Halkidiki Grčka – utisci, iskustva, plaže, slike, apartmani, cene, letovanje 2018

0

Halkidiki je poluostrvo u Egejskom moru koje svojim izgledom podseća na ruku sa tri prsta. Prostire se na više od 3000 kilometara kvadratnih. Sa gornje strane je vezana kopnom, a tu ga presecaju i dva veća jezera: Volvi i Koronija, sa juga ga zapljuskuje Egejsko more, sa zapada Solunski zaliv, a sa istoka Orfanski zaliv.

Gore pomenuta tri prsta su naseljena tri poluostrva Halkidikija: Atos,  Sitonija I Kasandra. Između prva dva se oformio Setogotski zaliv, a između drugog i trećeg Toronski zaliv.
Halkidiki je poluostrvo sa veoma razuđenom obalom, što dokazuje i postojanjem ovih poluostrva, mada su zapadna i istočna strana znatno manje razuđene.

Osim što je veoma razuđeno, poluostrvo Halkidiki je i veoma brdovito. Najviši vrh je Atos, na Svetoj gori, koji se nalazi na visini od 2033 metara. Osim Atosa, na poluostrvu Halkidiki se nalaze i brojne planine sa vrhovima od preko 1000 metara.

Osim dva velika jezera i okruženosti blagim Egejskim morem, poluostrvo Halkidiki nema veliki broj reka i jezera. Slatkovodni potoci uglavnom presuše u letnjem periodu, a povrate se tek kada dođe hladniji period. Na poluostrvu Halkidiki vlada sredozemna klima koja je nešto oštrija u unutrašnjosti, a na većim visinama donosi hladniju zimu i sneg.

Među najpoznatijim mestima Halkidikija se izdvajaju Polihrono, Nikiti, Neos Marmaras, Hanioti i Pefkohori. Stanovništvo mahom čine Grci, mada je do Grčko-turskog rata koji se odvijao u periodu između maja 1919. i oktobra 1922. godine stanovništvo Halkidikija činila i turska populacija. Što se broja stanovnika tiče, u poslednje 2 decenije se javio nagli porast stanovništva usled nagle razvijenosti turizma.

Broj stanovnika se povećao za oko 20% i sada iznosi preko 100.000. Iako samo po sebi jedno od najvećih poluostrva u Grčkoj, naselja na Halkidikiju su relativno mala i broje oko 1000 stanovnika, mada se neka mesta mogu pohvaliti i većim brojem populacije od oko 5000.

Glavna privreda na poluostrvu Halkidiki je do pre 2-3 decenije bila poljoprivreda, ali je sa razvojem turizma procenat stanovništva okrenutih poljoprivredi opadao, dok je broj stanovnika koji je izabrao bilo koju delatnost vezanu za turizam (usluge, izdavanje smeštaja, otvaranje restorana i kafića, izrada suvenira itd) počeo naglo da raste. Danas je turizam najrazvijenija delatnost poluostrva kojom se bavi najveći procenat stanovnika.

Utisci i iskustva

Ono što privlači brojne turiste na poluostrvo Halkidiki je raznovrsnost koje ga krasi. Osim brojnih znamenitosti koje privlače brojne fanatike, tu su i prelepe plaže za svačiji ukus, od mirnih i zavučenih rezervisanih za odmor, preko plaža sa sitnim peskom i dugačkim plićakom za decu, preko plaža sa mnogobrojnim terenima i organizacijom brojnih takmičenja na vodi.

Takođe, na poluostrvu Halkidiki možete letovati od seoca u kojima vlada tradicionalna atmosfera, pa sve do najelitnijih mesta u kojima ćete se osećati kao VIP ličnost.

Osim porodičnih animacija, poluostrvo Halkidiki nudi i veliki izbor zabave za mlade generacije poput brojnih klubova i barova

Plaže

Na poluostrvu Halkidiki možete uživati u brojnim plažama. Kako bismo Vam olakšali lutanje po celom poluostrvu u potražnji za najlepšom, izdvojili smo nekoliko njih koje su, po preporukama ranijih posetilaca poluostrva, plaže koje svako mora posetiti na letovanju na poluostrvu Halkidiki.

Kalithea je najlepša plaža poluostrva Kasandra i jedna od najlepših plaža Halkidikija. Ova plaža se nalazi na istočnoj strani poluostrva Halkidiki i do nje se može doći na dva načina: prvi je veoma kratak i čini ga 105 stepenika koji vode od parka u Kalithei do plaže, a drugi je zaobilazni i znatno duži, ali bez uspona i padova.

Plaža Kalithea je posuta zlatnim peskom, a okružena bujnim zelenilom. Voda je tirkizno plava, a plićak izuzetno dug, što je idealno za decu i neiskusne plivače. Na plaži ima dosta animacija poput sportskih rekvizita za vodu, ležaljki i suncobrana, bar, a tu je i ponuda krstarenja nekim od mnogobrojnih brodića.

Osim dinamike koja krasi plažu Kalithea preko dana noću vlada razuzdan noćni provod. Mnogi turisti se odlučuju i na spavanje na plaži kako bi dočekali prelep izlazak sunca.

Komitsa je najbolja plaža poluostrva Atos. Podeljena je rtom na 2 plaže. Jedan deo plaže je dug 800 metara, ali znatno organizovaniji. Posut je krupnim peskom, na kom se u jednom delu nalaze i beach bar, taverna, dečije igralište i parking. Uz naručeno piće su Vam dostupne besplatne ležaljke. Put do plaže je sređen i asfaltiran i putokazi vode od mesta Nea Roda, pa sve do plaže, a udaljenost između ova dva mesta iznosi 4 kilometara.  Voda je topla, a boja prozirno plava.

Preko zemljanog puta se od ovog dela plaže dolazi do drugog, znatno dužeg, ali i neorganizovanijeg dela plaže. U ovom delu ima znatno manje kupača, ali zato mnogo kampera. Pesak je oštriji, ali se zato može naći dosta morskih školjki.

Orange Beach je najpoznatija plaža na poluostrvu Sitonija, drugom prstu Halkidikija.  Nalazi se na istočnoj strani poluostrva i okružena je belim stenama, a posuta sitnim belim peskom. Pesak se pruža i u vodi, pa je i ulazak u istu izuzetno mek i nežan.

Na Orange Beach plaži se nalazi beach bar sa fast food-om, a, pri naručivanju piće ili sladoleda u kafiću, dobijate neku od brojnih ležaljki i suncobrana na plaži. Osim toga, na plaži se nalazi i javni wc i tuš.

Jedino što ume da odbije posetioce Orange Beach plaže je velika gužva, naročito u špicu sezone, zbog čega je preporučljivo doći ranije i zauzeti mesto na plaži.

Apartmani

S obzirom na veličinu poluostrva Halkidiki, prirodno je da u ponudi stoji zaista veliki broj aranžmana koji variraju od letovališta i cena aranžmana. Većina agencija ima u ponudi preko 20 različitih aranžmana, a mi smo za Vas izdvojili neke od najboljih, po našem ličnom izboru i fenomenalnim recenzijama ranijih gostiju.

Ariadni Villas se nalazi u Kriopigiju, na 250 metara od plaže koja je nosilac Plave zastavice za čistoću i urednost plaže i vode. Na 200 metara od objekta se nalazi supermarket sa veoma primamljivim cenama.

Okružena je bujnim zelenilom i ima vrt sa ležaljkama i prelepim pogledom.

Besplatan parking u sklopu Ariadni Villas smeštaja je dostupan svim gostima.

Sve smeštajne jedinice su klimatizovane i zvučno izolovane. Imaju sopstveni vrt i po 2 balkona od kojih se sa jednog pruža pogled na obližnju planinu, a sa drugog na čisto svetlucavo more. Sve imaju potpuno opremljenu kuhinju i flat screen TV sa satelitskim kanalima.

Ariadni Villas ima u ponudi kuće i vikendice sa dve spavaće sobe sa različitim krevetima maksimalnog kapaciteta za 6 osoba. Deca mlađa od 12 godina ne plaćaju smeštaj.

Hotel Aeollos se nalazi u Pefkohoriju, na svega 20 metara udaljenosti od plaže. Besplatan parking je obezbeđen za sve goste hotela.

Svakog jutra gosti mogu uživati u sveže pripremljenom doručku u restoranu, a preko dana se mogu opustiti u otvorenom sezonskom bazenu u sklopu objekta, a tu mogu uživati i uz kafu ili neki od osvežavajućih koktela.

U sklopu hotela se nalazi i menjačnica. Svim gostima je dostupan restoran, kao i room service.

Hotel Aeollos ima u ponudi prelepo uređene ambijente za samostalan boravak koji uključuje kompletno opremljenu kuhinju i prostor za sedenje. Sve prostorije su klimatizovane i zvučno izolovane. U svakom studiju ili apartmanu se nalazi LCD televizor sa satelitskim kanalima i računar sa brojnim filmovima.

Mlađi od 2 godine ne plaćaju boravak u Hotelu Aeollos.

Pension Irini se nalazi u Uranopolisu. Za sve goste je obezbeđen besplatan parking, a od plaže Vas deli svega 2 minuta hoda. U sklopu Pensiona Irini se nalazi sala za doručak, kao i popločana terasa i igraonica za decu. Recepcija radi 24/7 i nudi usluge pranja i peglanja veša.

Takođe je dostupan i room service.
Obroke možete imati u svojoj sobi, sali za doručak ili popločanoj terasi.

Svi studiji i apartmani su klimatizovani i zvučno izolovani i imaju nameštene balkone sa pogledom na vrt, more ili obližnju planinu.  Svaka soba ima zasebno kupatilo, kao ičajnu kuhinju, trpezarijski sto, prostor za sedenje i krevete za spavanje. Na zahtev su gostima dostupne i sigurnosne ogradice za bebe.

Pension Irini ima u ponudi apartmane i studije za 1-4 osobe. Osobe mlađe od 3 godine ne plaćaju smeštaj.

Rodolithos Beach je jedan od najlepših smeštaja u Nea Vrasni. Udaljen svega 50 metara od plaže, pruža prelep pogled na obližnje šetalište i panoramski pogled na plavu morsku površinu. Na 10 minuta šetnje od Rodolithos Beach se nalaze i brojne prodavnice i taverne. U sklopu Rodolithos Beach objekta se nalai snack bar, a svim gostima je obezbeđen besplatan parking u okviru objekta.

Sve smeštajne jedinice su klimatizovane i zvučno izolovane. Moderni studiji imaju balkone sa pogledom na Strumski zaliv i potpuno opremljenu čajnu kuhinju sa ploččama za kuvanje i frižiderom. Svaki studio i apartman ima flat screen TV.

Rodolithos Beach nudi studije i apartmane za samostalan boravak 2-4 osobe.

Cene

Cene na Halkidikiju variraju od mesta do mesta. Dok se za neka mesta preporučuje da ponesete čak i flaširanu vodu od kuće, druga mesta su savršena za svačiji džep, pa, čak i da svaki obrok tokom letovanja imate u nekom od restorana, Vaš novčanik neće to ni osetiti.

Zato, pre odabira letovališta na Halkidikiju, proverite i naše ostale članke koji malo detaljnije govore o konkretnim letovalištima na Halkidikiju.

Ukoliko ikada budete bili u prilici da posetite ovo famozno poluostrvo, nadamo se da će Vam ovaj članak biti koristan vodič na putovanju.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora