeđen i besplatan parking. U sklopu usluge se nude i dostava namirnica, doručak u sobi i room service.

Sve smeštajne jedinice su klimatizovane i zvučno izolovane, dekorisane u nežnim bojama i elegantnim nameštajem. Svaki smeštajni objekat ima opremljenu čajnu kuhinju i balkon sa prelepim pogledom i stolovima i stolicama za jutarnju kafu ili doručak, a u većini se nalazi i prostor za sedenje. Svaka soba ima i flat screen TV. Neke od smeštajnih jedinica imaju zasebno kupatilo dok se u nekim sobama nalazi i đakuzi kada.

Lefkadio Suites ima u ponudi smeštajne jedinice za 2-4 osoba, a postoje i apartmani za mladence. Deca mlađa od 2 godine ne plaćaju smeštaj.

Bitno je naglasiti da je u objektu zabranjeno pušenje.

Vila Mihalis je luksuzno letovalište u mestu Vasilikija. Nalazi se na oko 200 metara od plaže i 400 metara od luke i relativno mirnom okruženju, okružena palmama i drugim tropskim biljem. U sklopu objekta se nalazi otvoreni sezonski bazen sa ležaljkama i suncobranima i barom.

Dok je spoljašnost veoma moderno uređena, unutrašnost smeštajnih jedinica je relativno jednostavno dekorisana. Svaka smeštajna jedinica ima opremljenu čajnu kuhinju i kupatilo sa tušem. Sa balkona iz svake sobe se pruža prelep pogled, a svaka soba ima i sopstveni TV.

Klima uređaj postoji u svakoj smeštajnoj jedinici, ali budite spremni da na licu mesta korišćenje iste uplatite na recepciji.

Vila Mihalis raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim studijima, kao i dvokrevetnim studijima sa pomoćnim ležajem.

Vila Thalero se nalazi u centru mesta Ligia, na svega 300 metara od mora. Dvorište je prostrano i slobodno za dečiju igru, piknike i zabave turista, a u sklopu dvorišta je i otvoren bazen sa ležaljkama, kao i bar.

Sve smeštajne jedinice poseduju klima uređaj uz dnevnu doplatu, a imaju i opremljenu čajnu kuhinju i sopstveno kupatilo sa tuš kabinom. Svaki studio ima i TV i balkon sa panoramskim pogledom na more ili bazen. U ponudi Vile Thalero su dvokrevetni i trokrevetni studiji sa pristupačnim cenama za srpske turiste.

Vila Vagelis se nalazi u mestu Nidri, u relativno mirnom okruženju na 30 metara od plaže i 300 metara od centra mesta. U sklopu vile je i otvoreni bazen sa barom u kom možete naručiti neki od osvežavajućih koktela i u njima uživati pored bazena.

U ponudi su klimatizovani dvokrevetni i trokrevetni studiji sa čajnom kuhinjom i sopstvenim toaletom sa tuš kabinom. Svaka soba ima balkon sa pogledom na more ili bazen.

Cene

Cene na Lefkadi se ne razlikuju toliko od cena u ostalim grčkim letovalištima. Iako većina mesta na ostrvu imaju markete i restorane sa nižim cenama, ipak je preporučljivo nošenje osnovnih životnih potrebština poput kozmetike i naročito hrane od kuće.

Ukoliko ikada budete bili u prilici da posetite ovo famozno letovalište, nadamo se da će Vam ovaj članak biti koristan vodič na Vašem putovanju.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora